FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Hem /Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Lär känna varumärket Pappelina
Vera matta i färgen black metallic från Pappelina, placerad i rum med ljust, gammalt trägolv.

Designporträtt

Lär känna varumärket Pappelina

Plastmattan var nästan bortglömd tills Pappelina åter kom att sätta den på kartan. Med ny kunskap kombinerat med svensk hantverkstradition har Pappelina gett liv till plastmattan genom att ge den nya former, färger och material – en succé sedan start och en fantastisk framgångssaga som år efter år får nya kapitel. Men hur startade allt egentligen? Låt oss titta närmre på varumärket bakom den ikoniska mattan Vera och hennes vänner Bob, Dana, Otis med flera.
Onsdag 15 mars 2023
Share article

Intresset som blev ett blomstrande företag

Det var i ett intresse för vävning som idén om ett eget varumärke började ta form för Lina Rickardsson, nyss hemkommen efter ett par år i USA. Efter att ha utbildat sig och fördjupat sina kunskaper inom vävning började produkter som bordstabletter och mattor ta form, till en början tillverkade i papper. Intresset blev stort och i takt med att försäljningen började ta fart föddes det som kom att bli Pappelina – en ordlek mellan materialet och Linas namn.

När intresset och efterfrågan för Linas alster ökade började hon leta efter ett väveri som kunde hjälpa henne att väva linnemattor. Ett litet lokalt väveri beläget i hjärtat av Sverige tackade ja, men väveriet vävde inte i lin utan i plastband. Detta var en utmaning som en kreativ person som Lina inte kunde släppa utan hon såg i stället möjligheten i att bli unik genom att välja bort linet och väva i plast i stället.

På plats i väveriet upptäcktes en mängd färgstarka plastband som använts under 1970-talet, något som väckte idén om att skapa en modern version på plastmatta där plasten skulle få synas och gärna i starka, klara kulörer. Genom att använda en ny vävningsteknik och dubbelt så mycket material än vad som ansågs brukligt skapades en matta som inte funnits tidigare. Lina möttes av skepsis då mattan dels blev mycket dyrare än väveriet var vana vid, dels på grund av den stora mängden material som gick åt. Men det var tur att Lina gick på sin intuition för mattan kom att bli startskottet på Pappelinas framgångssaga.

Pappelinas grundare Lina Rickardsson vid vävstol i fabriken i Leksand.

Pappelinas grundare Lina Rickardsson.

Berättelsen om succémattan Vera

Det var under Formexmässan 2001 som Pappelina visade upp mattan Bob, en klassisk plastmatta i blockrand med den nya vävteknik som gav den en mjuk och fyllig känsla. Mattan fick stor uppmärksamhet och belönades det året med utmärkelsen Formex Formidabel i kategorin ”bästa textil”.

Till en början var det främst enkla och klassiska mönster som Pappelina presenterade i sin kollektion men i takt med att idéerna blev fler började Lina undersöka om det var möjligt att väva mattor med jacquardteknik för att kunna få till andra roliga och spännande mönster. Detta visade sig vara möjligt och det blev en direkt effekt på framgångarna för Pappelina.

Året efter framgångarna med Bob var det mattan Vera som lanserades som nyhet - en unik plastmatta som vävs med jacquardteknik vilket gör det möjligt att väva mönster i fria former. Vera blev en omedelbar succé med sitt enkla, lekfulla och samtidigt moderna mönster. Sedan start har Vera sålts i över 150 000 exemplar världen över och har kommit att bli både en ikon och oslagbar bästsäljare.

Vera jubileumsutgåva Svenssons 125 år

I samband med Svenssons 125-årsjubileum har Pappelina tillsammans med Svenssons tagit fram en jubileumsutgåva av Vera-mattan. Mattan som går i färgen linen med prick och svets i vanilj är framtagen till att passa i de allra flesta hem och har precis som originaldesignen det karaktäristiska mönstret med de stora prickarna som löper längs mattans mitt. Då den är jacquardvävd är den vändbar vilket ger en ljus och en mörk sida att växla mellan. Precis som alla mattor från Pappelina vävs den i det lokala väveriet i Leksand där varje matta representerar ett stycke svensk hantverkstradition.

Vera jubileumsmatta för Svenssons 125 år i färgen linen och vanilla.

Mattan Vera är jacquardvävd vilket ger den två olika utseenden att växla mellan.

Vera jubileumsmatta för Svenssons 125 år i färgen linen och vanilla.

Med vävningstekniken får du ett omvänt mönster, med ljus eller mörk botten.

Detaljbild på trådrullar från Pappelinas väveri och fabrik i Leksand.

På väveriet i Leksand blir hantverket bakom mattorna tydligt.

Pappelina & framtiden

Efter över 20 år som varumärke väver idag Pappelina cirka 100 000 mattor om året och kan förse ett 40-tal personer med arbete i fabriken i Dalarna. Resan utanför Sverige är omfattande och idag finns de berömda plastmattorna att tillgå i 26 länder. Men framgångssagan tar inte slut där utan år efter år fortsätter Pappelina att skriva nya kapitel och det viktigaste är och kommer alltid att vara att bygga ett varumärke som står för kvalitet och där det finns en enorm stolthet i att hålla produktionen i Sverige.

Mattorna Vera och Bob är fortfarande Pappelinas bästsäljare och har kommit att bli moderna klassiker inom skandinavisk formgivning. Med åren har många nya tillskott i mattfamiljen tillkommit och fortsätter att komma, ofta med nya mönster och spännande tekniker för att kunna möjliggöra design som ingen tidigare har sett. Utvecklingen sker utan att tumma på att det ska vara enkelt, stilrent och funktionellt – de tre grundstenar som varumärket Pappelina står för.

Vera matta i svart med vita prickar från Pappelina, här placerad utomhus.

Pappelinas mattor kan även användas på uteplatsen eller balkongen - Vera gångmatta black/vanilla, 70x300 cm.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck mer från Pappelina

Se fler

Ta del av fler tips

Svenssons använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användandet av cookies.

Läs mer