FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Gediget hantverk & god konst

Designporträtt

Gediget hantverk & god konst

De är vad de heter, Konsthantverk. I fabriken i Tyringe tillverkas alla lampor från grunden och här blandas också det hemliga, 100-åriga receptet.
Fredag 10 september 2021
Share article

Bakom fyra svarta garageportar på en låg industribyggnad i Tyringe tillverkas fantastiska lampor. Vi befinner oss i norra Skåne, en mil från Hässleholm, och det är här Konsthantverk håller till. Namnet kanske låter bara vagt bekant, men lamporna har desto fler sett.

- Vi vill gärna berätta lite mer om hur duktiga vi är. Även om man inte får säga så, skrattar vd Joakim Henriksson. Men i hundra år har vi jobbat i tysthet!

Konsthantverk startade 1921 i en numera riven tegelbyggnad inne i Tyringe. 1980 köpte Joakims far företaget, där han jobbade som säljare vid sidan av sina tre belysningsbutiker. Pappa Kurt sitter kvar i styrelsen, liksom storebror Paul, och Joakim är mer eller mindre född in i lampvärlden.

- Från början gjorde Konsthantverk mycket prydnadssaker, men efterhand tog belysningen över helt. Det som skiljer oss från många andra är att vi verkligen tillverkar lamporna här. De flesta köper delar och detaljer och monterar ihop dem. Vi köper plåt och rörlängder och kapar, trycksvarvar, gängar... ja, bygger lamporna från början till slut med våra egna verktyg, säger Joakim där han sitter vid sitt skrivbord inne på kontoret.

Här finns förutom verkstad och kontor också showroom. På Konsthantverk jobbar femton personer, plus fem externa frilansande formgivare.

- Visst kan man tillverka lampor billigare. Men ska vi göra det, vill vi göra det på riktigt. Och vi vill ha vår egen touch. Joakim erkänner motvilligt att han förutom vd också är designchef (eller alltiallo kanske, jag har haft så gott som alla positioner på det här stället, men just produktutveckling är väldigt kul) och betonar att det ska gå att känna igen lamporna från Konsthantverk. Även om de har olika formgivare.

Företagets signum är mässing och stål med en lite råare finish som uppnås genom en alldeles egen ytbehandling. Ja, det senare är faktiskt lite av ett hemligt recept à la Coca-Cola.

- Våra material och metoder är desamma sedan 1921. Vi blandar till kemikalier som ligger och ”gonar till sig” i flera år. Ytbehandlingen sker genom en process med tre kar som vi doppar mässingen i. Och blir det inte precis som vi vill ha det, får man tillsätta lite mer kemikalier. Bara det är faktiskt ett hantverk - och inget som kan kopieras!

När lamporna löds ihop används silver. Det gör det hållbart, och extra snyggt.

- Vi skäms inte för hantverket, det ska synas. Därför polerar vi inte bort fogarna, och döljer det inte under färg.

Hällbarhet har alltid legat Konsthantverk varmt om hjärtat. Redan innan det blev ett trendbegrepp.

- Vi är motsatsen till slit och släng. Alla våra lampor är gjorda för ett långt liv. Eller flera liv, för om man tröttnar går de att sälja vidare. Värdet består, och dessutom blir bättre grejer bara snyggare med åren.

När det gäller kemikalierna är det viktigt att vara noggrann.

- Vi renar förstås sköljvattnet så att alla tungmetaller samlas upp och skickas iväg på destruktion, säger Joakim Henriksson.

På 1990-talet köpte Konsthantverk glasbruket Rosdala, mest känt för sina blåsta lampglas, i småländska Norrhult. Det blev för dyrt att driva det, men glasformarna har man kvar, liksom lagret av gammalt glas som nu blir fina lampor under namnet Studio Rosdala.

Planerna framåt då? I somras öppnade Konsthantverk ett showroom i Stockholm eftersom man märkt att allt fler lampor hamnar på hotell och i restauranger.

- Det är en satsning på offentliga miljöer som jag tror kan slå väl ut.

Joakim Henriksson har alltid jobbat i familjeföretaget. Hans tre vuxna barn gör det inte. Än.

- Man vet aldrig. När jag var ung sa jag alltid att belysning var det sista jag skulle jobba med. Nu är jag rätt övertygad om att det blir just det sista.

Konsthantverk

Vad? Belysning: taklampor, bordslampor, golvlampor, adventsljusstakar.

Var? Tyringe, Skåne.

Vem? Joakim Henriksson är VD i familjeföretaget. Lisa Hilland, Johan Carpner, Jesper Ståhl, Sabina Grubbesson och Sami Kallio är formgivare.

När? Konsthantverk grundades 1921.

c/o Svenssons

Följ oss