FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Grythyttan - Generationer av stål

Designporträtt

Grythyttan - Generationer av stål

I en tid då trender avlöser varandra finns det vissa saker som inte förändras. En stålstol från Grythyttan Stålmöbler till exempel. Vi har besökt det gamla familjeföretaget i Bergslagen som tillverkar gedigna utomhusmöbler sprungna ur en tradition av stålsmide som spänner över tre århundraden.
16 Juni 2019
Share article

Den som svänger norrut vid Örebro, upp på landsväg 50 och sedan västerut förbi Nora, hamnar på en smal landsväg som leder rakt in i granskogen. Här och var öppnar sig den täta skogen mot gnistrande gläntor, de blåsvarta sjöarna Halvarsnoren och Torrvarpen. Och där, vid Torrvarpens strand, undanstoppad djupt inne i Sveriges mage, ligger Grythyttan.

På 1600-talet var den lilla bruksorten på väg att bli stad i kraft av sina silverfyndigheter. Så blev det aldrig, utan Grythyttan förblir än i dag en pittoresk lantidyll med den gamla kyrkbyn som centrum. Men för en tätort med knappt 900 invånare är Grythyttan vida omtalad. En av männen som satt Grythyttan på kartan är krögaren Carl Jan Granqvist som driver Grythyttans Gästgivaregård mitt i byn. Han fraktade också hem Sveriges paviljong från världsutställningen i Sevilla 1992, ställde den i östra kanten av Grythyttan och byggde upp Måltidens hus där Örebro universitet i dag driver restaurang och hotellhögskolan Grythytte Akademi.

På andra sidan Grythyttan ligger ortens andra stolthet, Grythyttan Stålmöbler. Det gamla familjeföretaget tillverkar gedigna utomhusmöbler i stål och trä, sprungna ur en tradition av stålsmide som spänner över tre århundraden.

Våren 1895 öppnade smeden Karl Lindqvist och mekanikern Theodor Berg en verkstad i Grythyttan. De hade fått nys om en ledig hytta med tillgång till vattenkraft och efter ett tungt arbete med att rusta den kunde de äntligen sätta in sin förstaannons. Under rubriken ”Till allmänheten!” erbjöd de hästskor, yxor, strykjärn och tjuderfästen, samt reparationsarbeten. Karl Lindqvist berättar om företagets historia över bakad kotlett på Måltidens hus. Nej, det är inte samme Karl, utan hans barnbarnsbarn, en prydligt klädd 50-åring som i dag är VD för Grythyttan Stålmöbler.

I mitten av 1920-talet, då hans farfar Artur tagit över företaget var marknaden för hästskor vikande. De behövde en ny produkt. Inspirerad av Bauhausskolans arbete med stolar i stålrör gav sig Artur på att tillverka en stol med ett stativ bestående av en enda bockad stavfjäderstål. Stolen Trädgårdsfåtölj Grythyttan modell A ställde han sedan ut i Nordiska Kompaniets monter vid Stockholmsutställningen 1930, den epokgörande utställning som innebar funktionalismens definitiva genombrott i Sverige.

Efter en målmedveten marknadsföringskampanj blev stolarna populära. Kaféer och restauranger såg värdet i sköna, tåliga möbler, Grand Hôtel och Hasselbacken lade stora ordrar, vilket var bra reklam, och snart hoppade KF på som återförsäljare. Genom åren har företaget haft en mängd olika produkter. Skolbänkar, inomhusstolar, till och med en snow racer. Men trädgårdsstolarna är företagets ryggrad och i dag är produktionen begränsad till tre serier: Bryggeriserien som ursprungligen togs fram åt Skansen, High-Tech-serien som ritats av Nils Strinning och Klassikerserien där en lätt uppdaterad version av originalstolen, Fåtölj A2, fortfarande är företagets storsäljare.

Karl Lindqvist medger att det är en utmaning att överraska på den årliga Möbelmässan med relativt få och oföränderliga produkter, men det är ett medvetet val. – När du kommer till oss på Stålmöbler år ett ser du ett sortiment. När du kommer tillbaka några år senare kan du köpa en stol till. Till och med de som har ärvt möbler av sin farmor och farfar, från 40-talet, kan köpa reservdelar och komplettera med likadana stolar. Det där är en filosofi. Du ska känna igen dig. Det här ska vara det trygga stället du kommer tillbaka till. Allt annat förändras så snabbt i samhället i dag, och jag tycker personligen inte om det. Det är väl därför det har blivit så här, skrattar han.

Stålmöbler, som företaget rätt och slätt kallas i bygden, huserar i en grupp träbyggnader vid den nu stängda järnvägen. Stänger av tyskt kvalitetsstål, snarlikt det som sitter i bilars krängningshämmare, ligger buntade i ett rum. Där intill finns en verkstad där ståldoften ligger som en skarp klang i luften. Här bockas stängerna i en maskin som Karl Lindqvist själv har designat, och armstöd svetsas fast av en Asearobot. Karl Lindqvist riktigt skiner när han får visa den.

– Det här är det bästa av allt! Maskinerna, materialet, hantverket.

Tvärs över gården sker slutmonteringen. Lennart Andersson och Jörgen Jansson står vid en mall där de lägger upp stålstativen ett efter ett, plockar upp sitsbrädor och granskar dem noga innan de skruvar fast dem. 48 hål per stol. Här finns också ett magasin, närmast ett privat museum med Grythyttanprodukter från tidigt 1900-tal och framåt. Genom tiderna har företaget jobbat med många namnkunniga svenska designer. Nils Strinning ritade stolen High-Tech 1984, som fanns i sortimentet bara ett par år. Men för några år sedan plockades den fram igen. Karl Lindqvist gillar att den är helt underhållsfri, tack vare att ett stålnät ersätter träsitsen.

– Den är varmförzinkad, och sättet som den är ytbehandlad på gör att den håller lika länge som en lyktstolpe. Vi snackar 75 år utan något underhåll. Vi har ett rykte om oss att vara dyra, men räknar man PPA, Peng Per Användning, så blir den väldigt låg.

Han visar vägen till en liten utställning vid kontorsdelen. Traditionen sitter om inte i väggarna så på dem, där porträtt av förfäderna hänger tillsammans med böcker de skrivit om sina gärningar. Här står också alla aktuella produkter uppställda i ett arrangemang som minner om grönskande svensk sommar. De är bara tolv anställda i företaget, vilket känns närmast overkligt med tanke på hur mycket de producerar. De har till exempel ingen designer anställd – så många nya produkter tar de inte fram, men de uppvaktas av många hoppfulla.

– 2008 kom det ett par till oss som hade gjort en korsning av den klassiska Adirondack-stolen med breda armstöd och hög rygg, och vår A2. Den var precis rätt, så den plockade vi upp och har nu i standardsortimentet, berättar Karl Lindqvist och visar på solstolen i vitt trä.

Så förra året var han på möbelmässan i Milano tillsammans med sin fru och letade loungemöbler för eget bruk.

– Väldigt mycket där var konstrotting, alltså flätad plast. Allt såg likadant ut. Då kände vi att vi ville göra något eget. Så vi gav dem som gjort solstolen i uppdrag att göra en loungegrupp åt oss.

Den smälter smidigt in bland sina föregångare, loungegruppen i vitt som ska släppas till nästa sommar. Ett litet sidobord för drinkar, ett avlastningsbord som ropar efter fat med grillat, ett soffbord och så loungesoffan med två sitsar. Som alla Grythyttanmöbler ser den opretentiös och tidlös ut. Självklar som en svensk sommardag.

Och som alla Grythyttanmöbler blir man överraskad när man sätter sig i den, av mjukheten i den starka stålkonstruktionen. Karl Lindqvist sjunker djupt ner bredvid mig. Med ett flin sätter han i gång ett gung som tar soffan halvvägs till hammock. Den känns redan som en klassiker.

 

Populära produkter från Grythyttan: Grythyttan bänkGrythyttan bordGrythyttan möblerGrythyttan soffa och Grythyttan stolar.

c/o Svenssons

Följ oss