FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|

Designporträtt

Berättelsen om Tom Dixon

Tom Dixon är en av modern tids mest välkända och älskade formgivare, och historien om hans framgång är lika häpnadsväckande som hans unika design. Tom Dixon finns att upptäcka världen över, men skulle du inte ha möjlighet att åka så långt så kan du läsa om honom här.
Onsdag 18 oktober 2017
Share article

Tom Dixon föds

1959 föddes Tom Dixon i Sfax i Tunisien. När han var 13 år började han studera på Holland Park Comprehensive i London där de hade en keramikavdelning samt krokikurser, vilket blev startskottet för Dixons besatthet för material, tillverkning och form.

Från hantverkare till formgivare

En passion för svetsning gjorde det möjligt för Tom att lära sig att göra hårda metallkonstruktioner. Hans hobby utvidgades snabbt till en förmåga att göra möbler från olika föremål. De svetsade möblerna hittade snabbt en kundkrets och som ett resultat utvecklades Dixon de närmaste åren från svetsare till hantverkare till formgivare.

En framgångsrik design

En skiss av en kyckling blev en idé för en stol som kom att bli känd som S-stolen. Ett ovanligt skulpturellt säte som tog Dixon från egenproduktion till den italienska lyxvaruindustrin, och därifrån till den permanenta samlingen på Museum of Modern Art i NYC.

Första dagjobbet

1998 fick Dixon sitt första dagjobb. Han rekryterades till Habitat, då ägt av IKEA, världens största inredningsföretag. Han anställdes först som chefsdesigner, men avancerade snabbt till Creative Director. En period med att driftsätta design från unga designers, kommande stjärnor och levande legender följde - från Bouroullec Brothers till Achille Castiglioni, från Verner Panton till Ingvar Kamprad.

Varumärket

Tom Dixon 2002 grundas varumärket Tom Dixon i London. 2004 söker Dixon investeringar för sitt varumärke och ingår då i en överenskommelse med Proventus. Aktier byts ut och Tom blir delägare och Creative Director för det ikoniska finska möbelbolaget Artek. Utvecklingen av bolaget initieras med en rad olika projekt, bland annat samarbete med Eero Arnio, återkoppling till Alvar Aaltos belysningssamlingar, återvinningsprojektet Second Cycle och paviljonger med Shiguru Ban.

Beat Light

Insidan av varje del bär de slagna märkena av dess tillverkning, spunnen mässing, slagen för hand. Varje del är unik och bevis på en tidskrävande och flera hundra år gammal process. Det kan ta upp till 4 dagar att göra en skärm.

Vakuummetallisering

2005 blev Copper Shade till. Ett resultat av Dixons fascination för den högteknologiska processen med vakuummetallisering som vanligtvis används vid framtagningen av solglasögon. 2015 tar experimenten på det tekniskt avancerade området vakuummetallisering en ny vändning med Melt.

Tom Dixon i London

Sedan varumärket Tom Dixon etablerades har det expanderat snabbt. Dixons design finns att se världen över, och i synnerhet i London. Dock Kitchen i London har många Tom Dixon-produkter i sin extraordinära miljö. Restaurangen ses som en förlängning av Tom Dixons showroom med möbler och belysning som kompletteras med andra experimentella mönster, finish och prototyper. Genom att sätta nya produkter på prov i ett fungerande kök och restaurang innebär att de kan lanseras med förtroende. Även på hotellet Mondrian i London är all inredning utformad av Tom Dixon Design Research Studio, och om du ändå är på besök i London så glöm inte att kolla in Tom Dixons Showroom på det välkända varuhuset Harrods.

Ur c/o Svenssons hösten 2017

c/o Svenssons

Följ oss