FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Guider/Möbelguider/Välj rätt soffa - Vår guide till ditt kompletta vardagsrum
Alex 2-sits-soffa i färgen rust från svenska varumärket Fogia.

Möbelguider

Välj rätt soffa - vår guide till ditt kompletta vardagsrum

När du ska välja soffa är det viktigt att det blir rätt – soffan är nämligen hemmets kanske mest använda möbel där vi spenderar mycket tid för både återhämtning och kvalitetstid med vänner och familj. Därför är det viktigt att du investerar i en soffa som håller hög komfort och kvalitet. Ta del av vår kompletta soffguide som hjälper dig i valet av rätt soffa till ditt vardagsrum!
Uppdaterad 2024-01-24
Share article

Vilken soffa passar hemma hos dig?

När du är på jakt efter den perfekta soffan för dig och ditt vardagsrum är det viktigt att det blir rätt och att du investerar i en modell som uppfyller alla de krav du har. Låt oss guida dig igenom de vanligaste soffmodellerna och vilka egenskaper dessa har. För att underlätta valet av ny soffa kan dessa punkter vara bra att checka av innan du går vidare:

 • En soffa som passar dig - Välj en soffa som är anpassad efter dig och din livsstil – är stunder framför tv:n ett stort fokus är en soffa med stort sittdjup att föredra, det tillåter dig att luta dig tillbaka och ger utrymme för att kunna krypa upp och breda ut sig lite extra. Vill du istället ha en soffa som är mer för att sitta och samtala i och som kanske inte används lika frekvent? Då kan en nättare soffa vara att föredra som är lite mer stadig med hårdare stoppning som ger stabilitet och som låter soffan behålla sin form.
 • Storlek – hur många vill du ska få plats i soffan?
 • Stil – Välj en soffa som du tycker är fin och som går hand i hand med den stil och känsla du har och vill förmedla i ditt hem.
 • Kvalitet = avgörande för livslängden. Vill du ha en soffa som håller i komfort och form över lång tid är det ingen idé att tumma på kvaliteten då det avgör hur lång livslängd möbeln har.
 • Vändbara plymåer – Har soffan vändbara kuddar/dynor? Detta kan vara en fördel då man kan fördela slitaget mer jämt över tid och på så vis behålla soffans komfort och utseende längre.
 • Skötsel – Kontrollera om soffan har avtagbart sofföverdrag och om det går att tvätta i maskin. Att veta hur soffan rengörs är avgörande för att hålla den fräsch länge, inte minst om soffan kommer att användas av barn och djur. Har du en soffa i läder är det viktigt att rengöra den och behandla den med korrekt lädervård för att behålla materialets kvalitet.
Baron soffa från Adea är formgiven av Mats Broberg och Johan Ridderstråhle. En stilren soffa med stram design där komforten och kvaliteten är hög.

Stilren med hög komfort - Baron Soffa 3-sits från Adea.

Klassisk rak soffa – mångsidig och lättplacerad

Den kanske vanligaste och mest representerade soffmodellen är den klassiska raka soffan som oftast finns i 2-sits, 3-sits eller 4-sits-variant. I och med den klassiska formen gör sig denna soffmodell bäst i de allra flesta hem och inredningsstilar. Vill du ha en soffa som är lätt att möblera med är denna modell ett bra val, här avgör storleken hur många sittplatser soffan rymmer och denna modell kan du kombinera tillsammans med olika former av soffbord och fåtöljer utan att bli begränsad. Oavsett vilken stil och känsla du eftersträvar i ditt vardagsrum kan en rak soffa fungera som den perfekta basen att utgå ifrån och vad du sedan väljer att kombinera den med avgör stilen och helhetsintrycket i rummet.

Hörnsoffa – en generös soffa med plats för många

En traditionell hörnsoffa är en modell som aldrig går ur tiden och som passar perfekt för dig som vill maximera utrymmet i rummet och som vill ha många sittplatser utan att ta för mycket av golvytan. En hörnsoffa kommer sällan färdig utan du får oftast möjligheten att bygga den själv och välja hur den ska vara vinklad – allt för att passa dina behov och rummet den ska placeras i. Hörnsoffor finns i en mängd olika stilar och utföranden och kan inte sällan väljas med öppet avslut eller en förlängning i form av en divan. För dig som vill ha en mer ombonad känsla och kunna erbjuda en generös sittplats är hörnsoffan en perfekt modell.

Alex hörnsoffa i färgen light beige från Fogia, en generös soffa med plats för många.

Med plats för många - Alex hörnsoffa i färgen light beige från Fogia.

Little Petra soffa i fårskinn från &Tradition är en klassisk, svängd liten soffa med fast stoppning, högt ryggstöd och ben i trä.

Svängd stilikon - Little Petra soffa från &Tradition.

Svängd soffa - lekfull & organisk

För dig som uppskattar lite mer lekfull design och gärna inreder med organiska former kan en svängd soffa vara på sin plats. Denna soffmodell är social och bjuder in till lite mer närhet och socialt samspel. Den rundade formen ger ett mjukt och välkomnande intryck och känns snäppet exklusivare samtidigt som den kräver lite mer plats i jämförelse med en klassisk rak soffa. En svängd soffa finns oftast tillgänglig som 3-sits eller 4-sitsmodell men kan även förekomma i mindre varianter. Denna modell har fördelen att med sin design vara snygg i alla vinklar och kan därför placeras mitt i ett rum och inte traditionellt direkt mot en vägg, därför får du möjlighet att vara lite mer lekfull och spontan med din möblering och kan våga ta ut svängarna lite mer.

Modulsoffa – skräddarsydd & anpassad

Vill du ha en soffa i en storlek som inte är standard? Då kan en modulsoffa vara rätt alternativ för dig. Med en modulsoffa kan du själv bestämma hur soffan ska vara byggd och anpassa den helt efter både storlek, stil, komfort och behov. En modulsoffa består av en flera moduler som kan byggas på otaliga sätt oavsett om det är en liten eller stor soffa du vill ha. Med denna modell kan du verkligen skräddarsy din soffa och välja till delar som divan, öppet hörn eller öppet avslut för att kunna bygga den precis så som du vill ha den.

Quilton modulsoffa från HAY i färgen Savanna.

En soffa som verkligen sticker ut - Quilton modulsoffa från HAY.

Alex soffa med divan från Fogia i färgen noah 18 mole.

Med plats för komfort - Alex soffa med divan från Fogia.

Divan- eller schäslongsoffa – komfort & plats för många

För dig som vill ha en bekväm soffa med plats för många och där det spenderas mycket tid framför tv:n eller för umgänge är en divansoffa ett perfekt alternativ. Med en divansoffa kan du både sitta och ligga ner i vilket gör den till den kanske mest bekväma av soffmodeller. Denna modell består oftast av en rak modul och en djupare divanmodul som antingen är placerad på höger eller vänster sida, oftast försedd med ett armstöd på varje kortsida. En divansoffa är perfekt för en familj och har gott om utrymme som bjuder in till avslappnade stunder, dessutom är den utformad på så vis att rummet känns öppet vilket är en trevlig egenskap i ett socialt rum.

Soffa i tyg

Vill du ha möjlighet att välja en soffa i olika färger eller mönster så är en soffa i tyg att föredra. Här finns en mängd olika varianter att välja bland i både olika kvaliteter och kompositioner. Fördelen med en soffa i tyg är att de ofta förekommer med avtagbar klädsel vilket är fördelaktigt om olyckan är framme, dessutom underlättar det om man vill hålla soffan fräsch länge. En del soffor i tyg är konstruerade med ej avtagbar klädsel, så detta är bra att kolla upp när du väljer din soffa.

Sjövik 3-sits-soffa i färgen beige från varumärket 1898.

Sjövik 3-sitssoffa från 1898 är en klassisk soffa med tygklädsel.

Tiki soffa i mörkbrunt läder från varumärket Fogia.

Tidlös & stilren - Tiki soffa i mörkbrunt läder från Fogia.

Soffa i läder

För dig som vill ha något slitstarkt och som åldras vackert är en soffa i läder ett bra alternativ. Om du väljer en soffa i läder och tar hand om den på rätt sätt kan den hålla i generationer. Lädret är otroligt slitstarkt och ger en både komfortabel och vacker möbel som åldras fint med tiden och där slitaget blir en välkommen effekt då det bara gör möbeln ännu vackrare. Viktigt att tänka på när du står inför valet av en lädersoffa är att det är ett naturmaterial där repor och märken kan förekomma, något som är fullt naturliga egenskaper hos materialet. En annan viktig aspekt att lyfta när det kommer till lädersoffor är att de till skillnad mot soffor i tyg har fler sömmar och plymåer då läder sällan kommer i så stora bitar. Plymåerna är oftast sydda med en tygklädd baksida vilket gör att de inte är vändbara, den tygklädda baksidan är även till för att kuddarna ska ligga på plats.

Närbild på Lidnäs soffklädsel från varumärket 1898.

Vad soffan har för klädsel är avgörande för kvalitet och tålighet.

Lilla tyg- & stoppningsskolan – bra att veta om sofftyger & stoppningar

 • Välj ett tyg som känns behagligt för dig, ett tyg kan ha olika ytstruktur och variera från grovt till slätt, detta avgör även hur soffan upplevs visuellt. Ett grövre tyg ger en soffa en betydligt mer rustik karaktär men kan också vara ömtåligare då de grövre maskorna lättare kan rivas upp.
 • Vill du i stället ha en slätare och mjukare soffa är ett material som Bouclé att föredra. Det är konstruerat med små maskor som ger ett följsamt och mjukt tyg – dessutom ger det soffan en mer tidlös och klassisk känsla.
 • Martindale – När man pratar om kvalitet på en soffa är det bra att ha koll på vilken Martindale tyget på soffan har, det som mäts är slitstyrkan på tyget. För en soffa i hemmiljö är en Martindale på minst 15 000 optimalt.
 • Pilling – Är ett begrepp du kan stöta på när du kikar på soffor i tyg, det är ett mått för hur stor tendens tyget har för att noppra. Har tyget ett värde på 1 betyder det att det finns en stor risk för att det nopprar medan ett värde på 5 visar på en mycket låg risk.
 • Ljusäkthet – Är ett mått som avgör hur lätt soffans tyg har för att blekas vid långvarig kontakt av solljus. Kommer soffan att stå i ett rum där solen ligger på kan detta vara viktigt att ha i åtanke. Ljusäkthet mäter man i en skala från 1–8 där den lägre skalan löper större risk för att blekas. Men trots detta är det ändå bra att undvika att ställa möbler i starkt, direkt solljus om man vill undvika förändringar i tyget.
 • Stoppning - När du väljer en soffa är det otroligt viktigt att tänka på komforten och välja en soffa som verkligen är skön att sitta i. Här är det en smaksak vad man föredrar, antingen en mjukare stoppning eller en hårdare. En del soffor är konstruerade med en mer avlastande kärna, som nästan påminner om en säng medan andra är uppbyggda med kallskum som har olika densitet. Det som de allra flesta soffor har gemensamt är att stoppningen består av en fördelning mellan kallskum, polyeter, fibertextilier eller dun. En tumregel är att en soffa som upplevs mer fast har en stoppning med kallskum på minst 50 kilo medan en mjukare soffa bör ha en på minst 35 kilo men då med en fiber- eller dunblandning. Notera därför att en mjukare soffa därför kan behöva puffas upp då formen inte håller på samma sätt som en hårdare stoppad soffa.
Josefin Beijer
Skribent

c/o Svenssons

Följ oss