FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Inne/Nya färgvågen - Så inreder du med färg
Brickor i lila och grönt tillsammans med randig var i blått och vitt på röd-blå skänk från Montana, färgstark inredning som hjälper till att skapa ett hem i färg.

Inne

Nya färgvågen - Så inreder du med färg

Efter år av pandemi då intrycken varit färre och jorden lite mindre har vårt behov av färg ökat. Att ta in starka kulörer i hemmet har blivit en resa i sig, så hur inreder vi med färg egentligen? Vi har träffat trendexperten Stefan Nilsson och inredaren Sara Garanty för att ta reda på mer kring den nya färgvågen som gjort återkomst!
2022-11-03
Share article

Inreda med färg – då & nu

Historiskt sett har våra hem haft långt mer färg än vad vi förknippar med den skandinaviska estetiken. Allt från allmoge, torp och Carl Larsson till slott och herresäten har sprakat av färg, och ända in på sent 1990-tal inredde vi färgstarkt. Och nu är det dags igen! Stefan Nilsson är trendexpert:

– Strax före millennieskiftet kom den nya tanken om att vi skulle ha hem inom kategorin ”ljust och fräscht”, att det var hur en samtida, modern människa bodde. Just nu gör vi revolt mot den trenden, som upplevs kall, opersonlig och till och med lite opraktisk. För den verkligt trendintresserade, early adoptern finns inga gränser för den nya färgvågen. Ytor som tidigare fått förbli vita, som lister och tak, får också färg – antingen ton i ton med vägen eller en kulör som bryter av. Kakel som tar för sig är på intåg och börjar konkurrera med de säkra valen i vitt, grått och svart och att hitta djärva färgkombinationer som fungerar blir närmast en ny statusmarkör.

- Det ska vara väl avvägt, att ha ”rätt” färgpalett blir som att ha en svindyr handväska av rätt märke. Det ska märkas att man arbetat med färg och att ingenting lämnats åt slumpen, säger Stefan Nilsson.

PH5 pendel i grönt från Louis Poulsen är en färgsprakande detalj som är perfekt att hänga upp om du vill inreda med färg i ditt hem.

Klassiker i färgsprakande skrud - PH 5 pendel i färgen grön från Louis Poulsen.

CH24 stol i rött från Carl Hansen är ett färgsprakande exempel på möbel att inreda med om du vill addera med färg till din inredning.

Möblera med färg - CH24 Y-stol i orangerödlack från Carl Hansen & Son.

Att mer färg kommer just nu har många orsaker. Efter några år av pandemi och färre nya intryck än vi är vana vid längtar vi efter förändring. Sara Garanty är inredare med inriktning mot färgpsykologi och kulörrådgivning:

Färg och ovanliga kombinationer av färg är mer välkommet nu efter pandemin när vi till exempel inte fått resa på länge. Att ta in färg hemma blir som en resa i färg, form och mönster i ens eget hem.

Pandemin, osäkert läge i omvärlden och ökad medvetenhet om klimat och hållbarhet har också fått många företag att satsa på säkra kort.

– Just nu sker inte så mycket på formsidan, det sker i stället väldigt mycket relanseringar av tidigare klassiker – fast i en ny färg för att få in ”något nytt”. Se på Carl Hansens CH24 eller hur Louis Poulsen arbetar med färg på PH-lampan. Färg blir helt enkelt ett sätt att förnya, och där vill jag slå ett slag för att man förstås kan använda sig av möbler man redan har eller loppis-fynd. Allt behöver inte vara nytt, däremot kan det behövas lite mer färg, säger Stefan Nilsson.

Brickor och skänk i olika färger från Montana, färgstark inredning och detaljer bidrar till att skapa ett färgsprakande hem.

Förvara i färg - Montana 1112 hyllmodul i färgen rosehip 145.

Panthella lampa i syrénlila från Louis Poulsen, en kulör vi ser mycket av när det kommer till accentfärger att inreda med är just lila enligt trendexperten Stefan Nilsson.

Lys upp med färgsprakande design - Panthella MINI bordslampa från Louis Poulsen.

Gotland ullpläd i orange från Klippan Yllefabrik, en populär accentfärg att inreda med enligt trendexperten Stefan Nilsson.

Värmande färgklick - Gotland ullpläd från Klippan Yllefabrik.

Tip Top stol i färgen glacier blue från Vitra, en stol i en härlig turkos-blå nyans vilken är en av de accentfärger vi ser mycket av nu enligt trendexperten Stefan Nilsson.

Möbelmagi i blått - Tip Ton stol i färgen glacier blue från Vitra.

Inred med accenter i färg

Det finns få rätt och fel när det gäller val av färgpalett just nu. Det är adderandet av färg som är det nya, inte nödvändigtvis specifika kulörer. Sara Garanty förutspår att vi behåller vår beigea bas ett tag till, men i kombination med lavendellila, orange, rött och turkost. Stefan Nilsson, som arbetar med NCS Colour och tar fram fyra trendpaletter per år, ser också en fortsättning för den beige trenden, men tillsammans med bland annat rosa, gult, korallrött eller kanelbrunt.  

– Sedan blir färgkombinationerna alltmer avancerade. Vaniljgult och sammetsgrått tillsammans med aubergine, mörkgrönt och ärgat koppargrönt till exempel. Den mest avancerade trenden har två nyanser av blått, grått, orange, fuchsia och mintgrönt – absolut en härlig 1980-talskänsla. Att gå all-in på starka kulörer både på väggar, tak och möbler är kanske inte riktigt för alla, men mer färg än vi haft hittills under 2000-talet kommer vi garanterat att se generellt, säger Stefan Nilsson.

Han hoppas att den nya färgtrenden kan inspirera fler att behålla gamla kök och i stället måla om dem, i stället för att riva ut och sätta in nytt till exempel.

– Men jag vill också understryka att vi behöver ta i lite mer från tårna för att lyckas med den här trenden. Tidigare har vi talat mycket om att uppdatera hemmet med enkla medel som att addera kuddar, men nu är det betydligt större färgfält som gäller. Om det känns för mycket att måla taket så behövs en stor färgklick – alltså matta – på golvet i stället. Jag hoppas att vi inte landar i att bara addera ljusblå handdukar i köket i våra beigea hem, för det räknas inte riktigt.

Dekorationer och vaser i färger som rosa, grön och rött från HAY - accentfärger vi ser mycket av under 2023 enligt trendexperten Stefan Nilsson.

Uttrycksfulla figuriner i färg från Ferm Living.

Färgsprakande dukning från HAY med porslin, vaser och detaljer i olika färger, mönster och material.

Uppdukat för färg med detaljer från HAY.

Bon Bon lampskärm i lila från HAY, en färgstark detalj som är perfekt att inreda med om du vill få in mer färg i ditt hem och i din inredning.

Som en riktig karamell - Bonbon Shade lampskärm i färgen lavender från HAY.

Inred med rätt färgskala – så gör du

Hur ska vi då göra för att våga släppa taget om ljust och fräscht och våga laborera med färg? Sara Garanty tipsar om att våga testa och kanske framför allt våga göra fel.

– Våga ta med en ”ful” eller oväntad färg i mixen och se vad som händer. Annars finns det tre bra vägar att gå: Välj en monokromatisk färgskala som går ton i ton, en analog färgskala där alla färger ligger nära varandra på färgcirkeln eller att arbeta med komplementfärger – alltså färger som ligger mitt emot varandra på färgcirkeln.

Enligt Sara Garanty är det vanligaste felet vi gör när vi försöker inreda med mer färg att vi misslyckas med proportionerna mellan de olika kulörvalen.

– Jag brukar tänka 60/30/10, alltså 60 procent av en kulör, procent av en närliggande kulör till huvudfärgen och 10 procent av en kontrasterande färg. Tänk också på att ögat tycker om att leta efter olika toner av kulören i ett rum, så om det är  exakt samma gröna kulör på soffa, matta och gardiner blir det inte  särskilt  spännande.

Att ställa om från vitt, grått, beige och diskreta naturfärger till det färgfyrverkeri som trenderna talar om är ett stort steg, och Stefan Nilsson förutspår att gränsen för de flesta kanske går vid en gul soffa. – men att en snällt gul fåtölj känns nytt och roligt.

– Jag tror att många känner sig lite tveksamma till detta nya. Kommer man inte att tröttna på färg? Och det enkla svaret är ju ”det vet du inte förrän du testat”. Vi har ju grottat ner oss i en beige gyttja och vågar inte riktigt lämna den. Men jag ser att färg definitivt tar mark just nu. Allt blir mer och mer kreativt, helt enkelt! 

Färgstark inredning

Se fler

Maria Soxbo
Skribent

c/o Svenssons

Följ oss