FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Inspirationsartikel Designporträtt Lisa Hilland

Designporträtt

Reportage - Alexander Lervik

Med humor, innovation och passion designar Alexander Lervik produkter och objekt som ger betraktaren en ny upplevelse. Men var hittar han sin egen inspiration? c/o Svenssons har svaret.
Fredag 27 augusti 2021
Share article

När visste du att du vill jobba med design? 

– Redan när jag var 14 år visste jag att jag ville arbeta med möbler. Min mamma är skulptör och min pappa ingenjör så jag hamnade mitt emellan med mitt intresse. 

Hur skulle du beskriva din designfilosofi? 

– Ofta bygger min design på en kombination mellan form och innovation. Jag hör hemma i den skandinaviska formtraditionen men är kanske lite mer lekfull än det normala. 

Vem är din förebild? 

– Det är många som jag har som förebilder. Achille Castiglioni är en av dem. Eileen Gray och Poul Kjærholm två av de andra. 

Vilken av dina designprodukter är framtidens klassiker? 

– Det är väldigt svårt att uttala sig om när det gäller ens egna produkter, men de produkter som oftast blir omskrivna som framtida klassiker är ljusstaken Skugga, soffan Mr Jones, lampan Luna, klädhängaren Atelier och min röda stol.

Vad anser du är det bästa du gjort hittills? 

– Mest igenkänd är jag för dörrhandtaget Brighthandle. Bästa ergonomiska produkt, det vill säga skönaste möbel, är Mr Jones-soffan. Bästa detaljarbetet har min hemmahiss för Aritco och personligen ligger stolen Terra bäst till. 

När skulle du säga att du fick ditt genombrott? 

– Med mitt examensarbete från Beckmans Tio pallar – tio årtionden som fortsatte direkt till Nationalmuseum och sedan följt av sex års utställningsturné runt jorden med över en miljon besökare. 

Vad är det viktigaste du lärt dig under din karriär så här långt? 

– Att allt tar mycket längre tid än jag trott och att fortsätta att lära sig nya delar av yrket är det roligaste jag vet. 

Ditt absoluta drömprojekt? 

– Ett samarbete med forskare kring belysning och ljusets påverkan på människan som mynnar ut i en utställning.

Vad och vem inspireras du av? 

– Min största inspirationskälla är resor, men nu under pandemin har jag stannat hemma och hittat inspiration i naturen. Jag får även mycket energi av filmer, böcker och tidningar. 

Vilken är den finaste komplimangen som du någonsin fått? 

– Om det gäller mina produkter: ”Detta är den skönaste soffan som någonsin gjorts.” Privat: ”Pappa, jag älskar dig mest på jorden.” 

Vilken produkt, som redan finns, önskar du att du hade gjort? 

– Skiftnyckeln. Kombinationen av innovation och vacker design i fulländning. 

Vad har du i pipen just nu? 

– Ganska många olika projekt. Ett av dem är en direkt förfrågan från finländska Adea om att skapa en möbel efter ett nytt behov som uppstått av coronapandemin.

c/o Svenssons

Följ oss