FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Artek - Conscious Consumption
Artek conscious consumption med Golden Bell lampa och Alvar Aalto

Designporträtt

Artek - Conscious Consumption

Att god design lever för alltid, det är något som möbelföretaget Artek vet mycket om. Företaget har nämligen levererat hållbar design i över 80 år och visar år efter år att god design består och att den står pall tidens tand. Men hur arbetar Artek med hållbarhet? Och hur ser de på tidlös design? Låt oss ta reda på mer kring konceptet Conscious Consumption och mer kuriosa om några av de riktigt stora klassikerna skapade av Alvar Aalto.
Måndag 6 februari 2023
Share article

Långlivad möbeldesign – skapad för att hålla över generationer

Age with grace – Att åldras med värdighet, det är något som det finska möbelföretaget Artek vet mycket om. Artek grundades 1933 av fyra unga idealister som förespråkade en ny typ av miljö för vardagen och som ville förändra stadsplanering, arkitektur och design till något nytt och innovativt. Idag är möbelföretaget världskänt för sina uppfinningsrika bidrag till modern design där funktionalitet och tidlös estetik är genomgående. Många av Arteks möbler går att hitta i både hem, kontor, museer och skolor och därför är det inte så konstigt om du någon gång har varit i kontakt med någon ut av alla ikoniska möbler. Flera kända formgivare har skapat klassiker för Artek men den som kanske främst är förknippat med varumärket är Alvar Aalto.

Artek Conscious Consumption 900 tevagn, Vit kakel-Korg i rotting designad av Alvar Aalto.

En rullande möelikon - 900 tevagn, vitt kakel & korg i rotting, formgiven av Alvar Aalto för Artek.

Artek Conscious Consumption E60 pall i nutid och dåtid.

E60 pall av Alvar Aalto 1933 & 2023 - Lika aktuell idag som då.

Conscious Consumption - Artek om hållbarhetstänk

Ända sedan starten 1933 har hållbarhet varit ett ledord för Artek och något som de alltid arbetat utifrån, både när det kommer till material och tillverkning. Samtliga produkter i kollektionen är otroligt tidlösa i sin design, framtagna för att hålla över generationer. Materialen är naturliga och är enkla att underhålla, reparera och återanvända, men för den sakens skull så har det aldrig påverkat estetiken utan den är minst lika viktig för att få en möbel som håller även i stil. Kombinationen av genomtänkt estetik och mönster tillsammans med god funktion ger en design som håller i årtionden, det är vad Conscious Consumption handlar om. 

E6o-pallar i olika färger staplade på varandra och i grupp, från Artek designade av Alvar Aalto.

E6o pall står pall tidens tand - formgiven av Alvar Aalto 1933 för Artek.

Om materialval och tillverkning

För Artek är det viktigt att vara transparenta i hur deras produkter och möbler framställs, detta för att kunna bidra till att skapa en ansvarsfull konsumtion. Majoriteten av Arteks sortiment produceras i Åbo, Finland där Alvar Aaltos möbler har tillverkats sedan 1920-talet. För den som känner till Artek vet nog att många av deras möbler framställs av björk. Genom att använda björk från Finland i kombination med moderna produktionsmetoder och experthantverk kan Artek skapa en dynamik mellan människa och maskin – resultatet blir möbler av hög kvalitet som är menade att hålla i generationer. Exempel på en sådan produkt är den berömda E60-pallen av Alvar Aalto som kombinerar lokalproducerad björk och hållbar tillverkning med långlivad design.

E60 pall från Artek, formgiven av Alvar Aalto. Här med naturligt slitage och vacker patina.

Naturligt slitage och vacker patina - E60 pall av Alvar Aalto.

Domus stol från Artek, formgiven av Ilmari Tapiovaara 1946.

Stolfavorit sedan 1946 - Domus stol från Artek, formgiven av Ilmari Tapiovaara.

Age with grace – Artek om patina

Som ett resultat av materialval, hållbar tillverkning och tidlös design kan Arteks möbler åldras med värdighet och stil. Patina ger varje möbel karaktär och en pånyttfödd skönhet som gör att man förälskar sig i möbeln om och om igen. Det finurliga med Arteks alla möbler är de funktionella inslagen som gör att de har många användningsområden och att de passar att inreda med på olika sätt genom livet, en E60 pall kanske till en början agerade sittplats i barnkammaren men har sedan fått vandra vidare genom hemmets alla rum som både extra sittplats, avlastningsbord eller som en liten stege vid behov.

Genom att använda sig av enkla konstruktioner i samtliga möbler är Arteks klassiker lätta att underhålla, reparera och återanvända. Komponenter kan bytas ut eller skräddarsys och möbeln kan enkelt monteras ner och upp igen. Tack vare den unika paletten av material blir produkterna bara vackrare med tiden – trä, läder och linoleum åldras med värdighet och en obehandlad mässing får en tilltalande patina. Spår av användning och naturligt slitage som kommer med tiden ger varje produkt en unik karaktär som med åren förstärks. Denna process är det som Artek valt att kalla Age with grace - när du köper en produkt från Artek kan du vara säker på att den kan leva med dig för alltid, så länge du vill och att den med tiden bara blir vackrare.

Artek Conscious Consumption, bord, stolar och lampor från Artek.

En matplats för generationer - Möbler och belysning från Artek.

Alvar Aalto x Artek

En av formgivarna som kanske är mest förknippad med Artek är Alvar Aalto (1898–1976). Känd som en av de främsta inom modern arkitektur tog sig Alvar Aalto in i möbelvärlden med sin nytänkande design och spännande formspråk vilket gjorde honom till en pionjär inom funktionalismen. Som en av medgrundarna till Artek har Aalto efterlämnat sig ett arv med bestående resonans. Aaltos möbeldesign blev en naturlig förlängning av hans arkitektur och det återspeglas i hans formspråk som har en arkitektonisk känsla och där funktionen är en viktig nyckelspelare. Hans allra första möbel var en stol som han tog fram 1932, några år senare (1935) grundades Artek och Aalto började tillsammans med sin dåvarande hustru Aino att sälja möbler, belysning och textilier internationellt.

Porträtt av Alvar Aalto, en av medgrundarna till Artek.

Alvar Aalto - Betydande formgivare och medgrundare till Artek.

E60-pallar från Artek, formgivna av Alvar Aalto.

E60 pall är starkt förknippad med Alvar Aalto & Artek

E60 pall från Artek återfinns på många ställen, exempelvis i skolsalar eller andra offentliga rum.

E60-pallen återfinns i många rum, både i det privata och offentliga.

Tre staplade E60 pallar från Artek.

Lika stapelbar som underbar - Alvar Aaltos E60-pall är både mångsidig och tidlös.

3 x Alvar Aalto för Artek

  1. E60 pall är en riktig klassiker som många förknippar med Alvar Aalto. Skapad 1933 med ett otroligt tidlöst och enkelt formspråk som bygger på tre böjda ben och en rund sits visar den på funktionalistisk möbeldesign när den är som bäst. Pallen är tillverkad i björk och finns i flera olika färger och ytbehandlingar. Mångsidig och användbar kan den agera som sängbord eller extra sittplats, dessutom är den stapelbar. En allt-i-allo-pall som står för utmärkt design och form.
  2.  Golden Bell är en liten och klassisk pendel med en skulptural design som är lika fin tänd som släckt. Med sin blanka utsida skapar den gyllene reflektioner och den perforerade kanten ger en nästan gloria-liknande effekt samtidigt som den skyddar mot bländning. Tillverkad i ett stycke av mässing eller stål skapades denna lampa 1937 av paret Aalto för restaurangen Savoy i Helsingfors. Golden Bell omfamnar hela Alvar Aaltos stilrena estetik medan ljuset bidrar med ett både varmt och diffust ljus.
  3. Beehive är en av Alvar Aaltos mest populära lampor är denna retrosköna men samtidigt tidlösa armatur. Namnet som betyder ”bikupa” har inspirerat till dess form och den ger vart den än hänger ett varmt, diffust ljus. När den inte är tänd blir den även en stilfull, skulptur med sina distinkta rader av perforerade stålringar. Beehive var till en början designad att hänga i Jyväskylä universitet i Finland 1953.
Josefin Beijer
Skribent

Upptäck mer från Artek

Ta del av fler tips

c/o Svenssons

Följ oss