FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Audo Copenhagen - varumärket där designikoner samlas på nytt
Bild som visar vardagsrumsmiljö med Brasilia fåtölj i brunt fårskinn tillsammans med Ingeborg soffa i grå textil. Mellan bordet står Plinth soffbord i sten, allt från Audo Copenhagen.

Designporträtt

Audo Copenhagen - varumärket där designikoner samlas på nytt

Ett nytt varumärke som är sprunget ur två giganter inom dansk design – MENU & by Lassen formar nu det som vi hädanefter benämner som Audo Copenhagen. Namnen må ha ändrats till ett nytt men den ikoniska designen förblir densamma. Låt oss lära känna varumärket lite närmare och bekanta oss med det nya som på många sätt ändå är helt bekant.
Torsdag 1 juni 2023
Share article

Det här är Audo Copenhagen

De tidigare för många välkända varumärkena MENU och by Lassen har nu förenats och format ett och samma varumärke – Audo Copenhagen. Under det nya varumärket samlas nu ett århundrade av dansk designtradition men med ett modernt och globalt uttryck där ambitionen är att dela det magiska som skandinavisk design erbjuder med en ny generation designentusiaster. Audo Copenhagen tar med sig det bästa av två världar där möbler, belysning och inredningsdetaljer är formade med meningsfulla detaljer, högkvalitativa material och efter människors behov. Varumärket bygger broar mellan det gedigna arvet och samtida design där man får med sig de danska rötterna samtidigt som man eftersträvar en global ambition med människor och projekt från hela världen.

Audo Copenhagen ska vara lite som att gå igenom ett magasin – där varje nytt blad representerar ett rum där du upptäcker dess olika funktioner och finesser. Så som de riktigt stora ikonerna en gång skapades utifrån ett mänskligt behov vill varumärket fortsätta med exakt samma tankesätt och utgångspunkt. På så vis går det att skapa möbler och inredningsdetaljer som man inte bara beundrar, utan också faktiskt använder.

Bild som visar The tired man fåtölj i brun textil från Audo Copenhagen.

Fåtöljen The tired man designad av Flemming Lassen 1935.

Designfilosofi – en bro mellan dansk designtradition & global kultur

Designfilosofin för Audo Copenhagen är självklar, uttrycket ska kännas samtida där influenser hämtas från världens alla hörn, där modern teknik kombineras med innovation. Tillsammans med det danska designarvet och den långa tradition av hantverk som finns skapar det en masskulturell explosion – och det är vad Audo Copenhagen handlar om.

I kollektionen är minimalismen genomgående men där mjuka element har adderats för att människor ska vilja röra vid det. Det taktila är en viktig nyckelfaktor i varje möbel, lampa och inredningsdetalj. Varumärket vill skapa utrymmen som är livfulla, eleganta och sofistikerade. En möbel eller detalj ska inte bara vara, den ska också hjälpa till att skapa minnen.

Låt oss kika närmare på några av de mest ikoniska designmöblerna och detaljerna som varumärket nu har samlat under ett och samma tak – redo att möta både en ny och redan etablerad publik:

Bild som visar Ingeborg soffa från Audo Copenhagen i vitt fårskinn mot en trävägg, bredvid står Androgyne sidobord i mörkbetsad ek med en svart bordslampa på.

Ingeborg soffa i fårskinn med ben i rökt ek, formgiven av Flemming Lassen 1940.

Ingeborg fåtölj & soffa

1940 designade Flemming Lassen Ingeborg-fåtöljen och soffan som kommit att bli riktiga klassiker från By Lassen. Den charmiga lilla fåtöljen och soffan är döpta efter Flemming och Mogens Lassens mor, konstnären Ingeborg Winding och finns med klädsel i fårskinn eller textil. Både fåtöljen och soffan är i en lite mindre storlek med ett mjukt formspråk och linjer som gör att de ger rummet både karaktär och exklusiv elegans utan att ta för mycket plats. Trots att det har gått över åttio år sedan fåtöljen och soffan såg dagens ljus visar de verkligen på hur tidlös design överlever allt och på ett nästan magiskt vis kan kännas samtida och aktuella generation för generation både i kvalitet och stil.

ML42 barstol

En ikonisk stol på långa ben, ML42 barstol från By Lassen är formgiven av Mogens Lassen och lanserades för första gången 1942. Med sitt karaktäristiska formspråk som gör den ikonisk och lätt att känna igen har den blivit en stor favorit bland danska designstolar. Sitsen har en mjuk böljande form som är skålad vilket gör den bekväm at sitta på. Det eleganta fotstödet i metall ger både komfort och extra karaktär och blir en fin kontrast mot träets mjuka och organiska form.  ML42 visades upp för första gången under en möbelutställning vid Danish Musum of Decorative Art och inspirationen sägs han ha fått från de traditionella pallarna som användes av skomakare under den här tiden. Än idag tillverkas den vackra barstolen i Danmark och finns i flera olika utföranden.

Bild som visar ML42 barstol från Audo Copenhagen, här i brunoljad ek.

ML42 barstol i brunoljad ek - formgiven av Mogens Lassen 1942.

Bild som visar formgivaren Mogens Lassen.

Mogens Lassen (1901 - 1987).

Bild som visar formgivaren Flemming Lassen.

Flemming Lassen (1902 - 1984).

Kubus ljusstake

Med starka influenser från den rådande funkisstilen designade Mogens Lassen år 1962 den ikoniska ljusstaken Kubus, till en början endast avsedd för familjen och de närmaste arkitektvännerna. Med åren blev ljusstaken tillgänglig för den breda massan och i takt med det har originalet utökats till en hel serie av ljusstakar, skålar och tillbehör – än idag tillverkas de i Danmark och bland arkitekter och designentusiaster har den fått status som en modern, internationellt erkänd designikon som oavsett stilskiftningar i vår samtid är lika aktuell nu som då.

Bild som visar Kubus skål i svart från Audo Copenhagen, designad av Mogens Lassen.

Kubus finns även som skål, här i låg modell i svart.

Androgyne loungebord

Med perfekta proportioner och en finstämd kombination av maskulina och feminina element är det inte konstigt att Androgyne loungebord av Danielle Siggerud har dragit många designintresserades blickar till sig. Bordet visar verkligen hur man kan arbeta med kontraster på hög nivå där smart hantverk har använts för att få till den rundade toppskivan som hänger över den vida, platta basen i trä där solida och mjuka linjer möts. Bordet finns i flera utföranden där du kan välja olika kombinationer av skiva och underrede. Androgyne är ett utmärkt exempel på en nutida klassiker som är här för att stanna.

Merkur stol

Ursprungligen formgiven för att användas i en av Norges mest framstående byggnader, Oslo Stock Exchange har stolen Merkur av Skoogstad & Wærnes blivit en riktig stolikon som nu är tillgänglig för den breda massan. Merkur är en modern matstol i massivt trä med klädd sits och har en klassisk form som gör den otroligt tidlös. Stolen tillverkas enligt traditionella tillverkningstekniker och finns både med och utan armstöd samt med olika varianter på klädd sits.

Bild som visar Merkur matstol i massiv ek med klädd dyna, från Audo Copenhagen.

Massik ek med klädd sits - Merkur stol med dyna, Oak-Bouclé 06 gold.

Bild som visar skiss på Merkur stol från Audo Copenhagen.

En stolikon blir till.

Bild som visar prototyp i miniatyr av Merkur stol från Audo Copenhagen.

Prototyp i miniatyr av Merkur stol.

Brasilia fåtölj

Med en skandinavisk design inspirerad av 1900-talets estetik och brasiliansk modernism har fåtöljen Brasilia, formgiven av Anderssen & Voll tagit den skandinaviska designscenen med storm.  Den lyxigt, eleganta hybriden av fåtölj och loungestol erbjuder hög sittkomfort tack vare den robusta ramen och mjuka stoppningen. Karaktäriserad vid sina kraftiga och stadiga ben tillverkade med traditionella snickeritekniker, överdimensionerade armstöd och stoppade sits samt ryggstöd skapar den en helt ny nivå av komfort och lätthet oavsett vilken miljö den placeras i.

Med inspiration från 1900-talets mitt - Brasilia fåtölj i fårskinn med ekstativ.

Audo Copenhagen – Nu & framåt

Med ett helt nytt kapitel där två ikoniska designvarumärken nu har blivit ett kan vi förvänta oss allt det vi älskat med MENU & By Lassen och lite till. Här samlas nu våra designikoner under ett och samma tak, tillsammans bildar dem ett nytt starkt, intressant och inspirerande varumärke som levererar det bästa från dansk designhistoria tillsammans med nya innovationer och influenser – resultatet blir Audo Copenhagen som ger oss samtida design när den är som allra bäst.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck mer från Audo Copenhagen

c/o Svenssons

Följ oss