FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Deisgnporträtt - Alvar Aalto 125 år
Designporträtt Alvar Aalto 125 år, staplade Aalto-vaser i olika färger tillsammans med E60 pall och stol i björk från Artek.

Designporträtt

Alvar Aalto 125 år

Mjuka böljande former, glas och böjträ i björk – Alvar Aalto är formgivaren som kom att sätta funktionalismen på designkartan och som skapade distinkt och tidlös design, ständigt aktuell över generationer. År 2023 är året då Alvar Aalto skulle ha fyllt 125 år, för att hedra hans minne och designarv vill vi berätta hans historia - från glas till vas och allt där emellan.
Tisdag 31 januari 2023
Share article

Alvar Aalto – Personen & formgivaren

Alvar Aalto (1898–1976) är en berömd formgivare inom modern arkitektur och nordisk formgivning. Aalto föddes i finska Kuortane och påbörjade sin resa inom design efter att ha avlagt sin arkitektexamen från tekniska högskolan i Helsingfors. Redan tidigt i sin karriär började han att skapa tydliga avtryck inom formgivning som kommit att bli betydelsefulla inom nordisk design och som har resulterat i ett gediget designarv som lever vidare än idag.

Året 1924 gifte sig Aalto med arkitektkollegan Aino Marsio (senare Aalto) och tillsammans byggde de upp ett internationellt arv inom formgivning med flera fina och prisade produktserier som vi än idag kan köpa och bruka i våra hem. Utöver fantastiska bruksföremål ritade han under sin karriär även konserthallar, bibliotek, sjukhus, museer och privata hem över hela världen. Den arkitektoniska delen av hans arbete tog han även med sig in i formgivningen av möbler och mindre objekt för hemmet vilket gjorde honom till en pionjär inom funktionalism. Gemensamt för samtliga möbler och objekt som Alvar Aalto formgivit är att de alltid är användarvänliga och funktionella, men utan att för den sakens skulle tumma på estetik.

Designporträtt av Alvar Aalto, svartvit bild på Aalto.

Alvar Aalto, 1898-1976

Skisser på Alvar Aaltos berömda Savoy-vas som idag är en riktig ikon från Iittala.

Alvar Aalto's skisser på den berömda Savoy-vasen, numera Aalto-vasen för Iittala.

Den berömda Aalto-vasen i färgen opalvit från Iittala, tidigare kallad Savoy-vasen som kommit att bli en riktig ikon för Alvar Aalto och Iittala.

Från glas till vas - Aalto-vasen i opalvit från Iittala, skapad av Alvar Aalto under 1930-talet.

Från glas till vas – Savoyvasen & glasets betydelse

Det var under 1930-talet som Alvar Aalto tog sin design ut i världen och då många av hans verk syntes på utställningar, bland annat på Moderna museet i New York. Men det var när Alvar Aalto visade den numera ikoniska Savoyvasen på världsutställningen i Paris som det verkligen tog fart. Med sin dynamiskt vågiga och organiska form blev vasen en ren sensation och omedelbar succé. Vasen som sägs representera Finlands tusen sjöar är idag en av världens mest berömda glasobjekt och förblir en tidlös ikon och näst intill synonymt med Iittala. Vasen känner de allra flesta igen och har blivit en självklar detalj i många hem, den har även blivit en klassisk present att ge bort och som naturligt vandrar vidare i generationer.

Aalto-vasen har med åren släppts i både olika storlekar, färger, former och material. Förutom vasen så finns den ikoniska formen även representerad i skålar, ljuslyktor, fat och brickor. Vasen och övriga föremål i denna kollektion tillverkas i Iittalas egna glasbruk vilket de har gjorts sedan start. Glasbruket som grundades 1881 bedrivs av skickliga hantverkare där designarvet och den ovärderliga kunskapen förts vidare och där den både respekteras och förvaltas. Varje Aalto-vas är unik och tillverkas i en unik flerstegsprocess. Kristallglaset munblåses innan vaserna skärs till för hand och poleras sedan i flera steg för att få den kristallklara finishen. Denna process gör att varje vas är unik i sitt slag och att den förblir en intressant inredningsdetalj som kan användas på en mängd olika sätt. 

Aalto-vasen under tillverkning i Iittalas berömda glasbruk i Finland.

Ett gediget hantverk - Aalto-vasen under tillverkning vid Iittalas berömda glasbruk.

Formen där Aalto-vasen gjuts i Iittalas berömda glasbruk i Finland.

Den berömda formen - där Aalto-vasen munblåses och får sin ikoniska form.

Färdig, munblåst Aalto-vas från Iittalas berömda glasbruk där Alvar Aaltos ikoniska vas producerats sedan start.

Från glas till vas - en nästan färdig Aalto-vas, redo för tillskärning och polering.

Upptäck Alvar Aalto Collection

125 år med Alvar Aalto – Pionjären för revolutionerande design

År 2023 skulle Alvar Aalto ha fyllt 125 år, något som uppmärksammas genom att lyfta hans fantastiska och betydelsefulla arv av design som lever vidare idag lika starkt som det gjorde då. Inför hans jubileum har föremål och färger från arkiv letats fram och återlanserats i nya utgåvor, något som visar på att hans formgivning är tidlös och ständigt aktuell. Alvar Aaltos unika estetik satte tonen inom finsk formgivning och han var den som introducerade finsk formgivning inför den globala publiken. Aaltos design kännetecknas vid den harmoniska kopplingen till naturen där funktion kombineras med stil och hans hänsyn till detaljer och kreativa förmåga att använda material är unik.

Alvar Aalto-vas i riobrunt, framtagen i samband med hans 125-årsjubileum från Iittala, placerad på månbord och fylld med hängande blommor.

Alvar Aalto vas i jubileumsutgåva från Iittala, här i hans favoritfärg riobrun.

Alvar Aalto jubileumsvas från Iittala fylld med blommor, placerad på sidobord i ek.

För alla former av buketter - Alvar Aalto vas 220 mm i klarglas från Iittala.

Alvar Aalto vas i ljusgr�önt på Alvar Aalto fat i roséguld, placerade på en E60-pall från Artek.

Nylansering från 1936 - Alvar Aalto vas i ljusgrönt från Iittala.

Alvar Aalto Collection – Glasklar design för alla

I samband med 125-årsjubileumet har varumärket Iittala valt att addera och åter tillverka två vaser och en skål från den ursprungliga Alvar Aalto-kollektionen. Utifrån Aaltos skisser från 1936 är vaserna munblåsta på Iittalas egna glasbruk i Finland och finns förutom i klarglas i ljusgrön, rökgrå och riobrun vilka är de kulörer som är ursprungsfärgerna. Förutom vaserna kommer även Aalto-glasen som finns i klarglas att lanseras i den nostalgiska riobruna färgen, som sägs vara en favorit för Alvar Aalto. Glasen var ett av de gemensamma designprojekt som Aino och Alvar skapade tillsammans 1933 och som återlanserats i modern tid genom Iittalas gedigna designarkiv. Glasen är precis som vasen mångsidiga och kan användas både till vardag och fest genom hela livet, generation för generation.

Samling av Aalto-vaser i klarglas från Iittalar, fyllda med enstaka blommor i olika färger.

Vaser för alla tillfällen och buketter - Alvar Aalto vas i klarglas från Iittala finns i flera olika storlekar.

Alvar Aalto vas i klarglas 160 mm från Iittala, placerad på E60-pall från Artek.

För buketter eller enstaka blommor - Aalto-vasen är lika mångsidig som tidlös!

Alvar Aalto-vasen har en ikonisk form som sägs vara inspirerad av Finlands tusen sjöar och känns lätt igen vid sin vågiga form, som blivit synonym med Iittala.

Världsberömda vågor - Aalto-vasens ikoniska form som är inspirerad av Finlands tusen sjöar.

Age with grace – Långlivad design för varje hem

Utöver sina framgångar inom glas och objekt för hemmet var Alvar Aalto även en erkänd formgivare inom möbeldesign, en naturlig förlängning av hans arkitektoniska tankesätt. Hans allra första möbel formgav han 1931, en modern möbel för ett sanatorium i Finland, men det var 1935 som Aalto började lansera sin design via möbelföretaget Artek. I kollektionen för Artek skapade Aalto möbler, belysning och textilier som fick stora internationella framgångar. Aaltos möbeldesign kännetecknas av att vara distinkt finsk, individuell men samtidigt varm och mänsklig. Hans bidrag till möbeldesign har varit mycket betydelsefull och har kommit att forma hjärtat av Arteks kollektion.

Precis som glaset så är hans möbler formade på så vis att han kombinerar det praktiska med det estetiska för att skapa ett vackert vardagsliv hemma. De organiska formerna hittas i hans möbler och även förkärleken till naturmaterial, som exempelvis björk, gärna med böjträteknik. Gemensamt för alla objekt är den tidlösa designen som verkligen kan stå emot tidens tand och som åldras med värdighet - En E60-pall är lika aktuell och användbar då som nu, likaså hans Beehive-pendel som kan lysa upp det enskilda hemmet och aldrig behövas bytas ut eller den klassiska Aalto-vasen som alltid är en uppskattad gåva att ge bort.

Alvar Aalto vas har genom åren släppts i flera olika färger, som denna variant i ultramarinblå.

Aalto-vas i ultramarinblå, en av flera vackra färger som den har producerats i.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck mer från Alvar Aalto

Ta del av fler tips

c/o Svenssons

Följ oss