FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/En operfektionistisk hemmakatt

Designporträtt

En operfektionistisk hemmakatt

Tv-profilen och antikvitetsexperten Li Pamp gillar blommor och tycker själv att hon inreder villan precis som man förväntar sig: med gamla grejer och skandinaviska designklassiker.
Onsdag 26 maj 2021
Share article

När visste du att du ville jobba med antikviteter?

- Det visste jag i tjugoårsåldern när jag jobbat extra ett tag på ett auktionshus, parallellt med mina universitetsstudier. Jag blev förförd av kombinationen av gamla vackra ting, experternas kunskaper och det lite hemlighetsfulla i att säljare och köpare behandlades, som det hette, ”med diskretion”. Det här var en värld som erbjöd allt som var attraktivt för mig då. Skönhet, historia, passionerade människor och ganska smutsigt slit och släp.

Vad betyder ditt hem för dig?

- Väldigt mycket. Jag är en riktig hemmakatt. Där vilar jag. Där lagar jag också kopiösa mängder mat, umgås med mina nära, spelar hög musik och pysslar.

Vad säger ditt hem om dig?

- Att jag inte är perfektionist!

Favoritplats i hemmet? Varför?

- Åh, det är svårt att välja mellan matplatsen och öppna spisen. Matbordet symboliserar värdefulla stunder medofta livliga samtal. En brasa i den öppna spisen bjuder in till motsatsen - stillhet och reflektion. Jag njuter av både och.

I dina ögon, världens vackraste möbel?
- Marcel Breuers organiskt modernistiska Long Chair i formpressad plywood från 1935 ligger bra till. Men jag är lika svag för en svensk sengustaviansk baljfåtölj av Ephraim Ståhl. I båda fallen har det med balans, proportioner, material och hantverk att göra.

Har du någon skandinavisk favoritformgivare? Varför?

- Hans J. Wegner hade en fantastisk känsla för trä och för form. Jag beundrar honom för att han kunde göra skulpturala och exklusiva, ibland till och med poetiska, stolar som Jakkens Hvile men också vardagsvara av fantastisk kvalitet. Y-stolen och The Chair trötnar jag aldrig på.

Mest oväntade möbel som du har hemma?

- Jag har nog väldigt väntade möbler hemma. Tyvärr. Skandinaviska designklassiker av Arne Jacobsen och Hans J. Wegner blandat med antikviteter.

Vilken accessoar till hemmet kan du inte vara utan?

- Jag tycker om att duka med duk vid middagar. Det är ljuddämpande och känns omhändertaget. Det är också kul att kunna variera färg beroende på årstid och humör. Och dessutom använder jag linneservetter, det är helt värt att tvätta och stryka dem.

Vad kommer aldrig över tröskeln hemma hos dig?

- En plastjulgran.

Vad köpte du senast till hemmet?

- Blommor. Jag har nästan alltid färska blommor hemma.

Om man bjuder Li Pamp på middag, vad har hon med sig då?

- Som present troligen blommor, vin eller en bok. Dessutom har jag nog med mig med ett par högklackade skor. Jag äter inte gärna middag i strumplästen.

På Lis önskelista

Atollo medium, bordslampa av glas från Oluce, 12 425 kr.

Eames Lounge chair i läder och mörk palisander för Vitra, 74 580 kr. 

Tati matbord med skiva i carraramarmor och underrede i färgen storm grey av Broberg/Ridderstråle för Asplund, 29 700 kr.

c/o Svenssons

Följ oss