FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/HAY - välkommen till en värld av färg, lekfull design & nutida klassiker
Bild som visar Tray table sidobord i rött och vitt, på och framför står Matin-lampor i olika färger placerade tillsammans med en Apollo-lampa och portabel PC-lampa, samtliga produkter från varumärket HAY.

Designporträtt

HAY - välkommen till en värld av färg, lekfull design & nutida klassiker

Ett varumärke som utmanar det traditionella inom skandinavisk design och som kommit att hänföra designentusiaster med sin känsla för färg, form och nytänkande idéer – HAY är den danska uppstickaren som med sitt sortiment av möbler, belysning och inredningsdetaljer har bidragit med lekfull design och en värld full av färg – en skön och välkommen kontrast bland vilsamma kulörer och klassiska material. Låt oss stiga in i HAYs värld och upptäcka mer om deras designfilosofi, formgivare och framgångshistoria.
Onsdag 24 maj 2023
Share article
Bild som visar Anagram bordslampa i färgen charred orange stående på glasbordet Kofi, på bordet står även HAY PLAY schackspel och Sobremesa serveringsskål i gult med apelsiner i.

Förmågan att leka med färg & form - det är HAY experter på.

Uppstickaren inom modern skandinavisk design – estetik & funktion

I världen av modern design finns det ett varumärke som lyckats sticka ut lite extra och erövrat designälskandes hjärtan med sin unika estetik och funktionella design, och det är HAY. Varumärket grundades 2002 av Mette och Rolf Hay, redan då med en stark vision om att alla har rätt till god design. Varumärket har sedan start blivit känt för sin förmåga att kombinera stil, enkelhet och funktionalitet på ett sätt som få andra har lyckats med.

En snabbväxande ikon bland danska varumärken och den skandinaviska designscenen har varumärket skapat ett imponerande sortiment som består av möbler, belysning, accessoarer och inredningsdetaljer – allt med en minimalistisk och eklektisk estetik som kännetecknas vid rena linjer, geometriska former och med ett starkt sinne färger och material – något som grundarna själv menar är nyckeln till deras framgång.

Genomgående för alla produkter och det som även särskiljer HAY från andra varumärken är det funktionella. Varje föremål som tas fram ska förutom att vara estetiskt tilltalande även fylla en funktion. HAY strävar alltid efter att ta fram möbler och inredningsdetaljer som på något vis kan förbättra din vardag – resultatet blir föremål som är flexibla och anpassningsbara, perfekta för den moderna livsstilen där man i många fall behöver tänka smart när man ska inreda. Så när du ser en produkt från HAY kan du vara säker på att det ligger ett gediget arbete bakom och att inget lanseras av en slump.

Bild som visar grundarna av varumärket HAY, Mette & Rolf Hay, stående framför en ljusblå dörr.

Grundarna bakom uppstickaren HAY - Mette & Rolf Hay.

Bild som visar HAY Coffee kaffekanna i färgen mint. Kaffekannan står placerad på ett soffbord med glasskiva. Bredvid ligger schackpjäser i grönt och en liten glaskopp.

Servera kaffet snyggt med HAY Coffee kaffekanna i färgen mint.

Bild som visar Sobremesa serveringsskål i färgen gul från HAY. Skålen står på ett glasbord och i skålen ligger små apelsiner.

Med Sobremesa sververingsskål får du en härlig färgklick på bordet.

Visionen & Designfilosofin – konst, arkitektur & mode

För HAY har visionen sedan start varit att alla har rätt till god design. Genom att erbjuda ett brett utbud av allt från kvalitetsmöbler till små inredningsdetaljer finns det något för alla som uppskattar god och funktionell design som har det där lilla extra och som blir tillgänglig för en bred målgrupp. Visionen genomsyrar allt HAY tar sig för och det är en stor drivkraft och motivationsfaktor för alla som jobbar med varumärket.

Designfilosofin för varumärket grundar sig främst i vår samtid och sättet vi lever på och är. Då det privata och offentliga mer och mer har flutit samman har belysningen och inredningsdetaljerna tagits fram för att passa den moderna livsstilen och där saker och ting behöver fungera i en mängd olika miljöer och passa olika behov. Oavsett om det är en enkel liten tandborste, papperskorg eller soffa så har designen alltid ett fräscht och nytänkande grepp som är menade för vår samtid och vardag.

Varumärket har med åren lyckats bygga upp ett starkt design-id som präglar allt det tar sig för – genom att arbeta utifrån tre grundpelare – konst, arkitektur och mode har HAY kunnat inspireras och influeras av sin omgivning och ta pulsen på vår samtida kultur för att kunna hålla samma takt som omvärlden och skapa det som vi och våra hem behöver precis nu.

Bild som visar Crate förvaringskorgar från HAY i olika storlekar i färgerna Golden yellow och offwhite.

Praktiskt i plast - ikoniska Crate plastbackar från HAY.

Formgivarna bakom möbelsuccéer & ikoniska inredningsdetaljer

En annan men mycket viktig och betydande faktor bakom framgångarna för HAY är deras enastående samarbeten med formgivare och arkitekter från hela världen. Genom att samarbeta med kreativa talanger har HAY lyckats skapa en kollektion av möbler, belysning och inredningsdetaljer som alla utstrålar både tidlös och nyskapande design. Här samsas ikoniska stolar och soffor tillsammans med smarta förvaringslösningar, belysning och unika accessoarer. Kollektionen har med åren vuxit och det är alltid lika spännande att se vad HAY ska komma med här näst – genom att hitta nya talanger kan de ständigt förflytta gränser och utmana det traditionella med hjälp av modiga och nyfikna kreatörer som alla bidrar till att skapa morgondagens klassiker. Låt oss titta närmare på några av HAYs ikoniska produkter och formgivarna bakom dessa:

Bild som visar Tray Table bord från HAY staplade på varandra. Ovanpå, framför och runt omkring står Matin-lampor med plisserade skärmar i olika färger placerade.

Hos HAY samsas många av nutidens designikoner - Tray Table Coffee soffbord är en av dem.

Bild som visar Little Petra fåtölj omringad av Matin-lampor från HAY i form av bordslampor och golvlampor med plisserade skärmar i olika färger.

Plisserad perfektion - Matin-lamporna av Ingrid Sempé.

Inga Sempé – modern av Matin-serien

Franska designern Inga Sempé är ett av HAYs stora namn som bland annat är skaparen bakom den populära lampserien Matin och soffan Pandarine. Bosatt och verksam i Paris med en utbildning från bland annat Ecole Nationale Superieure de Création Industrie har Sempé prisbelönats med utmärkelser som bland annat Red Dot Design Award och hennes produkter har blivit kända för sin enkla design som utstrålar lätthet, stark personlighet och taktil natur. Idén om daglig användning är det centrala i Sempés design och hon använder ofta material med speciella egenskaper som uppfyller behoven för daglig användning och som har en tydlig funktion. En av de produkter som hon blivit lite extra uppmärksammad för är den omtyckta lampserien Matin som består av lampor med plisserade skärmar i olika färger. Lamporna har ett modernt men samtidigt poetiskt uttryck där foten består av en ståltrådsböjd arm i polerad mässing och skärmen i bomullstyg som fästs på PVC-material. Kollektionen av olika lampmodeller har med åren vuxit och består nu av allt från bord- till tak- och vägglampor. Med åren har lamporna seglat upp som en av HAYs mest ikoniska serier.

Bild som visar formgivaren Inga Sempé sittandes i rosa Pandarine-soffa.

Inga Sempé - designern bakom Matin-serien & Pandarine-soffan.

Matin-lampor placerade på och runtomkring en Little Petra fåtölj. Lamporna från HAY har plisserade skärmar i olika färger och här ser man golvlampa, vägglampa och bordslampa.

De plisserade lamporna finns i en rad olika modeller - från golv till vägg & tak.

Bild som visar Matin bordslampa med gul plisserad skärm från HAY.

Först ut i kollektionen var bordslampan - Matin table bordslampa i färgen gul.

Bild som visar Crate utemöbler i furu från HAY, formgivna av Gerrit Rietveld.

Fantastiskt i furu - Crate utemöbler formgivna av Gerrit Rietveld 1934.

Gerrit Rietveld – Mannen bakom Crate-serien från 1934

Även om HAY till större delen arbetar med nutida formgivare och nyfunna talanger finns även möbler och föremål hämtade ur arkiven bland skandinavisk design där några av dåtidens stora namn bland formgivare finns representerade, en av dem är Gerrit Rietveld (1888 – 1964). Rietveld var en av de stora holländska arkitekterna och möbelmakarna för sin tid. Son till en snickare tränades han tidigt till att bli möbelmakare innan han satte upp sin egen möbelverkstad 1917. Efter två år hade Rietveld gjort framsteg i sin karriär inom arkitektur och anslöt till De Stijl-rörelsen vilket hjälpte till att utveckla denna för tiden progressiva stil. Hans avant-garde-uttryck fokuserade på att anpassa och justera arkitekturen till hur människor levde sina liv och hur man kunde finna harmoni mellan arkitektur och inredning. Betydande möbler som Rietveld ligger bakom är bland annat ”the Red and Blue chair” (1917) och Zig Zag-stolen från 1934. Missionen var under hans karriär att skapa väldesignade och prisvärda möbler för den breda massan vilket linjerar väl med HAYs värderingar – något som resulterat i samarbetet Rietveld Originals x HAY där den ikoniska Crate-serien från 1934 återlanserades i ny utgåva med originaldesign.

Bild som visar designern Gerrit RIetveld.

Gerrit Rietveld (1888 - 1964) har bland annat formgivit trädgårdsserien Crate.

Bild som visar Crate karmstol i furu från HAY, formgiven av Gerrit Rietveld.

Med ett modernt uttryck som aldrig går ur tiden - Crate karmstol i lackad furu.

Bild som visar Crate loungestol i rödlackerad furu.

Crate finns även som loungestol och i färg, exempelvis i kulören iron red.

STUDIO 0405 – Skaparen bakom den ikoniska Apollo-lampan

Bakom den ikoniska lampserien Apollo för HAY står den danska formgivaren Nikolaj Lorentz Mentze, som sedan 2015 driver arkitekt- och designfirman STUDIO 0405. Utbildad vid Kolding School of design i Danmark har han specialiserat sig på produktdesign. STUDIO 0405 är en designstudio som arbetar i skärningspunkten mellan rum och objekt och där man utforskar designkulturens historiska, tekniska och estetiska egenskaper och hur dessa aspekter kan användas och vidareutvecklas i ett objekt. Förutom Nikolaj Lorentz Mentze samarbetar studion med andra kreativa själar och konstnärer som fotografer och hantverkare i designprojekt för en rad olika klienter. För HAY har Apollo-lamporna blivit riktiga ikoner som verkligen visar på lysande och nytänkande design som känns modern men samtidigt tidlös.

Bild på designern Nikolaj Lorentz Mentze.

Formgivaren bakom Apollo-lampan - Nikolaj Lorentz Mentze.

Bild som visar Apollo bordslampa i vitt ståendes på Crate sidobord i furu.

I munblåst opalglas lyser den upp ditt hem - Apollo bordslampa av STUDIO 0405.

Enkel, praktisk & modern är Apollo-lampan ett bra exempel på HAYs designfilosofi.

HAY & framtiden

Under de 20 år som varumärket har funnits har de hunnit etablera sig och adderat ett nytt, lekfullt synsätt på skandinavisk design som kommit att uppskattas av många. Med spänning kan vi förvänta oss fler moderna klassiker och nya idéer där formgivare ger oss intressanta och nytänkande möbler och objekt för våra hem - alltid med devisen om att alla har rätt till god design.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck mer från HAY

Se fler

Ta del av fler tips

c/o Svenssons

Följ oss