FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Lär känna varumärket: 1898
Lidnäs fåtölj i beige från varumärket 1898 placerad i vardagsrum på beige ryamatta med det runda lilla kalkstensbordet Aplaryd bredvid. Fåtöljen är försedd med gröna kuddar och grön pläd.

Designporträtt

Lär känna varumärket: 1898

Det svenska varumärket 1898 har fått sitt namn från det år då Svenssons grundades. Med ett ursprung i den skandinaviska designfilosofin där det nedtonade, basala och avskalade uttrycket är signumet har 1898 kommit att göra avtryck inom svensk design. Låt oss ta en närmare titt på varumärket och dess fantastiska sortiment av högkvalitativa möbler och inredningsdetaljer - framtagna med gediget hantverk och långvarig kunskap!
Uppdaterad Onsdag 10 januari 2024
Share article

1898 - skandinavisk & samtida design från den småländska myllan

 

1898 är ett varumärke med samtida design där det skandinaviska, avskalade och enkla står i fokus men där kvaliteten och materialvalen är minst lika viktiga. Samtida betyder dock inte att det är design med snabba trender, tvärtom är möblerna och produkterna framtagna att hålla över tid och ska med sitt stilrena formspråk kunna kombineras med dina andra designklassiker och möbelfavoriter. 1898 är varumärket för dig som eftersträvar det moderna, skandinaviska uttrycket i ditt hem till hög kvalitet.

Tydligt och genomgående i de olika möbelserierna är designen som är inspirerad av det nordiska arvet, något som syns i de rena, avskalade linjerna, luftigheten och de naturliga materialen. 1898 är modernt, skandinaviskt möbelhantverk för 2000-talet med rötter i den småländska myllan.

Varumärket är framtaget av Svenssons och är byggt på generationer av gedigen möbel- och designkunskap. Produkterna i varumärket är framtagna i egen tillverkning och är gjorda för att hålla både stil- och kvalitetsmässigt för det svenska hemmet.

Mo fåtölj i färgen glore white från svenska 1898 är skapad i en fårskinnsliknande bouclé.

Mo fåtölj i färgen Glore white.

Mo fåtölj i färgen glore white med fårskinnsliknande bouclé från 1898.

Mjuk i fårskinnsliknande bouclé - Mo fåtölj har allt du önskar i en sittmöbel.

Funktion före form – 1898:s designfilosofi

För 1898 är funktionen i produkterna viktigt, funktion kommer före form och det märks i de väl genomarbetade produkterna som har en tydlig identitet. Inom svensk och skandinavisk möbel-tradition har funktion alltid satts i första rummet, och det är inget undantag för 1898 där funktion kombineras med form in i minsta detalj.

Det som utmärker varumärket lite extra är just detaljerna som ofta har flera funktioner, intressanta och intelligenta lösningar som gör att varje produkt får en extra dimension och som gör att det aldrig blir tråkigt och att det alltid känns genomarbetat. 1898 är samtida skandinavisk design när den är som allra bäst – enkel, funktionell och ärlig.

Square byrå med 5 lådor i vitt från varumärket 1898 är en av de mest populära möblerna som finns i flera storlekar och färger. Här placerad i vardagsrum med Kizu bordslampa från New Works ovanpå.

Stilrent & funktionellt - Square byrå i vitt.

Färgpalett för varumärket 1898

Från ljust och lätt till jordigt och mättat - Färgpalett för 1898.

Från ljust och lätt till dovt och jordigt – kulörer & material

I sortimentet för 1898 går en röd tråd, eller kanske man kan säga naturlig tråd? Material- och färgskalan är nämligen genomgående varm, mjuk, jordnära och naturlig. Färgskalan sträcker sig från ljusa, lätta och naturliga kulörer till det lite mer mörka och dova, jordiga och mättade. Liv får produkterna genom levande material som exempelvis trä, likaså värme. De naturliga färgerna dominerar och materialen som präglar hela kollektionen är trä, läder, metall och sten tillsammans med olika färgaccenter som skapar liv och välkomna kontraster.

Lidnäs fåtölj i grått från varumärket 1898.

En grå favorit - Lidnäs fåtölj.

Drummel vas i färgen bärnsten från varumärket 1898.

För alla blomster - Drummel vas.

1898 sortiment – från möbeltass till soffa

Sortimentet för 1898 har med åren vuxit sig bredare men det är främst möbler och småmöbler som har kommit att bli kärnan och det som de allra flesta förknippar varumärket med. Genomgående för hela kollektionen är den ”naturliga tråden” som genomsyrar designen, materialen och färgerna och allt har ett starkt och tydligt ID. Med produkter från kollektionen kan du inreda hemmets alla rum, från den lilla möbeltassen för köksstolarna till den stora soffan i vardagsrummet eller de praktiska krokarna för kaoset i hallen – här finns något för alla behov, stilar och situationer.

Haga soffa i färgen beige från varumärket 1898, här i grönmålat vardagsrum tillsammans med soffbord i trä och AJ golvlampa i vitt.

Haga soffa i färgen Sonnet Beige 07.

Profilbild i svartvitt på formgivaren Eva Lilja Löwenhielm.

Eva Lilja Löwenhielm

Formgivet för 1898 – Eva Lilja Löwenhielm & Ehlén Johansson

Två formgivare som tagit fram och gett liv till flertalet produkter i sortimentet för 1898 är Eva Lilja Löwenhielm och Ehlén Johansson. Eva Lilja Löwenhielm har lång erfarenhet av formgivning, färg och produktdesign som är skandinaviskt enkel med en tydlig grafisk identitet. I sortimentet för 1898 har Eva formgivit serien Vidja som består av byråer, skåp, sideboard och sängbord. Serien har fått sitt namn efter den mjuka, smidiga vidjan och samma mjukhet återfinns i designen på samtliga möbler i kollektionen.

Ehlén Johansson har även hon gedigen erfarenhet och kunskap inom design och inspireras främst av den svenska naturen och dess perfekta proportioner. Hennes design präglas av ett enkelt skandinaviskt och modernt uttryck och hon kombinerar gärna funktion med skönhet i sina produkter. Ehlén är flerfaldig vinnare av prestigefyllda designpriser och har flera stora uppdragsgivare på sin meritlista. För 1898 har hon formgivit serierna Hylte, Anton, Alfred, Hissö och Sagoliden.

Lidnäs fåtölj i grått från varumärket 1898.

Generös komfort - Lidnäs fåtölj i grått.

Sjövik, Square, Hylte & Vidja - 4 populära serier från 1898

I sortimentet för 1898 finns många fina serier som tillsammans erbjuder en bredd med produkter för hemmets alla rum – likaväl inomhus som utomhus. Några av dessa serier har kommit att bli moderna klassiker som satt tydliga avtryck hos designintresserade som uppskattar god, skandinavisk och enkel design med hög kvalitet. Genomgående för många av serierna är deras namn, som dom allra flesta är lokala med anknytning till Svenssons ursprung – Lammhult. Låt oss ta oss en närmare titt på fyra av dessa:

Sjövik 3-sitssoffa i beige från varumärket 1898.

En skön favorit - Sjövik 3-sitssoffa i färgen Bern 0341 Beige.

Sjövik – Stilfulla sittmöbler för det moderna hemmet

En av de mest eftertraktade serierna från 1898 är Sjövik som består av soffor och tillhörande fotpallar. Sofforna finns i tre olika storlekar och är framtagna att passa både det lilla och det stora vardagsrummet. Sofforna är uppbyggda på trästomme och har en sits med nozagfjädring. Sittplymåer har en kallskumskärna med ovansita av riven polyester och silikonfiber. Sofforna kommer med lösa ryggkuddar som är stoppade med en fjäder- och syntetfiberblandning och är försedda med ett avtagbart och tvättbart kuddfodral. För att ge ett nättare uttryck är soffan utrustad med tunna, raka ben i vitoljad ek vilket gör sofforna extra stilrena. Sjövik finns i tre färger; beige, grå och grön vilka alla är behagliga toner som är enkla att kombinera med övrig inredning.

Square – Ordning & reda med stilren förvaring

Modernt och stilrent, det kännetecknar serien Square från 1898 som består av samtida förvaringsmöbler i lackerat trä. Möblerna karaktäriseras av det raka och enkla uttrycket som känns både tidlöst och gångbart med de allra flesta inredningsstilar. Kollektionen består av byråer, sängbord och mediabänkar som finns i tre olika färger; vit, sand och grå. Med Square kan du enkelt skapa ordning och reda i ditt hem och samtidigt få god design på köpet.

Square byrå i färgen sand från varumärket 1898.

Form möter funktion - Square byrå.

Hylte sideboard i massiv ek från 1898.

Förvaring för stort & smått - Hylte sideboard

Hylte – förvaring i massiv ek

Hylte är en liten men genomarbetad förvaringsserie från 1898, formgiven av Ehlén Johansson. Kollektionen består av två sideboard i olika storlekar och ett skåp, samtliga tillverkade i massiv ek med rum för alla saker du vill ha nära till hands men inte synligt. Samtliga möbler har försetts med en smidig ”tryck-öppna-funktion” och har en mattlackerad yta för ökad hållbarhet. En annan smart detalj och funktion är de ställbara fötterna som gör att möblerna står stabilt även om underlaget är ojämt.

Vidja - För hemmets alla rum

Vidja är en möbelserie från 1898 formgiven av Eva Lilja Löwenhielm med en kollektion bestående av allt från vitrinskåp till byråer och sideboard. Vidja har fått sitt namn från den mjuka, smidiga vidjan. Samma mjukhet återfinns i designen på lådor, dörrar och hyllplan. Alla luckor och dörrar har mjukstängande gångjärn och flyttbara hyllplan vilket gör Vidja till en både funktionell och estetiskt tilltalande möbelkollektion. Vidja har möbler för hemmets alla rum och finns i både massiv ek och lackerad mdf där insidan är av mattlackerad björkplywood.

Vidja vitrinskåp i massiv ek från varumärket 1898.

Mjuka former i massiv ek - Vidja vitrinskåp

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck mer från 1898

Se fler

Ta del av fler tips

c/o Svenssons

Följ oss