FRI FRAKT ÖVER 499 KR*
PRISGARANTI
125 ÅR I BRANSCHEN
Det var 1896 som det började hända saker i det lilla samhället Skruf i Småland. Under denna tid byggdes det för fullt och året efter det stod det numera historiska glasbruket klart. Valet av platsen var väl genomtänkt av grundaren Robert Celander, han såg nyttan i att järnvägen låg nära och att tåget kunde transportera tung sand till glasbruket – grundmaterialet som behövdes för att kunna forma glasmassa, men även för att kunna frakta bort det färdiga glaset i stora trälådor ut i landet. En annan fördel med placeringen var den djupa skogen som kunde erbjuda material till att hålla glasugnarna varma. Lördagen den 10 april 1897 stod Skrufs Glasbruk färdigt och invigdes med ett stort kalas, även prästen från byn var på plats för att hålla en predikan i hyttan.
Under 1950-talet började glasbruket samarbeta med kända konstnärer från hela landet som kom att formge glas på nya spännande sätt. Innan dess var det vanligt att hyttmästarna själva formgav det glas som tillverkades. Under åren har det främst varit servisglas till hushåll som varit en stor del av produktionen men när efterfrågan sjönk började glasbruket inrikta sig mer på prydnadsglas och på det spåret har Skruf i mångt och mycket fortsatt på.
På Skrufs Glasbruk finns många gamla, vackra detaljer bevarade.
Sand är den största beståndsdelen i det som slutligen blir glas.
Nu för tiden ägs och drivs det historiska glasbruket av familjen Elm som är hemmahörande i det lilla samhället och där samtliga familjemedlemmar arbetar på plats, både i och utanför hyttan. Än idag produceras allt glas i Skrufs sortiment på plats i hyttan som byggdes 1897, med ett gediget hantverk där tradition och nytänkande förenas. Gemensamt för glaset som Skruf tillverkar är att det är stilrent och klassiskt med ett minimalistiskt formspråk. Sortimentet inkluderar allt från vaser, skålar, ljusstakar till glas och karaffer – varje föremål är unikt och utstrålar glasbrukets signaturstil som kännetecknas vid elegans och enkelhet. Allt glas som tillverkas i hyttan genomgår den gedigna processen där materialet formas för hand av skickliga glasblåsare, med stor precision och omsorg för att uppnå önskad form och färg – resultatet blir vackra föremål där funktion och estetik kombineras på ett enastående sätt.
Utöver den egna kollektionen skapar glasbruket även produkter för anrika Svenskt Tenn med bland annat formgivaren Carina Seth Andersson i spetsen som står bakom de ikoniska vaserna Kolonn, Pallo & Ponny. Även andra framstående formgivare har genom åren samarbetat med glasbruket och låtit sina idéer fått komma till liv och ta form i den heta glasmassan – en av dessa är formgivaren Märta Karlsson, skaparen av vasen Drummel för varumärket 1898.
I hyttan arbetar skickliga glasblåsare med att skapa fantastiska föremål i glas.
Formgivaren Märta Karlsson, skaparen bakom vasen Drummel för 1898.
Märta Karlsson är formgivaren från Varberg som alltid haft närhet till havet vilket har kommit att bli en betydande del i hennes designfilosofi. Under sommaren 2023 lanserar varumärket 1898 vasen Drummel på nytt i färgställningar vars inspiration kommer från de gamla glasbuteljer som producerades förr. Vasen lanseras i samband med Svenssons 125-årsjubileum och produceras på glasbruket i Skruf av skickliga glasblåsare.
Vi börjar med att fråga Märta om hur allting började och hur hennes resa som formgivare har sett ut och hur det kom sig att hon kom in på glasdesign?
-Jag har alltid haft nära till havet och det är något som jag också inspireras mycket av när jag skapar, det kan vara rörelser i vågor, i sanden, tången under ytan, ja det är sådant som inspirerar mig. Jag har även spenderat mycket tid i skogen där jag hittat ett lugn, det tror jag har format mig mycket som formgivare. Jag har alltid haft väldigt lätt för att måla och få upp bilder på papper – så det var naturligt för mig att läsa estetik och form med måleri. Formen kom sedan mer och mer, även olika material.
-Jag har även varit ute och rest i omgångar innan jag bestämde mig för att börja studera igen. Jag tänkte vad ska jag studera? Många andra formgivare har ju läst till arkitekt, något som jag också var sugen på. Men min gamla bildlärare som också är en väldigt god vän till mig idag rekommenderade en utbildning inom produktdesign i Nybro, Småland och så blev det. Helt plötsligt hade jag flyttat till Småland och skulle vara där i 3 år.
-Det kändes konstigt att komma bort från havet och kusten till en liten glänta i Pukeberg och studera design. Av en slump kom jag in på glaset då vi under sista året fick välja om vi ville rikta in oss mot möbeldesign eller mot glasdesign. Jag valde det sistnämnda och fick testa att blåsa själv men även jobba med andra som studerade till glasblåsare under den här tiden.
I samband med Svenssons 125-årsjubileum lanseras vasen Drummel i två storlekar, här i färgen bärnsten.
Så hur ser resan med Skruf ut, hur kom du i kontakt med glasbruket?
-Det var under tredje året på vår utbildning som vi i ett höstprojekt fick åka runt och besöka flera glashyttor runt om i Småland och på besöket i Skruf fick jag väldigt bra kontakt med Kent Elm som driver glasbruket. Jag frågade honom om jag kunde få göra mitt projekt där men med lite stöttning från dem som en form av handledning och det fick jag.
-Mitt examensarbete blev att skapa en vas till butiken Artilleriet och på den vägen är det, berättar Märta.
-Jag har sedan dess älskat glasbruket, det är så mycket tradition och kontakten med glasblåsarna är så härlig. Jag gillar att det är ett produktionsglasbruk men att det ändå är väldigt mycket tradition, att det är svenskt och det småländska. Jag tycker även att Skruf är bra på att ha ögonen öppna för nya grejer.
Vi kommer in på inspiration och vi frågar Märta vad hon inspireras av när hon skapar sina alster i glas.
-Ingegerd Råman är en stor inspiration och har alltid varit det, sen kanske mina grejer är lite mer utflippade, förutom Drummel som är något helt annat, den är ju skapad för Svenssons och med ett syfte att passa 1898’s formspråk, berättar Märta.
-Men annars är det naturen som är min största inspiration, jag spenderar gärna tid vid havet och det finns en speciell strand vid Getterön som heter Första vik som jag besökt många gånger och där har jag fått mycket inspiration som jag kunnat använda mig mycket av. Här upptäckte jag tången och hur den rör sig i havet, klipporna, vågorna, det vita skummet och ränderna som bildas på havsbotten. Dessa rörelser bildar mönster vilka jag har inspirerats mycket av i mitt skapande.
En nästan färdig Drummel-vas synas inför nästa steg i processen.
Det krävs precision och nogrannhet när glasmassan ska ner i sin form.
Glas är ett speciellt material att arbeta med och precis som andra material har det sina utmaningar, men vilka har Märta stött på?
-För mig är den främsta utmaningen att jag inte bor nära glasbruket, för mig är det ett måste att kunna vara på plats och spendera tid där i processen. Jag skissar mycket och gärna i huvudet då det poppar upp idéer, tankar och färger. När jag väl ska producera eller testa mina idéer får jag åka till Skruf och jobba med glasblåsarna och verkligen ta mig tiden att få fram det jag vill. Utmaningen är väl främst att man aldrig vet om det går att få fram det man vill, det man tänkt kan i stället bli något helt annat, men det kan ju också vara något positivt.
-Jag kommer med många idéer men där är Kent som driver Skrufs Glasbruk väldigt öppen för att testa det mesta och ibland fungerar det och ibland inte, men så är det med de allra flesta material.
Den varma glasmassan går ner i formen som är framtagen specifikt för Drummel-vasen.
Glasmassan som är påväg att bli en vas är rykande varm från ugnen.
Vasen börjar få sin slutgiltiga form, här i den riktigt varma ugnen.
En Drummel-vas är född, från den varma ugnen vidare in i kylugnen där den får härda och svalna innan den skärs till och slipas.
Vi kommer in mer på Drummel-vasen som första gången lanserades 2019, då i klarglas. Nu lanseras den åter igen som specialutgåva för Svenssons 125-årsjubileum genom varumärket 1898, denna gång i en buteljgrön och en bärnstensgul variant – men hur såg processen för Drummel-vasen ut egentligen?
-Jag fick frågan om att göra en vas för Svenssons för ett par år sedan, en vas som skulle spegla Svenssons och lite av Skrufs lite enklare, klassiska formspråk. Jag gick därför tillbaka in i de småländska skogarna och började kolla på alla möjliga grejer men det var svamparna som blev inspiration för Drummel. Svamparna har den där runda stora kroppen och de låga, små stammarna. Vasen påminner lite om en svamp som nästan är fallen mot mossan. En behaglig form tycker jag, som inte kräver en enorm bukett då jag valde att göra öppningen lite mindre, men den är väldigt fin att exempelvis ha tulpaner i. Den stora ytan på vasen gillar jag verkligen också, så mycket glas kan skapa väldigt vackra reflektioner.
Slutligen frågar vi Märta hur framtiden ser ut, finns det något hon ännu inte har gjort som hon drömmer om att få göra?
-Jag har alltid älskat keramik, det är något jag skulle vilja göra lite mer ut av. Lera och glas är två material som har lite liknande egenskaper. Nu har det kommit barn och hus under senaste åren så tiden har inte riktigt funnits där men kanske att jag i framtiden kan ha en liten studio med egen verksamhet så småningom.
-Jag vill även fortsätta utmana mig själv och glaset och hoppas att jag kommer kunna få mer tid till det framöver.
Drummel vas i färgen buteljgrön från 1898 - munblåst på Skrufs Glasbruk.