FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Little Petra-fåtäljer i tre olika utföranden placerade på ett mörkt trägolv

Designporträtt

Nyfiken på Little Petra

Little Petra är namnet på Viggo Boesens klassiska 30-talsfåtölj som åter slagit sig ner bland vår tids mest populära och eftertraktade sittmöbler – nu via danska &Tradition – Så vem är den där Little Petra egentligen?
Onsdag 1 juni 2022
Share article

Little Petra

Fåtöljen Little Petra introducerades redan 1938 i samband med att den visades upp under utställningen Copenhagen Cabinetmakers Guild Exhibition. Kort därefter vann fåtöljen priser under mässor i både Köpenhamn, New York och Berlin och blev direkt en favorit bland många av världens designintresserade. Den fårskinnsklädda fåtöljen var en av få verk som arkitekten Viggo Boesen tog fram och blev en signatur för 1930-talets funiks-stil som kännetecknas vid en mjukare, rikligare och organisk framtoning vilket utmanar den mer minimalistiska Bauhaus-stilen som var utbredd under den här tiden.

Little Petra är precis som namnet avslöjar överraskande liten i sin storlek och passar in i alla möjliga typer av utrymmen, miljöer och rum. Nära marken, öppen och omfamnande – den fångar verkligen essensen av hur en loungestol ska vara, som tillåter alla sorters sittpositioner i alla former av ombonade miljöer. Länge fanns fåtöljen bara att få tag på hos auktionshus, och då i varierande kvalitet. I modern tid tog danska &tradition upp produktionen och nu är Little Petra återigen på många designintresserades önskelista.

Little Petra fåtölj i vitt fårskinn bredvid läslampa och soffa i et ljust vardagsrum

Little Petra VB1 fåtölj Limited Edition, Valnöt, mässing-Moonlight

Little Petra fåtölj i färgen moonlight med ben i valnöt och mässing
Little Petra fåtölj i färgen moonlight med valnötsben och mässing, närbild på sits och ryggstöd
Närbild på Little Petra fåtölj i färgen moonlight med ben i valnöt och mässing
Viggo Boesen porträttbild, formgivaren bakom Little Petra

Viggo Boesen - Designern bakom Little Petra

Arkitekten och formgivaren Viggo Boesen är mannen bakom succé-fåtöljen Little Petra, men är en för många ganska okänd arkitekt vars verk och säregna stil bidrog till Danmarks designestetik under 1930-talet, även kallat funkis. I motsats till massproducerade material och den rådande minimalistiska Bauhausskolan, var Boesens estetik mjuk, varm och nästan naiv i sin framtoning, något som återspeglas i hans stoppade möbler. Bara ett fåtal av Boesens prototyper blev producerade, men hans idéer, organiska former och uttrycksfulls designspråk var föregångare till Danmarks ställningstagande inom modernism i de årtionden som följde.

Bild som visar Little Petra fåtölj i färgen moonlight med valnötsben, här tillsammans med matchande fotpall i vardagsrum med stort fönster.

Komplett läshörna med Little Petra fåtölj & pall.

Bild som visar Little Petra fotpall i vitt med ekben, placerad på grön matta.

Mjukt & skönt för trötta fötter - Little Petra ATD1 fotpall.

Bild som visar Little Petra VB1 fåtölj i Oljad ek-Sheepskin honey med tillhörande fotpall, här i vardagsrumsmiljö.

Ny tappning på klassiker - Little Petra med långhårigt fårskinn.

&Traditions återlansering av Little Petra

När &Tradition började undersöka möjligheten att återlansera fåtöljen Little Petra till deras sortiment hade originalet inte varit i produktion på nästan 80 år. Det danska varumärket fick tillgång till arkivet där Viggo Boesens originalskisser fanns förvarade – hårt rullade pappersark täckta av damm – orörda och osedda i årtionden. Den limiterade Little Petra-fåtöljen är konstruerad med vackra mässingsfötter, oljade valnötsben som harmoniserar väl med det härligt tjocka fårskinnet och dess kurviga form. Med en taktil mix av äkta material och fint hantverk åldras stolen värdigt med tiden – precis som originalet.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck Little Petra

Se fler

c/o Svenssons

Följ oss