FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|

Designporträtt

Sašas känsla för färg

Möt stylisten och designern Saša Antic som i kollektionen Eximius för Lightwork använt sig av sin barndom för att hitta de rätta färgerna.
Torsdag 22 september 2016
Share article

Hur gick det till när samarbetet mellan dig och Hüseyin Turgut föddes? 

– Jag blev kontaktad av Lightwork som undrade om jag ville göra en kollektion för dem. De hade sett det jag gjort för Alcro och ville sammanföra mig med Hüseyin. 

Vilken av Lightworks lampor tycker du har potential att bli en riktig klassiker? 

– Lightshower. Det var kärlek vid första ögonkastet. Så himla vacker i sitt uttryck, ren, enkel och alldeles oemotståndlig. Gillar också att den har en antydan till den klassiska gatulampan. 

Berätta om kollektionen Eximius! 

– Kollektionen är en kärleksförklaring till min familj. Mitt arv och mina rötter. Varje lampa är döpt efter en familjemedlems födelsedag. 

Hur kom du fram till färgerna i kollektionen? 

– Jag visste från början att jag ville jobba med mustiga färger. Jag har kommit fram till färgerna i kollektionen via förnimmelser från min barndom. Dofter, smaker, kryddigheten, helt enkelt energin och kärleken till det sydeuropeiska. Dessutom är ju Hüseyin från Turkiet, så jag ville sammanlänka oss båda i de olika färgerna.

 Vad betyder färg i ditt liv? 

– Allt! Herre gud, vad skulle vi vara utan färg? Älskar lekfullheten i olika nyanser och hur man kan ”trolla” och förändra ett uttryck med färg på ett fantastiskt sätt. Dessvärre tycker jag att färg i Sverige är lika med naivt och inte lika ”coolt” som det bleka vita, svarta och grå. Trist tycker jag. Allt är så likriktat här. Det är mycket mer spännande utomlands och mycket mer modigt. 

Du är både inredningsstylist och designer, hur befruktar dessa två discipliner varandra? 

– Som inredare jobbar man ju med design dagligen på ett eller annat sätt. Det är en naturlig del i arbetet. En inredare skulle ju inte vara någonting utan design. Det är som en konstnär utan sina penslar, eller en fotograf utan sin kamera. Det känns som ett väldigt naturligt steg att börja designa själv efter år av att ha tolkat andras design... 

Ditt absoluta drömprojekt? 

– Jag skulle älska att få inreda ett hotell. Vara med från början till slut och bestämma hur det skulle utformas. Jag skulle också vilja jobba med Christian Lacroix home collection. Tycker han är otroligt härlig i sitt uttryckssätt. 

Vilken är den finaste komplimang du någonsin fått? 

– Oj, finaste komplimangen? Hmm… Jag får ofta höra att jag har bra energi, är modig och egen. Det tycker jag är en fin komplimang. 

Vad tar du med dig i present när du blir bortbjuden på middag? 

– En god flaska rödvin eller champagne. 

Om du bara fick ha ett enda föremål hemma, vad skulle det vara? 

– Min säng.

Ur c/o Svenssons hösten 2016

c/o Svenssons

Följ oss