FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Soffkungen - Jens Juul Eilersen

Designporträtt

Soffkungen - Jens Juul Eilersen

Den självlärda möbelmästaren Jens Juul Eilersen började arbeta i familjens möbelfabrik som 22-åring. Här berättar han om förebilder, vilda idéer och soffan han önskade att han ritat.
Måndag 26 oktober 2020
Share article

Du kallas för soffkungen, vad är ditt recept för den bästa soffan?

– Enligt Wegner, som är en guru inom möbelindustrin, så har den bästa soffan ännu inte gjorts … Och görs nog aldrig. För mig är varje ny möbel jag designar den bästa, men det viktigaste är att möbeln är trevlig att använda. En soffa måste ha bra proportioner och antingen smälta in i omgivningen eller vara helt galen. Ju enklare en möbel är, desto mer och längre kan man glädjas åt den. Man får inte under några omständigheter kompromissa med bekvämlighet och hållbarhet.

Vilken soffa ur den egna samlingen är din favorit?

– Jag har ingen favorit, det är omöjligt att välja en. Jag har min soffa Cocoon i mitt hem i England, och en prototyp som jag trodde skulle bli en stor hit i mitt hus i Frankrike. Dessvärre slog ingen av sofforna igenom, utan förblir unika pjäser.

Vilka möbler är dina klassiker?

– En klassiker är väl en möbel som säljer bra i många år. Den äldsta av mina möbler är liggfåtöljen Control, den är över tjugo år gammal och säljer fortfarande bra. Soffserien Streamline är förmodligen min bästsäljare, tätt följd av Baseline- serien. Dessa är nog mina klassiker.

Och vilken möbel är en Eilersenklassiker enligt dig?

– En riktig Eilersen-klassiker är en modulsoffa, oavsett hur den säljer.

Vad är du mest nöjd med i din karriär?

– Att jag har fått chansen att göra något som jag brinner för, och att min hobby varit någorlunda framgångsrik trots att jag saknar en utbildning.

Vad inspirerar dig allra mest?

– Det finns inget särskilt som inspirerar mig. Idéerna bara kommer av sig själva. Mitt problem är att samla mod att våga gå vidare med en design som egentligen inte är så speciell utan väldigt enkel.

Vad jobbar du på just nu?

– Just nu jobbar jag på några ganska vilda idéer, som jag inte räknar med ska bli försäljningsframgångar utan som jag bara vill förverkliga för min egen skull.

Den vackraste möbel du äger?
– Det är mitt nästan fyra meter långa matbord i kauriträ som är 42 000 år gammalt! På andra plats kommer fyra signerade Wegner-stolar i burmesisk mahogny.

Vilken soffa, som inte är din egen, önskar du att du själv formgett?
– Softwall från Living Divani. Det är den första i sitt slag och så vansinnigt enkel och smart att det nästan gör ont. Den kommer förmodligen aldrig bli omodern medan alla dess imitationer försvinner.

Vilka formgivare har du alltid sett upp till under din karriär?
– Främst Wegner, men även Piero Lissoni.

Vad gör du helst på fritiden?
– Spelar golf, läser och ritar möbler.

Tips på några populära kategorier:

c/o Svenssons

Följ oss