FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/&Tradition – varumärket där klassiker & samtida objekt möts
Bild som visar Alima rullvagn från &Tradition tillsammans med Flowerpot lampa i blått, Tripod golvlampa i rött, Herman bordslampa, Milk bordslampa, P376 taklampa och Como portabel bordslampa.

Designporträtt

&Tradition – varumärket där klassiker & samtida objekt möts

Med ett unikt sortiment där ikoner samsas med morgondagens klassiker förvaltar och utvecklar &Tradition skandinavisk design genom att ständigt ligga i framkant när det kommer till möbeldesign, belysning och inredningsdetaljer. Här lever historien från vår tids stora namn inom skandinavisk design jämsides med nya talanger i form av möbelmakare och formgivare – resultatet blir ett varumärke där klassiker och samtida objekt möts.
Tisdag 16 maj 2023
Share article
Bild som föreställer Alima förvaringsvagn i stål tillsammans med lamporna Tripod i rött, Flowerpot vp9 i ljusblått, Herman bordslampa och Milk bordslampa.

Ikoner samsas med morgondagens klassiker.

Visionen – En medveten, komfortabel & vackrare värld

&Traditions vision är att skapa en mer medveten, komfortabel och vacker värld. Med en passionerad approach att mästra design bevarar varumärket ikoner från förr medan de samtidigt skapar morgondagens klassiker – resultatet blir en kollektion med kvalitativa egenskaper som för människor och platser samman – alltid med respekt och alltid med syftet att hålla.

Visionen genomsyrar allt som varumärket tar sig för och det finns en enorm skicklighet i att få klassiker att kännas samtida och att det samtida ska kännas klassiskt och tidlöst. Allt skapat med stor medvetehet, kunskap och känsla.

Bild som visar Alima förvaringsvagn i stål och lackerad valnöt, ovanpå står bordslampan Herman med en fot i marmor, ben i valnöt och skärm i opalvitt glas.

Nutida klassiker - Herman SHY3 bordslampa & Alima förvaringsvagn.

&Tradition - Ett givet namn inom skandinavisk design

Det danska varumärket grundades 2010 av Martin Kornbeck Hansen, tidigare inköpschef på en annan välkänd möbelproducent. Redan från start har fokuset och filosofin varit att kombinera det traditionella hantverket med moderna uttryck för att skapa tidlösa möbler, lampor och inredningsdetaljer som kan finna plats i alla typer av hem och miljöer.

Under sitt tak har varumärket samlat en rad olika formgivare från världens alla hörn som tillsammans bidrar till att integrera varumärket med olika stilar och material – något som har gjort att både den offentliga och privata sektorn fått upp ögonen för &Tradition och deras noga utvalda och unika sortiment.  Detta progressiva sätt att jobba på har lett till att varumärket blivit ett namn att räkna med när det kommer till skandinavisk design och som sedan start har byggt upp en stark designidentitet.

Bild som visar Como portabel lampa i färgen burgundy tillsammans med Utzon lampa i vitt, placerade på hylla i ek.

Lamporna Como & Utzon är exempel på lysande design.

Bild som visar Herman lampa med fot i marmor och valnöt och med skärm i opalvitt glas, här placerad på skrivbord i valnöt med produktskisser utspridda på bordsskivan.

Namngiven efter författaren Herman Bang - Herman SHY3 bordslampa.

Decennier av storslagna designikoner

Trots sin föga låga ålder har &Tradition samlat tidlösa designikoner som har närmare hundra år på nacken under sitt paraply av möbler och inredningsdetaljer – från Verner Pantons normbrytande Flowerpot-lampa som lanserades under 1960-talet till Arne Jacobsen och Flemming Lassens Mayor-soffa som designades specifikt för Søllerøds stadshus som är lokaliserat i utkanten av Köpenhamn. &Traditions kollektion av möbler och inredningsobjekt visar på ett brett spektrum som rör sig från riktiga klassiker till samtida ikoner.

Klassiker och designikoner som varit högt eftertraktade och endast tillgängliga för skaran av designkunniga samlare och auktioner världen över, som exempelvis Mayor-soffan, Viggo Boesens Little Petra-fåtölj och några av de nyligen adderade Hvidt & Mølgaard-alster är nu återskapade från originalskisser och producerade i en större skala för första gången på väldigt länge - och därmed tillgängliga för den större massan.

Jämsides med dessa historiska rariteter har flera samtida och nutida alster tagit plats i sortimentet, dessa från några av nutidens mest välkända formgivare som exempelvis Space Copenhagen, Sami Kallio och Anderssen & Voll – för att nämna några.

Morgondagens designklassiker – 3 nutida ikoner

&Tradition är ett varumärke som förutom sina designikoner har skapat många nutida klassiker som kommit att ha stor betydelse för varumärkets identitet och utveckling. Under det stora paraplyet av möbler, belysning och inredningsdetaljer finner du ett flertal betydande produkter som går hand i hand med den nutida, skandinaviska formen:

Bild som visar Rotate serveringsvagn i den gröna färgen hunter, ovanpå står bordslampan Herman med marmorfot, valnötsben och skärm i vitt opalglas.

Nutida ikoner - Rotate serveringsvagn & Herman bordslampa.

Bild som visar skiss på In Between stol.

In Between stol av Sami Kallio.

Skiss av Herman bordslampa, formgiven av Signe Hytte.

Herman bordslampa av Signe Hytte.

Skiss av ALima förvaringsvagn, formgiven av Note Design Studio.

Alima förvaringsvagn av Note Design Studio.

1. In Between stol av Sami Kallio från 2013

En nutida klassiker och stolikon som kommit att bli synonym med &Tradition är stolen In Between, formgiven av Sami Kallio 2013. Inspirerad av det skandinaviska designarvet och möbelhantverket. Sami Kallio har med sitt öga för traditionellt trähantverk och tekniker skapat en stol som kommit att bli en storsäljare i &Traditions sortiment – tillgänglig i flera olika träslag. Det som startade med en stol har med åren vuxit till en serie av möbler som inkluderar både bord och stolar.

2. Herman SHY3 lampa av Signe Hytte från 2022

Döpt efter Herman Bang är Herman lampa formgiven av Signe Hytte en hyllning till den erkända danska författarens konstnärsarv och hur han levde sitt liv. Herman var en banbrytare för sin tid som kastade ljus på svagt upplysta frågor som samhället valde att ignorera – något som gjorde honom till en nyckelfigur i det moderna genombrottet. Precis som Herman Bangs berättelser blir Herman-lampan som en liten fyr i mörkret, med en tydlig litterär koppling. Lampan är tillverkad i tre olika material där foten i marmor går över i ett stativ av valnöt och slutligen i en skärm av opalglas. 

Herman bordslampa i marmor, valnöt och opalglas. Formgiven av Signe Hytte för &Tradition.

Herman SHY3 bordslampa - tillverkad i valnöt, marmor & opalglas.

Alima förvaringsvagn i stål och valnöt, formgiven av Note Design Studio för &Tradition.

Alima förvaringsvagn i lackerad valnöt och krom - formgiven av Note Design Studio.

3. Alima förvaringsvagn av Note Design Studio från 2022

Med inspiration hämtad från ett kreativt kaos som resultat av att arbeta hemifrån har Note Design Studio skapat denna förvaringsenhet med syfte att rymma deras egen kollektion av inredningsmagasin, skisser och objekt. Resultatet blev Alima, en stilren, minimalistisk vagn med en distinkt v-formad design inbyggd i ramen för att kunna rymma staplade böcker på ett snyggt, praktiskt och överskådligt sätt. Vagnen är ett utmärkt exempel på när funktion och god design går hand i hand, utan att ha tummat det minsta på de estetiska elementen.

Designikonerna som format vår tid – 3 klassiker vi aldrig slutar älska

Kombinationen av det gamla och det nya är det som gjort och gör &Tradition till ett spännande varumärke som visar hur man kombinerar klassisk design med nya uttryck och innovationer. Bland samlingen av designikoner samsas riktiga rariteter som år efter år visar att god design består, som står stadigt och hittar nya sammanhang när allt runtomkring förändras och tar nya riktningar. Med designklassiker får du något mer än bara det estetiskt vackra, du får historia, själ och en glimt av historiens vingslag hela vägen in i ditt hem:

1. Flowerpot av Verner Panton från 1968

Verner Panton och hans fantastiska Flowerpot-serie som under 1960-talet blev normbrytande inom dansk design och som har kommit att ha en betydande del i skandinavisk designhistoria är en av &Traditions främsta produkter som många kommit att förknippa varumärket med. Flowerpot-lampan blev när den lanserades lite utav en fysisk symbol för den dåvarande Flower Power-rörelsen under 60-talet. Med sitt spektrum av livfulla färger är den lika modern nu som den var när den lanserades 1968. Flowerpot finns i sju olika modeller och i en rad olika färger som med åren mynnat ut i nya spännande färgsättningar anpassade efter vår samtid, detta i tätt samarbete med Panton-familjen. Under 2023 återlanserades även en tidigare utgåva av ett Panton-original; svart med vita vågor, ett mönster inspirerat av 70-talets mönsterbild.

Bild som visar Flowerpot VP7 lampa i färgen black & white, bredvid skymtar även Flowerpot VP9 portabel bordslampa i ljusblått.

Normbrytande för sin tid - Flowerpot-serien av Verner Panton.

Bild som visar två Boomerang-fåtöljer av designduon Hvidt & Mølgaard, här i beige med valnötsben stående på Cruise AP12 matta i beige med linjerat mönster i blått.

Ansett som ett mästerverk av dansk design - Boomerang HM1 fåtölj av Hvidt & Mølgaard.

2. Boomerang HM1 fåtölj av Hvidt & Mølgaard från 1956

Ett mästerverk inom dansk möbeldesign – Boomerang fåtölj är formgiven av designduon Hvidt & Mølgaard och lanserades för första gången 1956. Den stilrena och tidlösa fåtöljen har en till synes enkel, strömlinjeformad design med en handpolerad träram och smala mässingsben. Fåtöljen finns i flera olika utföranden och blir vart den än placeras ett stycke designhistoria som erbjuder både hög komfort och exemplarisk form som kan leva vidare i generationer. Hvidt & Mølgaard har förutom Boomerang skapat andra riktiga ikoner, Tripod-lampan är ett exempel som bjuder på lysande design när den är som bäst.

Bild som visar detaljer på Boomerang fåtölj från &Tradition. designad av Hvidt & Møllgaard. Här ser man detaljer i stolsryggen där bakstycket i valnöt möter den textila framsidan i beige.

Valnöt möter textil, fina detaljer som gör Boomerang fåtölj till något alldeles extra.

Bild som visar Boomerang fåtölj i beige och valnöt, formgiven av Hvidt & Mølgaard.

Hvidt & Møllgaard har skapat en fåtölj med både hög komfort & tidlös design.

3. Little Petra fåtölj av Viggo Boesen från 1938

Nära marken, öppen och omfamnande fångar Little Petra essensen av en fåtölj, så beskrivs den berömda lilla fårskinnsfåtöljen, formgiven av Viggo Boesen 1938. När fåtöljen först såg dagens ljus blev den direkt en omtalad och hyllad möbel på Köpenhamns möbelutställning och belönades inte långt efter det med priser på utställningar både i Berlin och New York. Little Petra är en av endast några få alster som arkitekten Viggo Boesen, associerad med Danmarks design-estetik under 1930-talet (funkis) kom att göra. Fåtöljen är överraskande liten och får rum i alla möjliga sorters utrymmen, inredningar och miljöer. Nu återfinns Little Petra genom &Tradition som åter tagit den rara fåtöljen i produktion – nu mera finns den dessutom i flera färgsättningar och även som fotpall och soffa. 

Bild som visar skiss på Flowerpot VP3 bordslampa.

Flowerpot VP3 bordslampa av Verner Panton.

Bild som visar skiss av Boomerang fåtölj från &Tradition.

Boomerang fåtölj av Hvidt & Mølgaard.

Bild som visar skiss på Little Petra fåtölj av Viggo Boesen.

Little Petra fåtölj av Viggo Boesen.

&Tradition – Samtiden & framtiden

Med sitt unika sätt att förvalta och utveckla välkända designikoner är &Tradition även mästare på att presentera morgondagens klassiker. Under paraplyet av designers finner du många nya, lovande formgivare som skapar möbelmagi och lysande design formade av vår samtid och framtid. Inför varje ny säsong landar alltid lika spännande nyheter i form av möbler, belysning och inredningsdetaljer som går hand i hand med vårt sätt att leva och inreda våra hem - alltid med ett ben i det nya och med det andra i det skandinaviska designarvet – kombinationen ger oss nya klassiker, tillverkade med respekt och med syftet att hålla i generationer.

Bild som visar Pavilion matbord i valnöt tillsammans med Herman bordslampa, vid bordet står en Drawn stol i valnöt med flätad sits.

Mångsidig matplats - Pavilion bord i valnöt tillsammans med Drawn stol.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck mer från &Tradition

Se fler

Ta del av fler tips

c/o Svenssons

Följ oss