FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Svenssons 125 år/Vår historia
Svenssons 125 årVår historiaJobba hos oss

Vår historia

 

Det började i Småland

Grunden till Svenssons lades för över 120 år sedan, när Erik Svensson startade snickeri i sitt torp utanför Lammhult, kanske inspirerad av sin far, herrgårdssnickaren Sven Johannesson. Erik Svensson hade under 1900-talets början deltagit i en hemslöjdsutställning med glödritade möbler. Ryktet om hans skicklighet började sprida sig i trakten. Han skaffade sig mästarbrev och ställde tidigt ut möbler med stil, exempelvis på Baltiska utställningen i Malmö 1914.  

Verksamheten expanderade ständigt. Erik fick bygga ut snickeriet i omgångar, därav namnet ”Ökapå” i folkmun. 1926 köpte Erik Svensson den Ekrothska Snickerifabriken i Lammhult. Han fortsatte att bygga ut, hela 15 gånger, och på småländskt vis utan att låna. 1932 auktioneras 120 möbler och 15 sängkammarmöbler ut. Detta var början på en riktig möbelaffär, då han började sälja direkt till konsument. År 1949 brann fabrik samt butik ned, men en ny affär byggdes genast upp igen. 

 

Generationsskifte

1960 var det dags för generationsskifte. Eriks son, Sven Svensson, född 1922, tog över verksamheten och utvecklade den till att bli en av Sveriges största möbelaffärer. Internationella designmöbler samsades med skandinavisk design. Svens stora intresse för färg, form och kvalitet förde honom tidigt ut i Europa. Redan på 50- och 60-talet var han i Milano, Valencia och Köln för att köpa in dagens klassiker, exempelvis belysning från Flos i Italien.  

Svenssons Möbler, som företaget tidigare hette, levererade nu möbler till hela Sverige. Kunder i bl a Stockholmsområdet upptäckte det moderna möbelföretaget i Lammhult, med den personliga servicen och de fria hemleveranserna. Svenssons gula möbelbilar rullade nu kontinuerligt på vägarna. Samtidigt pågick tillverkning av den egna kollektionen, både i huset och hos andra möbelfabriker i Småland. 1986 var det dags för nästa ägarbyte; tredje generationen Svensson tog över och drev företaget till 1991. Det var Svens barn Gunnel, Jonas och Erik som var redo att möta utmaningen.

Ägarbyte

I oktober 1990 kom entreprenören Johan Sjöberg till butiken för att köpa sängar till barnen och ta sig en titt på företaget. Sängarna fick vänta ett par år, men verksamheten köpte han av syskonen Svensson efter att ha funderat en kväll. Företaget bytte nu namn från ”Svenssons Möbler” till ”Svenssons i Lammhult”. Johan var intresserad av god design och allra mest av svenska klassiker. Från den synvinkeln såg han möjligheterna, koncentrerade verksamheten helt på försäljning och ökade volymerna. Tidigt satsar man på information och handel via internet.

 

Nedslag i nutid 

2001 öppnas i samband med mässan Bo01 den första butiken i Malmö, vilken dock stängs ned några år senare.

2003 öppnar den första butiken i Göteborg, vid Järntorget.

2007 får företaget en ny ägargrupp och en tillväxtresa påbörjas med butiksetableringar, satsningar på e-handel och riktigt bra kundservice. Att komma närmare kunden och kunna erbjuda en fantastisk upplevelse kring design och heminredning i tiden, blir en viktig utgångspunkt.

2009 etableras en stor butik i Stockholm, i Sickla Köpkvarter, i det som tidigare varit industrikoncernen Atlas Copcos showroom. Succén blir ett faktum och redan 2011 får Svenssons i Lammhult en möjlighet att ta över grannfastigheten och då dubbla försäljningsyta för att möta kundefterfrågan.

2012 blir den nedlagda biografen Biopalatset i Malmö renoverad och förvandlad till Malmös mest inspirerande möbelbutik. 2 400 kvm öppnas upp på Södergatan och Svenssons i Lammhult finns åter på plats i Skåne.

2015 tar Svenssons i Lammhult över den väletablerade butiken Möbelgalleri Anna på Övre Husargatan i Göteborg, vilken senare stängdes 2018. I slutet av 2015 startar inredningstjänsten Studio Svenssons.

2017 flyttar Svenssons i Lammhult butik till en ny adress i Sickla Köpkvarter och får därmed ett helt nytt butikskoncept.

2018 öppnar Svenssons i Lammhults sin första butik i Stockholm City, närmare bestämt i gallerian MOOD Stockholm. Butiken är den minsta med sina 260 kvm.

2019 lagom till jul lanseras ny design och förbättrad funktionalitet av svenssons.se.

2021 köps Svenssons i Lammhult av Nordic Nest Group, en e-handelsaktör baserad i Kalmar. Svenssons ingår därmed i Nordic Nest Group.

2022 I september lanseras en helt ny, förbättrad e-handelssajt, svenssons.se. Samma månad öppnas även en ny flagship-store i centrala Stockholm, belägen vid Sveavägen och Sergels Torg. Butiken i MOOD Gallerian flyttar därmed och tar ett stort steg från 260 kvm till Svenssons Sergel och 1 500 kvm. I samband med den nya butiken vid Sergels torg presenteras ett nytt butikskoncept. Man väljer nu också att använda Svenssons som varumärkesnamn.

c/o Svenssons

Följ oss