FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Inne/Inred för ett snyggt sovrum med få detaljer - 5 tips & idéer
Säng från DUX bäddat med påslakan i färgen toast från Himla. Sängen placerad på Rio ullmatta från Classic Collection, bredvid sidobordet Tung AJ3 i blått från &tradition och bordslampa Matin i färgen vinröd från HAY.

Inne

Inred för ett snyggt sovrum med få detaljer - 5 tips & idéer

Sovrummet – hemmets plats där vi söker vila och återhämtning. Ett sovrum ska kännas lugnt, skönt och ombonat men behöver för den sakens skull inte vara tråkigt eller opersonligt. Vi ger dig tips på hur du kan gå till väga när du inreder för ett snyggt sovrum som känns både avkopplande och personligt med fokus hög komfort och få men inspirerande detaljer!
Fredag 30 december 2022
Share article

1. Grunden för ett snyggt sovrum – en neutral & komfortabel bas

För att skapa ett snyggt sovrum är det bra att tänka långsiktigt i valen av de grundläggande delarna. Att välja en neutral bas är ett första tips. Genom att välja neutrala toner på det som består längst i ditt sovrum som exempelvis sängen, mattan och sängkläderna har du en grund som du enkelt kan matcha med olika detaljer och accenter - vilka kan bytas ut efter säsong eller humör medan den basala grunden består. En neutral bas behöver inte betyda tråkig, här kan du välja att mixa olika material, strukturer och nyanser för att få ett snyggt sovrum som känns både livfullt och personligt.

DUX 3003 ramsäng ger ett snyggt sovrum både komfort och bra sömnkvalitet, dessutom har den en tidlös och neutral design som passar in i de allra flesta hem, enkel att matcha med övrig inredning.

DUX 3003 ramsäng - byggd för många år av god sömn.

Med Rio ullmatta från Classic Collection får du ett snyggt sovrum som samtidigt känns ombonat och mysigt.

Något mjukt för fötterna - Rio ullmatta från Classic Collection.

Sköna påslakan i en neutral färg är en bra investering för ett snyggt sovrum, här The Nest påslakanset i färgen toast från Himla.

Bädda snyggt med The Nest påslakanset i färgen toast från Himla.

3 steg till en neutral & komfortabel bas

  • Sköna sängen – Att investera i en skön säng är A & O för både sömn- och livskvaliteten men det är också viktigt att välja en säng som passar in stilmässigt i sovrummet, både i färg, form och storlek. Med en klassisk ramsäng från DUX får du en säng som kombinerar både gedigen design och exceptionell komfort i ett. Sängarna är byggda med sitt unika Pascal-system och går att anpassa efter individuella behov. Att inreda sovrummet med en DUX-säng skapar en perfekt grund både för sömnen och för det visuella ett snyggt sovrum behöver.
  • Mjuka mattan – Låt fötterna möta en mjuk matta varje morgon i stället för ett bart golv. En mjuk, fluffig och rejäl matta i en neutral kulör är en viktig och grundläggande del för ett snyggt och ombonat sovrum. Att välja en matta med lite längre lugg ger sovrummet en lite mer avslappnad känsla och förhöjer även känslan av komfort.
  • Stilfulla sängkläder – Ett snyggt sovrum kräver härliga sängkläder. Vill du uppleva känslan av en hotellsäng med krispiga lakan är valet av sängkläder viktigt. Investera gärna i en uppsättning högkvalitativa påslakan i en neutral färg som är enkla att kombinera med andra textilier, färger och mönster. Kika gärna på trådtätheten (Percale), ju högre trådtäthet desto finare kvalitet får du.
DUX 3003 ramsäng är byggd för maximal komfort och sömnkvalitet, dessutom har den en stilren och klassisk design som ger sovrummet en fin bas att utgå ifrån när du inreder.

Byggd för god sömn - DUX 3003 ramsäng.

Rio ullmatta från Classic Collection blir en snygg och skön bas för ett snyggt sovrum.

Mjuk och skön bas - Rio ullmatta från Classic Collection.

The Nest påslakanset från Himla i färgen toast, ett mjukt och skönt påslakanset i ekologisk bomull med en design som blir en perfekt bas i ett snyggt sovrum.

Sov gott i The Nest påslakanset i ekologisk bomull från Himla.

N701 fåtölj från Ethnicraft i beige tillsammans med Metrics pläd i blått från NJRD och en svart AJ golvlampa. Få men väl utvalda detaljer som ger sovrummet karaktär.

Få men väl utvalda detaljer - N701 fåtölj från Ethnicraft.

2. Låt accentfärgerna bli den röda tråden i sovrummet

När du är färdig med din neutrala bas i sovrummet har du nästan som ett vitt papper framför dig, redo att fyllas med färg. Men för att få den där röda tråden som är viktig för att sovrummet inte ska kännas för rörigt är ett tips att välja ut en eller några färger du vill ska vara genomgående för sovrummet och sedan hålla dig till dessa när det kommer detaljerna. Genom att låta dessa färger komma igen ett antal gånger på olika ställen i sovrummet kommer du få en känsla av helhet och det i sin tur ger ett lugn och harmoni – aspekter som är viktigt för att skapa ett snyggt sovrum där vi kan spendera tid för återhämtning och vila.

3. Regeln om tre – inred med färg i sovrummet genom tre ting

Är du ombytlig och gillar att förändra efter säsong eller humör men utan att vilja byta ut exakt allt i sovrummet? Då är regeln om tre ett bra knep att använda sig ut av; regeln om tre går helt enkelt ut på att välja ut tre föremål som alla går i samma färg och placera ut i rummet, detta kommer skapa en röd tråd och knyta ihop rummet. Exempelvis kan du addera en kudde, en pläd och en kruka som alla går i samma färg, dessa föremål kan sedan bytas ut till varianter i andra färger om du vill förändra med små medel och liten insats.

Inred med tre detaljer i samma kulör i sovrummet så får du upplevelsen av en röd tråd stilmässigt, ett inredningsknep som är enkelt att anamma i hela hemmet och som gör det enkelt att byta stil efter säsong och humör. Här Binic bordslampa i blått från Foscarini.

Blått är flott - Binic borslampa från Foscarini.

Med Kevätkiuru ullpläd från Marimekko plockar du upp det blåa från den matchande lampan och bygger vidare på den blå tråden för ett snyggt sovrum som känns sammanhängande stilmässigt.

Med Kevätkiuru ullpläd från Marimekko plockar du upp det blåa från lampan.

Det blåa sidobordet Tung AJ3 i blått från &tradition blir den sista och tredje blåa detaljen som knyter ihop sovrummet på ett snyggt och enhetligt sätt.

Och knyts ihop med Tung AJ3 sidobord i blått från &tradition.

Mönstermixat med kuddar från Marimekko, kuddar i hög med mönster som Unikko och Tilliskiivi.

Mönstermatchat med kuddar från Marimekko.

4. Våga mönstermixa – kuddfodral & textilier för ett snyggt sovrum

Vill du få känslan av lekfullhet och färgprakt i ditt sovrum är ett tips att våga mönstermixa. Det kan vara en konst att få ihop olika mönster och få känslan av en helhet men då är det bara att testa sig fram och låta processen få ta lite tid tills du känner att du har hittat rätt. Välj ut de färger du vill ha i ditt sovrum och låt sedan dessa komma igen i kuddfodral och textilier.

För att få det hela lite mer intressant kan det vara fint att frångå det enfärgade och addera mönster på exempelvis kuddfodral. Så länge tonerna harmoniserar med varandra i olika mönster kommer det inte kännas rörigt utan tvärtom eklektiskt och lite mer intressant. Låt sedan de färger du valt för ditt sovrum komma igen i en härlig pläd, gardin eller överkast så får du den röda tråden som knyter allt samman och som skapar harmonin du önskar för ett snyggt sovrum.

Tre textilmåsten för sovrummet

  • Kuddar – Att inreda med kuddar och kuddfodral är ett klassiskt sätt att förnya, förändra och förhöja känslan med. Här är tipset att våga maximera med många kuddar, gärna i olika storlekar, mönster och material för att få en både ombonad och personlig stil. Precis som ovan nämnt är det fint att låta mönster blandas men att färgpaletten du valt för sovrummet går igen i textilierna så att det trots mönstermix ändå känns lugnt för ögat.
  • Pläd – En eller flera plädar hör hemma i sovrummet och kan alltid pigga upp en säng eller fåtölj. Förutom att det är en praktisk och värmande detalj kan den draperas, vikas och läggas på en rad olika sätt vilket gör den till en mångsidig inredningsdetalj för sovrummet.
  • Överkast – För att få den där lite mer ombonade och ordnade känslan i ett snyggt sovrum är ett överkast värt att investera i. Beroende på material, struktur och färg kan du få helt olika känsla i sovrummet, allt från det lite mer bohemiskt avslappnat med ett i linne till ett lite mer elegant och exklusivt med ett i exempelvis sammet eller siden. Ett överkast kan precis som en pläd vikas och läggas på olika sätt och är på så vis en mångsidig textil att inreda sovrummet med och som kan bli en härlig färgklick.
Tiiliskivi kuddfodral från Marimekko i mörkbrunt och beige, ett snyggt mönstrat kuddfodral perfekt att inreda sovrummet med.

Våga mönster i sovrummet - Tiiliskivi kuddfodral från Marimekko.

Matcha kuddfodral med en pläd i samma färgskala, här Ralph ullpläd i brunt från Klippan Yllefabrik.

Matcha med en varm pläd i samma färgskala - Ralph ullpläd från Klippan Yllefabrik.

Gör sovrummet extra lyxigt och ombonat med ett överkast, Unikko överkast i beige från Marimekko.

Toppa med ett lyxigt överkast - Unikko överkast från Marimekko.

5. Färgrika inredningsdetaljer för ett snyggt sovrum

Ett annat tips för ett snyggt sovrum är att utmana sig och våga inreda med färg! När du inreder med färg i sovrummet behöver inte endast textilierna gå i färg utan även andra detaljer som småmöbler, belysning och dekorationer kan få ta för sig. Att våga satsa på ett sängbord i färg kan exempelvis göra stor skillnad i sovrummet och att låta belysning i form av bordslampor och vägglampor gå i de accentfärger du valt blir ytterligare en dimension mot ett snyggt sovrum. Vi ska inte heller glömma vikten av de små, men så viktiga detaljerna i form av dekorationer och personliga föremål – dessa ting är detaljerna som gör helheten och som kan knyta ihop hela stilen sovrummet.

Como portabel lampa från &tradition i färgen red-brown blir en härlig färgklick när du vill inreda ett snyggt sovrum.

Flyttbar färgprakt - Como portabel lampa från &tradition.

Inred för ett snyggt sovrum genom att addera detaljer i färg, som det praktiska sidobordet AJ3 Tung bord i rött från &tradition, ett sidobord som är perfekt som nattduksbord.

Förvaringslösning i färg - AJ3 Tung sidobord i färgen burgundy red från &Tradition.

Glöm inte bort de små detaljerna när du inreder för ett snyggt sovrum, som AJ bordsklocka i rött designad av Arne Jacobsen.

Glöm inte bort de små detaljerna - AJ bordsklocka i vinrött.

  • Belys med färg – Genom att låta sovrumsbelysningen gå i färg får du automatiskt flera färgklickar i sovrummet samtidigt som du får rätt sorts belysning som ett snyggt sovrum behöver. Det finns många härliga lampor i färg och här är det bara att välja vad som passar bäst i ditt sovrum och som matchar de belysningsbehov som finns.
  • Småmöbler & förvaring – Sängbord, sidobord och hyllor är viktiga och funktionella detaljer som ett sovrum bör ha. Våga att frångå det traditionella i trä och välj färg i stället. Ett blått sängbord blir genast lite roligare och kan lyfta hela sovrummet!
  • Avgörande accessoarer – Små men betydelsefulla detaljer kan verkligen knyta ihop hela känslan och stilen i sovrummet. Här kan du låta färgen/färgerna du valt vara genomgående i detaljer som exempelvis vaser, krukor, dekorationer och posters. Dessa detaljer är enkla att flytta runt och bytas ut efter säsong eller humör. Om du känner att något saknas i ditt sovrum så är ett tips att kika på dessa små men viktiga ting som faktiskt kan vara avgörande för helheten!
Josefin Bejier
Skribent

Påbörja ditt nya sovrum

Se fler

c/o Svenssons

Följ oss