FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Inne/Populära designstolar för kök & matplats
CH24 stol tillsammans med CH24 barnstol från Carl Hansen & Son.

Inne

8 Populära designstolar för kök & matplats

Vill du skapa en tidlös och klassisk matplats som utstrålar kvalitet och god design är valet av stolar A & O. Designstolar finns det många fina varianter av, oftast långlivade klassiker och designikoner som kommit att bli riktiga favoriter att placera runt matbord. Vi kikar närmare på några av vår tids mest populära designstolar som är gjorda för att förgylla kök & matplats.
Tisdag 21 mars 2023
Share article

Att tänka på när du väljer designstolar till matplatsen

När du ska välja designstolar till ditt kök och matplats är det viktigt att välja en modell på stol som fungerar väl till det matbord du har, både i stil och storlek. Förutom det visuella är det även viktigt att välja en stol som du upplever är skön att sitta på, som gör att du kan sitta bekvämt i lugn och ro vid dagens alla måltider. För att ta del av fler tips och råd kring valet av stol så kan du läsa mer i vår stora stolguide. Att investera i designstolar till matplatsen kommer ge dig stolar som håller i många år och som kan åldras vackert med tiden. Dessutom skapar designstolar en härlig, gedigen känsla och adderar en rejäl dos designglädje för dig att njuta av i många år framöver.

Profilbild av Hans J. Wegner, formgivare av populära designstolar som bland annat CH24 stolen för Carl Hansen & Son.

Hans J. Wegner (1914 - 2007) - formgivare av populära designstolar som exempelvis CH24, även kallad Y-stolen.

1.CH24 stol av Hans J. Wegner

När man talar om populära designstolar har CH24-stolen även kallad Y-stolen av Hans J. Wegner från Carl Hansen & Søn en given plats på listan. Stolen finns i flera olika utföranden men har alla den vackert handflätade sitsen gemensam. Dessa stolar har kommit att bli eftertraktade samlarobjekt tack vare sina nytolkningar av den klassiska originaldesignen från 1949. Nu finns även den ikoniska stol som barnvariant och är därmed tillgänglig för även de allra yngsta designentusiaster.

CH24 stol i naturlig oljad ek från Carl Hansen & Son, formgiven av Hans J. Wegner.

En stol för generationer - CH24 i oljad ek och handflätad sits.

Helbild på de populära designstolarna CH24 originalstol & barnstol bredvid varandra i hallmiljö med trappa.

Liten & stor sida vid sida - CH24 i valnöt & CH24 barnstol i oljad ek.

En av alla nya populära designstolar är CH24 barnstol från Carl Hansen & Son, tillverkad i oljad ek.

CH24 barnstol har samma ikoniska design och kvalitet men i ett mindre format.

SIda vid sida står CH24 originalstol tillsammans med CH24 barnstol, både populära designstolar att älska i generationer.

För både stora & små designentusiaster.

2. Lilla Åland stol av Carl Malmsten

En annan riktig klassiker bland populära designstolar är den svenska pinnstolen Lilla Åland från Stolab, formgiven av Carl Malmsten 1942. Denna designstol har kommit att bli en folkkär favorit och sann trotjänare i Stolabs gedigna sortiment – en stark representant för svensk möbeldesign när den är som bäst. Lilla Åland formgav Carl Malmsten under 1930-talet och idén fick han efter ett besök i Finströms kyrka på Åland där några olika pinnstolar stod uppradade, dessa kom att inspirera honom till att skissa på en egen variant i enlighet med klassiskt Malmstens-manér. Den till synes enkla stolen är en mycket bearbetad sittmöbel med svarvade, mjuka delar och bred sits som ger utrymme och komfort – en given designstol som platsar vid alla typer av matbord.

Detaljbild på Lilla Åland stol i falurött från Stolab.
Lilla Åland stol i jubileumsutgåva för Svenssons i falurött utförande.

3.Trinidad 3398 stol av Nanna Ditzel

Bland populära designstolar dyker även stolen Trinidad 3398 av Nanna Ditzel för Fredericia upp som en trogen kandidat. Stolen lanserades 1993 och idén till stolen fick formgivaren efter att ha besökt Karibien ett flertal gånger, där hade hon fattat tycke för de rikt utsmyckade trämöblerna som var vanligt förekommande på öarna. Det hon fastnade lite extra för var de vackert solfjädermönstrade stolsryggarna som förutom att vara estetiskt tilltalande även ger en otrolig komfort och flexibilitet. Det vackra utskurna mönstret i stolsryggen ger även vackra skuggspel när ljuset bryter igenom och en känsla av rörelse.

Nanna Ditzel (1923–2005) var känd som ”den första kvinnan av dansk design” med sin postmodernistiska attityd och sitt sätt att rebellera mot tradition. Hon blev en ledfigur inom ny dansk design under 90-talet, inte långt efter sin 70-årsdag. Hon var en otroligt ambitiös person som var progressiv och framåtsträvande i sitt sätt att jobba med design. Utöver det var hon väldigt intresserad av vårt sätt att sitta, fast besluten om att bekväma möbler skulle leda till nya sätt att både tänka och leva.

Trinidad stol är en av alla populära designstolar, denna från Fredericia formgiven av Nanna Ditzel.

Med inspiration från en solfjäder - Trinidad 3398 stol av Nanna Ditzel.

Nanna Ditzel profilbild, formgivare av Trinidad-stolen för Fredericia Furniture.

Nanna Ditzel (1923 - 2005) formgivare av Trinidad-stolen.

Trinidad stol i klarlackad bok med kromben, formgiven av Nanna Ditzel för Fredericia Furniture.

Förutom det fantastiska formspråket besitter Trinidad-stolen även en otrolig komfort.

4.Myran stol av Arne Jacobsen

En annan populär designstol som känns igen vid sin karaktäristiska profil är Myran stol av Arne Jacobsen för Fritz Hansen. Stolen såg dagens ljus 1952 och är framställd av nio lager pressgjuten fanér. Känd för sitt konstnärliga uttryck och distinkta kurvor har stolen trots sin till synes nätta design en anmärkningsvärd styrka och komfort vilket gör den till en favorit bland matstolar. Myran-stolen finns i olika utföranden där sitsen kan väljas i olika material och färger, även underredet finns i olika utföranden och som antingen trebent eller fyrbent – den fyrbenta kom dock att produceras först 1971.

Produktionsbild av Myran-stolar från Fritz Hansen.

Myran-stolen har producerats sedan 1952.

Myran-stolen är en av många populära designstolar som har placerats runt matbord i många generationer.

I generationer har Myran-stolen placerats runt matbord.

Myran-stol i lackerad valnöt med kromade ben, formgiven av Arne Jacobsen för Fritz Hansen.

Förutom valnöt finns Myran i en mängd olika utföranden.

5.Stol 611 av Alvar Aalto

1929 formgav arkitekten Alvar Aalto Stol 611 för Artek. Den är sedan dess en riktig ikon bland populära designstolar och har genom åren lanserats i olika färgställningar. Stolen har en tidlös form där en massiv ram i björk kombineras med en vävd sits och ryggstöd. 611 var en av Alvar Aaltos första objekt inom möbeldesign och är trots sin ålder lika aktuell år efter år. En av många fördelar med stolen är att den är enkel att klä om, något som gör att stolen kan leva vidare år efter år. Stolen är även stapelbar och erbjuder hög komfort, något som gör den perfekt runt ett matbord.

611 stol i björk och linnegjord från Artek, formgiven av Alvar Aalto.

Stol 611 fick sin form 1929 och har sedan dess varit i produktion.

Stol 611 i ljus björk med grå linnegjord, en stilren och tidlös stol som kommit att bli en ikon bland populära designstolar.

Stomme i björk med sits och ryggstöd i lin.

6.J39 stol av Børge Mogensen

Mångsidig med ett gediget hantverk är den ikoniska J39 stol av Børge Mogensen en av de populära designstolar som producerades under 1940-talet. Stolen från Fredericia har formmässiga likheter med Öresundsstolen med influenser från Shakerstilen som många andra av den danska formgivarens skapelser har från samma tidsperiod. J39 är otroligt tidlös, slitstark och tålig vilket gör den till en uppskattad stol för matplatsen. I över 75 år har stolen producerats och den är minst lika aktuell nu som då, om inte mer.

profilbild på Børge Mogensen i svartvitt.

Børge Mogensen (1914 - 1972).

J39 stol i såpad ek från Fredericia Furniture formgiven av Børge Mogensen.

J39 stol är möbelkonst på riktigt hög nivå.

Populära designstolar i plast, Eames stolar i olika färger och former från Vitra.

Populära designstolar i plast sedan 1950 - Eames plastic chairs från Vitra.

7.Eames Plastic Side Chair DSW stol av Charles & Ray Eames

Bland populära designstolar finns det även varianter i plast, som den ikoniska Eames Plastic Side Chair från Vitra, från början kallad Fiberglass Chair formgiven av Ray och Charles Eames 1950. Stolen är industriellt tillverkad av helt genomfärgad polypropylen vilket gör den tåligare mot slitage, plasten är även återvinningsbar. Eames-stolen har en otrolig sittkomfort tack vare det formgjutna skalet som har en hög, flexande rygg och en skålning som stödjer ryggen. Framkanten har rundats av för minsta möjliga tryckbelastning på lårens baksidor, detaljer som gör den till en perfekt kandidat runt matbordet.

Det var när Eames började experimentera med formgjuten plast som dom insåg fördelarna med materialet; formbarheten, taktila kvaliteter, hårdhet och hållbarhet. Då materialet vid denna tid fortfarande var outforskat i möbelvärlden lyckades paret utveckla mallar och formar för större produktioner. De debuterade i en tävling för lågkostnads-möbler som organiserades av Museum of Modern Art 1948 och efter det lanserades Plastic Side Chair på möbelmarknaden 1950 - då var stolen den första massproducerade möbeln i plast någonsin.

Idag produceras stolen via varumärket Vitra och den finns i ett brett spektrum av utföranden så som färger, stoppade varianter och med olika underreden, totalt finns sitsen i 23 färger och 36 olika stoppningar. Det gör att du kan bygga din stol precis så som du önskar och att den kan fungera som sittmöbel i allt från kök till arbetsrum och uteplats.

Charles Eames, en av formgivarna bakom Eames-stolarna.

Charles Eames (1907 - 1978) var tillsammans med sin hustru Ray duon bakom de ikoniska plaststolarna som än idag produceras.

8.Sjuan stol av Arne Jacobsen

En stol man inte får glömma när man talar om populära designstolar är Arne Jacobsens Sjuan från danska Fritz Hansen, designad 1955. Denna stol är en sann ikon i modern möbelhistoria och för den designintresserade är stolen en älskvärd klassiker som känns igen vid sin unika, tidlösa form som visar tydlig karaktär med sina mjuka linjer och till synes nätta uttryck. Sjuan-stolen är tillverkad av nio lager pressgjuten fanér som gör den otroligt stark och stabil. Den breda skålade sitsen tillsammans med det generösa ryggstödet gör den otroligt komfortabel att sitta i, därför är det kanske inte så konstigt att den finns i en mängd olika utföranden, allt från köksstol till kontorsstol och barnstol.

Sjuan stolar i svart placerade runt det klassiska Ellipse-bordet, från Fritz Hansen. Sjuan-stolarna är riktiga klassiker när det kommer till populära designstolar och finns i en mängd olika utföranden.

För en tidlös matplats - Sjuan 3107 stol i svart med kromstativ.

Sjuan stol från Fritz Hansen, formgiven av Arne Jacobsen finns i många utföranden och är en omtyckt variant bland populära designstolar här i svart fanér med stålben.

Klassiker i svart. Sjuan stol i svart askfanér med kromade ben tillhör en av de mest populära varianterna.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck fler populära designstolar

Se fler

c/o Svenssons

Följ oss