FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Guider/Möbelguider/Välj rätt stolar till ditt hem
Stolguide hos svenssons.se - välj rätt stol till ditt hem som Y-stolen, CH23, CH26 eller C22.

Möbelguider

Välj rätt stolar till ditt hem

Att hitta rätt stolar och skapa en inbjudande känsla i hemmet är inte det enklaste. Ska man välja en klädd stol eller inte? Ska man välja oljat eller lackat? Trä eller plast? Vi har samlat lite bra information för att du lättare ska bli inspirerad till att välja rätt stolar till ditt hem.
måndag 25 juli 2022
Share article

Så mycket mer än bara en stol

En stol är så mycket mer än en snygg inredningsdetalj då den kan vara helt avgörande till hur lång en middag kan sträcka sig beroende på sittkomfort. En stol kan även placeras på olika ställen i ett hem förslagsvis ställd i ett hörn i vardagsrummet eller varför inte ställa den bredvid sängen istället för ett sängbord? För en mer ombonad känsla kan man hänga en pläd över stolen.

Hög sittkomfort

En karmstol ger högre sittkomfort under de långa samtalen vid middagsbordet. Även en klädd stol eller en stol med stoppad sits ger hög komfort. Vissa av våra stolar har även svikt i ryggen för att det ska vara skönare att sitta ner en längre stund, till exempel Thonet stolar och Beetle

Om du inte köper en stol med stoppad sits kan det vara bra att köpa till dynor till stolarna för en skönare och mjukare känsla.

Hans J Wegners Y-stol CH24 i valnötsfärg - en perfekt stol till matplatsen enligt vår stolguide.

Tidlös design - CH24 Y-stol från Carl Hansen & Søn

Lilla Åland Jubileumsstol i falurött från Stolab.

Klassiker utan karmar - Lilla Åland stol Svenssons-faluröd.

Mått och avstånd

När du ska köpa stolar till ett bord finns det en del faktorer att ta hänsyn till. Har du redan ett bord som du vill köpa stolar till är det viktigt att utgå från bordets mått och avståndet mellan benparen på bordet. Bredden på stolen och platsen mellan benparet på bordet avgör hur många stolar du får plats med runt bordet. Exempel på bord som har mycket plats mellan benparen är Less is more, medan bordet Superellips har mindre plats mellan benparen, men är otroligt vackert.

Hur mycket plats har du omkring bordet?

Har du lite mindre plats kan det vara bra att välja en nättare stol utan karmar som går att skjuta in under bordet så att det blir mer luft kring möblemanget, till exempel klassiska Lilla Åland pinnstol. Har du däremot gott om plats kan du välja en karmstol, exempelvis CH24. Men tänk på att vara försiktig när du skjuter in en karmstol till bordet, risken finns att lacken blir skavd om karmarna skjuts in mot bordsskivan upprepade gånger.

Mått på stol och bord

Räkna med att en stol tar ungefär 60x60 cm i plats runt bordet. Tänk även på att lämna cirka 30 cm bakom stolen tomt så att det finns möjlighet att röra sig runt stolen samt skjuta in den till bordet. 

Många bord idag är ungefär 72-75 cm höga. De kan även ha en så kallad sarg undertill för att dölja bland annat iläggsskivor. Denna sarg kan vara avgörande när du väljer stolar om du vill sitta bekväm och ha möjlighet att skjuta in stolen under bordet.

Att tänka på vid köp av en oljad stol

Alla oljade och såpade möbler behöver underhållas med jämna mellanrum. En nyinköpt oljad eller såpad möbel bör oljas in innan den tas i bruk för att bättre stå emot yttre påverkan. Därefter rekommenderas att den oljas in 1-2 gånger om året beroende på hur mycket de används, yttre förhållanden och så vidare. 

Läs mer om hur du vårdar dina trämöbler i vår guide med Skötselråd.

Stilren matplats med matstolar i rotting, trä och läder.

Skapad av Marcel Gascoins 1947 för GUBI -  C-Chair stol, american walnut från GUBI.

Att tänka på vid köp av en stol med sits i rotting

Rotting är ett väldigt vackert naturmaterial som med tiden blir sprött och känsligt för tryck. För att inte rottingen ska spricka och gå sönder måste den underhållas och det gör du genom att duscha rottingen med en sprayflaska. Vattnet gör att rottingen blir mer spänstig, vilket i sin tur gör att det håller bättre och ger längre livslängd.

Att tänka på när du köper en lackad stol 

Köper du en lackad stol är den helt underhållsfri. Däremot ligger lacken på ytan av stolen, till skillnad från exempelvis bets som tränger in i trät. 

En egen stol för de mindre familjemedlemmarna

Visste ni att vi även säljer stolar för barn? Dessa är anpassade för barn med rätt sitthöjd i förhållande till bordet.

Populära stolskategorier

Fritz Hansen-stolar, Ton stolarWegner stolar och Trästolar

Hans J Wegners CH-stolar CH24, CH23 & CH26.

Triss i Hans J. Wegner - Klassiska stolar från Carl Hansen & Søn .

Ta del av fler tips

c/o Svenssons

Följ oss