FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

SAMMA PRIS ONLINE OCH I BUTIK

Produkter
Annat
Logga in
|
Skötselråd trä - ta hand om dina trämöbler på bästa sätt som detta utebord från 1898.

Möbler

Skötselråd trä - Olja in dina trämöbler rätt

Trä är ett levande material som behöver omvårdnad för att hålla i längden. Att ta hand om sina trämöbler innebär inte bara att olja in dem utan även att placera dem rätt så de slipper starkt solljus eller fuktig nattluft. Här finner du hur du bäst tar hand om dina trämöbler.
tisdag 26 juli 2022
Share article

Underhåll dina trämöbler på rätt sätt

Genom att underhålla möblerna på rätt sätt ökar man möbelns livslängd. I denna guide om hur du underhåller dina trämöbler så ger vi dig tips om vilka rengörings- och renoveringsarbeten man kan göra själv och vilka man bör överlämna till fackman.   

Till möbelvård räknas också

• Att inte placera vanliga inomhusmöbler i starkt solljus eller mot värmeelement.
• Att inte lämna dem utomhus i fuktig nattluft.
• Använda underlägg till heta kärl.
• Att inte ställa färgade ljus direkt på ytan.
• Genast torka upp vätskor man spiller.
• Då och då kontrollera att monteringsbeslag och skruvar är väl åtdragna.
• Förse stolsben med möbeltassar.

Vad tål en träyta?

Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått och träslagets hårdhet. Många ytor kan skadas av kraftiga eller repande rengöringsmedel som skurpulver, skurnylon, stålull eller dylikt. Massivt trä vill gärna svälla eller krympa och plana, massiva ytor kan bli skeva, buktiga och vågiga.

Trämöbeln bör därför inte utsättas för kraftiga värme- och fuktväxlingar. Istället för att använda massivt trä är det vanliga att lägga ett tunt träskikt (fanér) på båda sidor om t ex en spånskiva.

Oljat trä

Om din trämöbel är behandlat med olja tål ytan i begränsad omfattning värme, vatten, alkohol och andra vätskor.

Gör så här:

Underhåll ytan några gånger om året med en torkande olja t ex möbelolja eller dylikt. Gnid in olja i träfiberriktningen. Innan ytan torkar (inom 15 min) kan man slipa med fint slippapper och torka med torr trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar. Fläckar och ringar kan man få bort med diskmedelslösning och i svårare fall med lacknafta eller slippapper.

Använd en ren mjuk torkduk som absorberar den gamla upplösta oljan. Innan ytan torkar slipa som ovan. Olja därefter det behandlade stället. Torkdukar och dylikt som använts till lösningsmedel och möbeloljor kan självantända! De kan t ex dränkas in med vatten och slås in i aluminiumfolie innan de kastas. Spola inte ner dem i toaletten!

Du behöver:

Möbelolja, rengöringsduk, diskmedellösning (1 tsk handdiskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten) och slippapper (240 eller 320).

CH 24 från Carl Hansen & Son kräver rätt skötselråd för trä efteråt.
Skötselråd för trämöbler hos Svenssons - här CH 24-stol från Carl Hansen & Son.
Skötselråd för trämöbler - Närbild på CH 24-stolen från Carl Hansen & Son.

Klarlackerat trä

Klarlackad trä är behandlad med en genomsynlig lack. Den kan vara utförd som boning (magert lackskikt) eller mera fyllig (porfylld). Den kan också vara blank eller matt. Alla lacker innehåller mer eller mindre plaster av olika slag. Under lacken kan en svag pigmentering läggas s.k "bets" eller "lasyr". En sådan betsad yta med klarlack ovanpå behandlas som klarlackerat trä.

Gör så här:

Torka ytan med en rengöringsduk i träets fiberriktning så eventuella repor av dammkorn syns minst. Undvik vatten på cellulosalacker och på äldre och bonade lackytor. Det kan lätt sugas in i träet genom sprickor och krackelera (sprickor i lacken) lacken. Använd istället ett möbelvårdsmedel utan silikon (gäller också matta ytor). Silikon kan tränga ner i träet och försvåra möjligheterna till omlackering, och slipmedel lagras i träets porer. Häll alltid möbelvårdsmedel på putsduken och inte direkt på möbeln. Plastlackerade porfyllda ytor kan avtorkas med väl urvriden rengöringsduk och diskmedellösning. Arbeta i träets fiberriktning och torka torrt.

Vad man inte kan göra själv:

Skador som repor, slagmärken och värmeskador kräver renovering av fackman. Lägg inte plastduk utan textilklädd baksida på klarlackerad träyta t ex en bordskiva. Ämnen i lackskiktet kan vandra till plasten eller tvärtom. Duken häftar fast och bordsytan skadas.

Du behöver:

Möbelvårdsmedel utan slipmedel eller silikon, diskmedelslösning (1 tsk handdiskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten) och en rengöringsduk.

Färglackerat trä

Lacker med färgpigment och målarfärger har en pigmentering som ger en täckande yta. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel, läskedrycker, rödvin och kaffe.

Gör så här:

Torka ytan med en dammduk. Fukttorka med en väl urvriden rengöringsduk och diskmedelslösning. Torka torrt. Möbelvårdsmedel och rengöringsmedel med ammoniak lämpar sig mindre bra för målade ytor. Aceton, thinner och T-sprit kan lösa upp målningen.

Du behöver:

Dammduk, rengöringsduk och diskmedelslösning (1 tsk handdiskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten).

Skötselråd trä - pinnstol Miss Molly hos Svenssons.
Närbild på Miss Molly stol hos svenssons.se
Närbild på vackra pinnstolen Miss Molly, här med skötselråd för hur du tar hand om trämöbler.

Möbelvård

Se mer

Svenssons använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användandet av cookies.

Läs mer