FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

SAMMA PRIS ONLINE OCH I BUTIK

Produkter
Annat
Logga in
|
NJRD bomullsplädar i svartvitt.

Mattor & Textilier

Skötselråd filtar & plädar

När du investerar i en filt eller en pläd av hög kvalité från ett välkänt varumärke så vill du självklart att den ska hålla sig hel och fin i många år framöver. Men för att det ska vara möjligt så behöver du, tro det eller ej, vårda din pläd. Här hittar du tips och råd för hur du bäst vårdar dina filtar och plädar från de varumärken som vi omsorgsfullt valt.
tisdag 26 juli 2022
Share article

Stackelbergs

Stackelbergs plädar vävs i huvudsak av mohairull – ett lent, mjukt och helt naturligt material med en vacker lyster. De tillverkas i Sydafrika och getterna som producerar ullen sköts på allra bästa sätt – både på farmen där de lever och betar fritt, likväl som vid klippningen. Tvätt av ull, spinning, färgning och vävning sker på ett omsorgsfullt sätt med en stor respekt för materialet. All infärgning är givetvis Öko-tex certifierad.

En Stackelbergs pläd har rullad frans vilket ger ett extra fint slutresultat och är ett av våra kännetecken. På våra allra mest exklusiva plädar görs detta helt och hållet för hand. När mohairpläden är färdigvävd borstas den upp och får sin mjuka och luftiga känsla. Skulle pläden fälla lite när du får hem den beror det på ett överskott efter borstningen och är en helt naturlig del i tillverkningsprocessen.

Skötselråd för din Stackelbergspläd

Använder du din pläd flitigt kan de uppborstade fibrerna dra ihop sig något efter en tid. Du kan då enkelt få den nästan som ny igen genom att använda en mohairborste, eller ännu smidigare, använda en vanlig diskborste eller klädborste och borsta upp den igen.

Skulle du råka få en fläck på din pläd tar du enkelt bort den med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel. Tryck den fuktiga trasan mot fläcken tills den löses upp. Vi rekommenderar inte att du tvättar din pläd utan den bör istället vädras lite då och då. Skulle du mot all förmodan behöva tvätta pläden ska den kemtvättas.

Vit och beige pläd från Stackelbergs i mohairull behöver tas om hand väl med rätt skötselråd för ull.
Terracotta-färgad filt i mohairull från Stackelbergs.
Beige och brun Mohair-pläd från Stackelbergs i en fåtölj tillsammans med mönstrade kuddar.

Klippan Yllefabrik

Familjeföretaget Klippan Yllefabrik AB grundades 1879. Idag arbetar fjärde och femte generationen sida vid sida för att fortsätta utveckla företaget. Deras filosofi är att kombinera svensk design med vår långa tradition av textilt kunnande.

Klippan har tagit fram en textilkollektion i samarbete med kända formgivare. Alla filtar & plädar tillverkas från grunden i deras egen fabrik. De använder alltid naturmaterial och väljer ekologiska alternativ i största möjliga mån. Deras klassiska plädar är tillverkade av 100% lammull. Med lammull menas första klippningen av ett får som är högst sex månader gammalt. 

Ull har goda egenskaper som gör att man inte behöver tvätta den så ofta. Ullen är i sig själv smutsavstötande, dvs. smutsen lägger sig på ytan. Detta beror på att ullen innehåller naturliga fetter. Ett tips om du vill fräscha upp filten är att lufta den när det är lite fuktigt ute. Härigenom ”renar” den sig själv. 

Skötselråd för ullfiltar

All ull har en tendens att noppa sig efter hand. Ju finare ull desto känsligare är den. Noppor uppstär av nötning. Detta gör att man bör undvika allt för hög belastning på filtarna, t.ex. lämpar de sig inte som sittdyna eller till att klä soffan med. För att få filtarna mjuka och luftiga ruggar (borstar) man upp dem. En filt kan ruggas flera gånger med hjälp av t.ex. kardborre eller en stålkam.

Håll kardborren vertikalt och greppa i båda ändar med tummen och pekfingret. Böjen på kardborrens ”grenar” skall vara i samma riktning som du tänkt borsta. Om du håller rätt så skall det vara lätt att borsta, inte hackigt och tungt.

Borsta filten inifrån och ut med långa, jämna, svepande drag. Tänk på att inte borsta för hårt – då är det lätt att fastna och rycka bort för mycket av ullfibrerna.

Gå igenom filten bit för bit tills den är luftig och jämn på ytan. Avsluta gärna med att hänga ut och rista filten.

Färgglada Gotland ullplädar från Klippan Yllefabrik på en pall.
Fransar på ullplädar från Klippan Yllefabrik.
Roströd pläd från Klippan Yllefabrik.

Himla

Närmare 60 procent av Himlas produkter består av linne. Denna vackra textil är både hållbar och snäll mot miljön. Linet i sig är en relativt hållbar gröda, men den kräver även väldigt lite vatten samt att det odlas i svalare klimat så det utsätts för färre skadedjur. Så linet är därför mindre vattenintensivt och mindre mängder kemikalier används i odlingen jämfört med bomull.

Himla textilier består endast av naturmaterial där allt är biologiskt nedbrytbart.

Alla Himlas textilprodukter är tillverkade i finaste naturmaterial. Linne är vår stora passion, men vi använder även bomull, ull och siden. Naturfiber är alla unika i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och bruk. För att behålla textiliernas struktur och lyster är det därför viktigt att du lär känna naturfibrerna och hur de beter sig.

Linne är en lättskött naturfiber med slitstarka egenskaper och en god förmåga att absorbera och avge fukt. Linne passar utmärkt i produkter som handdukar, lakan, örngott, dukar och servetter. Belöningen för välskött linne är ett material som åldras långsammare än andra textilier, och som blir vackrare och skönare med tiden.

Så tar du hand om dina linneprodukter

Undvik för mycket värmekontakt om du vill bevara linnets naturliga glans och struktur. Ditt linne mår bäst av att förvaras mörkt och torrt.

Tvättråd

Både linne och halvlinne kan tvättas i 60°C, men för ömtåliga linneföremål såsom tunnare och glesvävda gardiner och plädar rekommenderar vi fintvätt 40°C, skonsam handtvätt eller vädring.

Viktigt att tänka på är att otvättat linne krymper mycket i varmt vatten, upp till 10%. Vid tvätt kan överskottsludd släppa som borstas bort med mjuk borste eller skakas av utomhus. Linne är ett material som andas bra och torkar fort.

Pläd i linne från Himla i roströd nyans.
Merlin pläd i färgen honey från Himla, liggandes i en hängstol utomhus.

Tvättråd

Plädar av 100% lammull

Maskintvätt 30-grader, endast ullprogram, tvättas separat, stryk på medeltemperatur, torktumla ej, använd ej blekmedel.

Pläd av/med merinoull

Endast kemtvätt, stryk på låg temperatur, torktumla ej, använd ej blekmedel.

Pläd av Alpacka

Endast kemtvätt, stryk på låg temperatur, torktumla ej, använd ej blekmedel.

Pläd av Kashmir

Endast kemtvätt, stryk på låg temperatur, torktumla ej, använd ej blekmedel.

Pläd av Mohair

Endast kemtvätt, stryk ej, torktumla ej, använd ej blekmedel.

Ullfiltar 80% lammull & 20% bomull

Endast kemtvätt, stryk på medeltemperatur, torktumla ej, använd ej blekmedel.

Filtar av 100% lammull

Endast kemtvätt, stryk på medeltemperatur, torktumla ej, använd ej blekmedel.

Bomullsfiltar

Maskintvätt 40-grader, tvättas separat, stryk på medeltemperatur, använd ej blekmedel

Bomullschenillefiltar

Maskintvätt 40-grader, tvättas separat, stryk på medeltemperatur, använd ej blekmedel

Hitta din favorit

Se alla filtar & plädar

Svenssons använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användandet av cookies.

Läs mer