FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Ute/Klassiska trädgårdsmöbler för den tidlösa uteplatsen
Klassiska trädgårdsmöbler från Grythyttan Stålmöbler, A2 stolar tillsammans med 9a bord i teak.

Ute

Klassiska trädgårdsmöbler för den tidlösa uteplatsen

Klassiska trädgårdsmöbler är de som har ett gediget hantverk bakom sig, som har en långlivad design och kvalitet som det inte har tummats på. Låt oss kika närmare på några av våra mest omtyckta klassiska trädgårdsmöbler som hjälper dig att skapa en tidlös uteplats för generationer.
Måndag 13 mars 2023
Share article

Klassiska trädgårdsmöbler från Grythyttan Stålmöbler

Det varumärke vi kanske främst förknippar med klassiska trädgårdsmöbler är Grythyttan Stålmöbler som grundades redan 1895, då med tillverkning av hästskor. Varumärket grundades av familjen Lindqvist där sonen Artur följde sin far Karls fotspår men med egna visioner som låg bortom det traditionella smidet.

Artur hade idéer som var influerade av det som vi idag kallas för ”funkis” – att skapa funktionella och vackra ting i människors vardagsliv. Inför Stockholmsutställningen 1930 formgav Artur den numera ikoniska stolen A2 av fjäderstål. A2-stolen blev början till ett fullt sortiment av klassiska trädgårdsmöbler för trädgården.

Det var under 40- och 50-talet som Grythyttan Stålmöbler växte och blev ett erkänt varumärke, som kom att bli synonymt med svensk sommar och semester. Kanske är du en av alla dem som har gungat i en A2-stol i mor- eller farföräldrarnas trädgård och nu drömmer om egna Grythyttan-möbler?

Idag drivs möbeltillverkaren av den fjärde generationen Lindqvist och varumärkets gedigna historia är närvarande i allt och det finns en stolthet i att vara en stor del av svensk möbelhistoria där de fortfarande arbetar efter Farfar Arturs gamla devis: ”Då ni köper Grythyttans sommarmöbel är Eder möbelfråga löst för många år framåt”.

A2 stol i vitt från Grythyttan Stålmöbler är ett exempel på klassiska trädgårdsmöbler som aldrig går ur tiden.

Klassikerserien – klassiska trädgårdsmöbler i trä & stål

Den serie från Grythyttan som kommit att bli mest känd är den som kallas för ”Klassikerserien”. Precis som alla klassiska trädgårdsmöbler från varumärket är de ett resultat av gediget hantverksarbete. I fabriken arbetar smeder med stor noggrannhet och precision för att försäkra att arvet och historian lever vidare i varje möbel. Möblerna är tillverkade av fjäderstål av hög kvalitet och hemligheten bakom det karaktäristiska ”gunget” sitter i det stativ som tillverkad på plats i Grythyttans fabrik. Denna process är inte automatiserad och det beror på att det behövs känsla och rätt erfarenhet för att varje möbel ska bli perfekt. Låt oss titta närmare på några ut av de mest välkända möblerna ur denna serie:

A2 fåtölj – trädgårdsstolen med skönt gung

Den klassiska fåtöljen och trädgårdsstolen är den möbel som är starkast förknippad med Grythyttan Stålmöbler. Designad 1930 av Artur Lindqvist och sedan start ett kärt inslag i många trädgårdar runt om i Sverige. Det sköna gunget som uppstår när du slår dig ner i en A2-stol kommer ifrån stativet i massivt fjäderstål som ger den rogivande, ikoniska svikten. A2-fåtöljen är tillverkad av massiva trädetaljer och massivt stål vilket gör den helt återvinningsbar. Stolen finns i flera olika utföranden och är även stapelbar.

A2 stol i teak är en klassisk trädgårdsmöbel från svenska Grythyttan Stålmöbler.

A2 fåtölj i teak med varmförzinkat stativ från Grythyttan Stålmöbler.

Bryggeriserien – trädgårdsmöbler med anor från 1800-talet

En annan mycket välkänd möbelserie från Grythyttan Stålmöbler är den så kallade ”Bryggeriserien” som har sitt ursprung och inspiration i det sena 1800-talets ölcafé-kultur. Även denna serie är konstruerad för att ge hög komfort och stabilitet trots sin till synes nätta design. Hemligheten bakom komforten vilar på de tunga varmförzinkade stativen som gör att de klassiska trädgårdsmöblerna kan stå i din trädgård år efter år utan att ge vika. Bryggeriserien består av både stol, bord och soffa och finns i tre olika utföranden; teak, oljad samt vitlackerad ek.

Upptäck fler trädgårdsmöbler från Klassikerserien

Klassiska trädgårdsmöbler från Skargaarden

Ett annat svenskt varumärke inom klassiska trädgårdsmöbler är Skargaarden som har sitt ursprung i Gävle vid Östersjökusten. Skargaarden gör trädgårdsmöbler för de värdefulla stunderna, för de korta svenska somrarna där varje sekund räknas. Möblerna är framtagna för det svenska klimatet och efter devisen ”om de klarar det så klarar de allt”.

Skargaarden utgår från det genuint skandinaviska i mångt och mycket men inspireras även av allt från amerikansk shaker-stil till Bauhaus-eran, men hela tiden med en minimalistisk ådra som ger tidlösa och långlivade trädgårdsmöbler. Möblerna är enkla men för den sakens skull inte trista, de är lätta men har karaktär som återspeglar rent hantverk i form av produktion och materialval. Samtliga trädgårdsmöbler har god design och genomtänkt funktion för att skapa visuellt vackra, klassiska trädgårdsmöbler som också är otroligt sköna att slå sig ner i.

Viken stolar och bord från Skargaarden, klassiska trädgårdsmöbler i stilren design tillverkade i teak.
Viken trädgårdsstol i teak från Skargaarden är tillverkad helt i trä och är fällbar.

Vikenserien – klassiska trädgårdsmöbler i modern tappning

En av Skargaardens mest omtyckta serier är Viken som Gunilla Norin ritade 1983. Viken uppkom då hon själv sökte efter en praktisk och bekväm stol till sin balkong, så därför skapade hon en egen. Viken bygger på en smart konstruktion där man har valt att överlappa lamellerna så att sitsen kan fällas ihop, på så vis har stolen kunnat tillverkats helt i teak utan vare sig skruvar, ramar eller metallstänger. Sedan stolen lanserades har den plagierats flera gånger, många menar att stolen är en av de mest kopierade i sitt slag. Men det är Viken som är originalet och den är förutom sin vackra estetik bekväm att sitta i. I serien ingår även ett bord som finns i två olika storlekar.

Djuröserien – klassiska trädgårdsmöbler i enkelt snitt

Från Skargaarden kommer även serien Djurö som består av klassiska trädgårdsmöbler med ett enkelt snitt. Djuröserien består av en lounge- och matgrupp i teak och har en design som för tankarna till danskt 50-tal, skapad av Matilda Lindblom. Fåtöljen i serien finns med sits och rygg i textil eller helt i teak, likaså matstolen. I serien finns även ett runt bord och två rektangulära med plats för många samt lägre bord att komplettera loungestolarna med. Vill du behålla teakens varma nyans kan du välja att olja in möblerna inför varje säsong, men vill du i stället åt den mer grånade patinan är det bara att låta bli att olja in och i stället låta väder och vind låta göra sitt.

Upptäck fler trädgårdsmöbler från Skargaarden

Selandia matgrupp i teak från Skagerak är klassiska trädgårdsmöbler som passar lika bra på uteplatsen som på den större balkongen eller terrassen.

Klassiska trädgårdsmöbler från danska Skagerak

En annan aktör som skapar högkvalitativa, klassiska trädgårdsmöbler är danska Skagerak som grundades 1976. Fokuset har sedan start legat i att skapa möbler som åldras med värdighet och som ska hålla för generationer. Tillverkningen är modern och strävar efter att vara hållbar i alla led och det genomsyrar allt ifrån materialval till produktion. Skagerak värdesätter skickligt hantverk, miljötänk och universal estetik. Möblerna de skapar är menade att användas och kunna leva ett långt liv där de får en vacker och välkommen patina med tiden.

Skagenserien – klassiska trädgårdsmöbler i trä

Bland Skageraks olika serier bland klassiska trädgårdsmöbler är Skagen kanske den serie som flest känner igen. I serien som är tillverkad helt i teak finns både karmstol, bord och soffa där samtliga har en tidlös design och där sittmöblerna har det karaktäristiska krysset i ryggen. Denna serie är otroligt tidlös och kan om den inte behandlas få en vacker grå ton som teaken får i takt med att den mognar och utsätts för väder och vind.

Selandiaserien – tidlösa & klassiska trädgårdsmöbler i teak

En annan omtyckt möbelserie från Skagerak som erbjuder klassiska trädgårdsmöbler är serien Selandia designad av Anders och Lars Hegelund. Denna serie kombinerar klassiska linjer med modern funktionalitet och hållbarhet. I serien finns olika stolar och bord tillsammans med soldäcksmöbler. Till skillnad från Skagen är dessa möbler något nättare och fällbara vilket gör de smidiga att förvara när utesäsongen är över.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck fler trädgårdsmöbler från Skagerak

c/o Svenssons

Följ oss