FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|

Designporträtt

Blick för detaljer

Han kan inte leva utan levande ljus och kommer aldrig skaffa gardiner. Vi har hälsat på hemma hos formgivaren Jon Eliason.
Onsdag 15 september 2021
Share article

När visste du att du ville jobba med inredning och produktdesign? 

– Har alltid haft ett intresse för vackra miljöer och produkter. Mina föräldrar har berättat att jag som treåring ville spara på vinglas, och kunde ”drabbas” av fina miljöer så pass att jag blev stående helt stilla, vilket var och är högst ovanligt för mig. Men det var först sent i vuxen ålder som jag förstod att designer kunde vara mitt yrke. 

Hur skulle du beskriva din design? 

– Jag försöker hitta en essens av formen, ett flöde i rummet och design som inte följer trend utan identitet. Mina produkter och inredningar innehåller alltid en bakomliggande storytelling. Jag ser mig själv som en tolk som arbetar för att slutanvändaren ska få en optimal designupplevelse. Designen följer identiteten hos de olika varumärken jag arbetar för, konceptet som finns och de som ska använda min design, därför har min design många olika uttryck. 

Vilken produkt är du hittills mest nöjd över? 

– Alltid mest nöjd med de senaste, så det måste bli köksknivarna för Orrefors Jernverk, soffan Hill för Ihreborn och vasen Breath för You & Yang.

Vad betyder ditt hem för dig?

– En plats att vila på, trygghet,omsorg och under ständig förvandling vilket skapar nyfikenhet. 

Favoritplats i hemmet? Varför? 

– Köket är min absoluta favoritplats! Här jobbar, pluggar, äter, skrattar, bråkar och hänger min familj och vänner … ibland lagar vi också mat. En otvungen plats med konstant flöde som skapar dynamik. Gillar mötet mellan alla olika funktioner. 

I dina ögon, världens vackraste möbel? 

– Shakerrörelsens system med väggkrokar där alla möbler och produkter kunde hängas upp. Smart, enkelt, tydligt, fint hantverk samt respekt för material och funktion. 

Har du någon skandinavisk favoritformgivare? Varför? 

– Tapio Wirkkala. Hans förmåga att läsa av naturen och utifrån den skapa unik design. Det brutala som fångats i en vacker rörelse. En fri vilde som gick sin egna väg och jobbade med många olika material och förutsättningar.

Mest oväntade möbel som du har hemma? 

– Värmelampor för grisuppfödning. Köpte dem för att hänga över köksbordet, men när vi tände lamporna första gången och skärmarna värmdes upp började det lukta svinstia i hela köket! Men nu hänger de där och lukten har vi tvättat bort. Men jag tror att de har gjort sitt nu… 

Vilken accessoar till hemmet kan du inte vara utan? 

– Levande ljus. 

Vad kommer aldrig över tröskeln hemma hos dig? 

– Gardiner! Samlar damm och tar bort ljuset. En gammal funktion som förr användes för att motverka drag runt fönster. 

Vad köpte du senast till hemmet? 

– En fritös. 

Om man bjuder Jon Eliason på middag, vad har han med sig då? 

– En flaska bubbel och en berättelse.

c/o Svenssons

Följ oss