FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI I 30 DAGAR

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

BLI MEDLEM & FÅ 100 KR RABATT*

Logga in
|

Upptäck dagens adventslucka

Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Mannen, myten, legenden - Yngve Ekström
Lamino fåtölj och fotpall i grått fårskinn, formgiven av Yngve Ekström. Här placerad i ljust vardagsrum med stora fönsterpartier.

Designporträtt

Mannen, myten, legenden - Yngve Ekström

Yngve Ekström, geniet i Vaggeryd. Som dagligen tog sin promenad genom skogen för att få nya idéer och uppslag. Och kanske var det just i denna genuina kärlek för trä som århundradets fåtölj Lamino föddes?
Måndag 6 april 2020
Share article

Yngve Ekström (1913–1988) föddes in i yrket. Pappan arbetade på Hagafors pinnstolsfabrik. Vid 13 års ålder fick Yngve arbete på sågverk, sedan möbelfabrik och tonåren försvann i industriarbete under 1930-talets krisår. Men Yngve ville något mera. Han tog teckningskurser, gick kvällsskola, lusläste tidningen Form och avsökte möbelhistorien. Han blev möbelsnidare och bildhuggare. Det första egna hemmet inreddes med egensnickrade möbler.

1944 sålde Ekström sin första stol till Hemslöjden i Jönköping, det var dags att starta fabrik. Han slog igenom med Swedese på möbelmässan i Göteborg 1953 och företaget växte lavinartat genom trenderna, med Ekström jagande som en spårhund efter tidens uttryck, från slankt femtiotal till rustik sjuttiotalsfuru. ”Det var full fart”, berättar Jonny Skantz, inköpare på Swedese och en av dem som arbetade dagligen med Ekström. ”Yngve brukade ringa sin modellsnickare på kvällen innan sovdags och försökte förklara en idé. På morgonen vid 10-11 kom Yngve ner till fabriken och frågade vad det blev av idén. Det var han i ett nötskal.”

Profilbild i svart-vitt på Yngve Ekström bredvid Lamino-fåtölj
Lamino fåtöljer för vuxen och för barn i grått fårskinn från Swedese, formgivna av Yngve Ekström, här placerade i en skogsglänta.

Myten om Yngve

Det vimlar av skrönor om Yngve Ekström, ”geniet i Vaggeryd”, en komplex figur i framgångens virvlar. Fadern dog i lungsot när Yngve var 13 år och kanske uppstod då ett sår som aldrig läkte. Yngve var en sökande natur som törstade efter kunskap och tillhörighet. Han älskade Beethoven och Bach, drogs till Missionskyrkan där han lärde sig spela piano, blev körledare och startade en mandolin-orkester. Bilden av Yngve Ekström är dubbel, i ljus och skugga: dels den suveränt kreative möbelarkitekten och entreprenören i sin Jaguar, dels en själ hemsökt av depressioner.

Redan i tjugoårsåldern fick Yngve ett första sammanbrott och vårdades på vilohem. Under de rusiga framgångsåren drabbades han av svarta svackor som ibland krävde sjukhusvård. ”Pappa var originell, sammansatt och lynnig. När han var manisk var han kul, han gjorde tokiga saker, bjöd hem folk, köpte grejor. Men det var hemskt att se honom deprimerad, gående håglös hemma utan kraft”, har dottern Brita-Lena Ekström berättat.

 
 

Tidslinje Yngve Ekström

1913

Föds i Hagfors. Arbete i möbelindustrin från 13-årsåldern. Blir bildhuggare.

1945

Formger sin första stol 1944 och startar Ese-möbler.

1953

Swedese slår igenom på Möbelmässan i Göteborg.

1955

Design för fem olika fabriker. Hans möbler säljs till 13 länder bland annat den kända stolen Arka.

1956

Lamino-fåtöljen presenteras.

1974

Swedese säljs. Fortsätter som formgivare för bland annat Skandiform.

1988

Avlider i hemmet strax efter Möbelmässan där han visade nyheter.

1999

Lamino väljs till Århundradets möbel.

Historien bakom Lamino-fåtöljen

Det är en underbar titel, Århundradets möbel på en underbar fåtölj. Yngve Ekströms Lamino är hans mästerverk, den möbel som för alltid kommer att vara en sammanfattning av hans filosofi kring trä och bekvämlighet. Titeln sitter som klistrad, men vi glömmer vem som stod för utmärkelsen. Svar: svenska folket. Det skedde i en omröstning i magasinet Sköna Hem 1999. Lamino slog både Bruno Mathssons Pernilla, Carl Malmstens Lilla Åland och IKEA:s Billy. Inga smakdomare bestämde, bara vi svenskar som älskade vår Lamino. Fåtöljen har också från födelsen varit menad som en fåtölj för folket.

Lamino hör hemma i lyor och lyxvåningar, på ålderdomshem och designmuseer. Fåtöljen utvecklades ur flera olika böjträmöbler från mitten av 1940-talet; fåtöljerna Anders, Kurva och Båge justerades på vägen mot perfektion och effektiv tillverkning. Lamino döptes efter lamineringstekniken med ett italienskt sväng på slutet. Den debuterade med läderklädsel på möbelmässan i Göteborg 1956 och blev en bästsäljare. Fåtöljen tillverkas ännu i Swedeses fabrik i Vaggeryd och har i dag sålt över 300 000 exemplar. ”Vi vet inte riktigt hur många. 2009 var ett toppår med 15 300 sålda exemplar”, säger Ingmar Andersson, produktionschef på Swedese. Lamino tillverkas av skiktlimmat böjträ och finns i otaliga varianter, de senaste i samarbete med jeansmärket Nudie i tre olika begränsade upplagor i obehandlad bok.

Lamino-fåtöljen av Yngve Ekström för Swedese, här i färgen Sahara med Savoa sidobord intill.
Lamnio fåtölj i grått fårskinn och oljad ek med tillhörande fotpall formgivna av Yngve Ekström för Swedese, placerade i vardagsrum med furuväggar och stort fönsterparti.
Lamino fåtölj i grått fårskinn och oljad ek med tillhörande fotpall, formgivna av Yngve Ekström för Swedese. Här placerade i vardagsrum med furuklädda väggar och stort fönsterparti.
Lamino fåtölj av Yngve Ekström för Swedese, här i vitt fårskinn och bok.

Swedese - vägen till imperiet

Yngve Ekström och hans bror Jerker startade Ese-möbleri Vaggeryd 1945, ett andelsföretag som skulle ”idka tillverkning och försäljning av vil- och kompletteringsmöbler”. Någon tydlig affärsplan fanns inte utan Yngve citerade Napoleon, ”vi startar så får vi se hur det går”. Tre ägare satsade 500 kronor var. Den första framgången var en stol som såldes till den lokala Hemslöjden. 1953 började stolen Thema säljas på NK i Stockholm och Swedese hamnade i centrum för den trendiga svenska möbelutvecklingen, dessutom med möbler sålda i platta paket med skruv och sexkantsnyckel. Inget patent togs och IKEA snappade senare upp idén som sin egen.

Swedese gick strålande under 1950-60-talen, då järnvägsvagnar med möbler sändes till USA. Inga banklån togs och fabrikshuset växte med gult tegel och glasväggar till en industriell bungalow. 1974, när bröderna Ekström var i 60-årsåldern och inga barn ville ta över, såldes företaget till stadsägda investmentbolaget Navigator. Yngve Ekström arbetade vidare som formgivare, men allt mer distanserad. Företaget hamnade under nya ägare och formgivningen spretade. På 1990-talet bröt sig Swedese loss för att växa på egna ben. I dag är det privatägda företaget ett av Sveriges mest välrenommerade och framgångsrika möbelmärken.

Lamino fåtölj i vitt fårskinn och bok, formgiven av Yngve Ekström för Lamino.
Lamino fåtölj i vitt fårskinn och bok, formgiven av Yngve Ekström för svenska Swedese
Lamino fåtölj i vitt fårskinn och bok, formgiven av Yngve Ekström för varumärket Swedese.
Profilbild på Yngve Ekström i svart-vitt

Yngve Ekström & Småland

Den småländska naturen var en förutsättning för Yngve Ekströms skapande. Ett viktigt sätt att få ro och nya idéer var hans dagliga skogspromenad från fabriken. Skogen gav trä, trä gav möbler, men skogen gav också uppslag till design. I en reklambild för Lamino-fåtöljen avtecknar den sig mot ett träd med knotig stam och grenar, en illustration om varifrån möblerna fått sin form; det organiska växandet och fördelandet av krafter och spänningar.

En av de mest kända bilderna av Yngve visar honom i skogen, liksom spanande intensivt, som en jägare eller tänkare bland tallar. Den lokala fabrikskulturen och den småländska ”gör det själv”-attityden präglade allt han gjorde, från modellsnickeri till lanseringar.

Möbelklassiker av Yngve Ekström

c/o Svenssons

Följ oss