FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|

Hemma hos

Laboratorium av idéer

Anna von Schewen och Björn Dahlström är båda prisbelönta formgivare med en lång lista av spännande design i bagaget. När de arbetar tillsammans har de en expertis som sträcker sig från skruv till stoppning. I år är de gemensamt aktuella med smarta tillägg till Stringhyllan och Björn med en ny glasserie för Orrefors.
Måndag 3 maj 2021
Share article

I pandemins linda varnade psykologer för att skilsmässorna skulle öka när folk tillbringade mer tid hemma tillsammans. Ett av de områdena som ansågs skapa mest problem var den delade arbetsplatsen. Med facit i hand verkar attityden till gemensamt ”homeoffice” ha delat befolkningen i två läger: de som älskar det - och de som hatar det.

Några som tillhör den första gruppen är formgivarna Anna von Schewen och Björn Dahlström. Hemmakontor är dock inget nytt för paret som har arbetat från en gemensam studio i decennier. Den stora skillnaden för dem 2020 var i stället att de frekventa arbetsrelaterade resorna ersattes av onlinemöten. Dessutom fick de skjuta på lanseringar som var planerade till de stora mässorna och de inspirationsresor de brukar göra till bland annat konst- och arkitekturbiennalen i Venedig.

- Ska man se det positiva som den här tiden har fört med sig, förutom att klimatet har belastats mindre tack vare färre resor, så är det att man lärt sig uppskatta onlinemöten. Innan kunde jag inte se hur de skulle kunna ersätta det fysiska mötet, säger Björn. Hans karriär tog fart på 1990-talet då han startade eget företag och arbetade med industridesign åt företag som Atlas Copco och formgivning för företag som Iittala och Skeppshult. År 1995 träffade han nyexaminerade Anna som var i början av sin karriär som möbeldesigner. När de ett år senare blev ett par fanns det aldrig någon särskild tanke på att arbeta tillsammans. - Men det är en privilegierad sits att alltid ha en annan formgivare tillgänglig att diskutera sina idéer och frågeställningar med, säger Björn.

Men så kom det i början av 2000-talet ett erbjudande från en italiensk tidskrift om att designa en mässmonter tillsammans och det ville de förstås! Knappt ett år senare kom nästa förfrågan, denna gång att designa Arkitekturmuseets permanenta utställning som något omarbetad står kvar än i dag på nuvarande Arkdes. Kort därefter började de skissa på sitt gemensamma hus där de bor med sin familj och även har designstudion.

Det visade sig vara både roligt och fruktsamt att samarbeta. - Självklart uppstår det konfrontationer, men om man står varandra nära kan man vara väldigt direkt med sina åsikter, vilket är en styrka i den kreativa processen, säger Anna. I dag varvar de samarbeten med egna uppdrag.

- Jag uppskattar verkligen att våra diskussioner pågår fram och tillbaka över dagen och att inget någonsin är skrivet i sten. Vi kan kasta om allt oavsett var i processen vi är, vilket kan vara helt avgörande för slutresultatet. Det är viktigt för oss att de produkter vi designar är genomarbetade och känns rätt, säger Anna. Björn fortsätter:

- Vårt hus är lite av ett laboratorium av idéer och Anna kan vända på alla stenar även sent i processen. Jag har lärt mig att den förmågan nästan alltid gör resultatet bättre.

Han tar upp ett exempel från deras eget husbygge där de efter att ha kaklat sin öppna spis cyklade ner till kvarterskrogen och åt middag. Efter ett tag säger Anna att det var synd att de satte upp kaklet på det sätt de gjorde och det hela slutade med att de hoppade desserten och åkte hem och försiktigt knackade ner allt. För att under natten sätta upp samma kakelelplattor igen på ett annat sätt. Ett beslut de är lyckliga över i dag.

Björn och Annas olika intresseområden är som de själva beskriver det något stereotypa. Björn gillar att gå ner på skruv och mutternivå och finlirar på det tekniska. Anna i sin tur är väldigt intresserad av textil och bygger gärna sina prototyper själv, från snickeri till tapetsering och sömnad.

Under den nedbantade designveckan som nyligen gick av stapeln i Stockholm så presenterade Anna och Björn en rad tillägg till den ikoniska Stringhyllan till exempel accessoarer i kork som gör systemet ännu mer funktionellt i kök. De har sedan tidigare designat nya hyllplan, bland annat ett i metall som gör att man kan ha hyllsystemet utomhus och i andra våtutrymmen. Dessutom har de ritat ett skrivbord som bygger på samma princip som hyllan - multifunktionell design som fungerar lika bra på en arbetsplats som i hemmets alla rum. Dessa två produkter, det smarta skrivbordet och de nya hyllplanen och dess tillägg, har visat sig vara väldigt användbara i en tid när alla har behov av ett hemmakontor och att vistas mer i kök och trädgård.

Under våren kommer produkter från Björns relativt nystartade företag Articles lanseras hos Fogia Market och Svenssons i Lammhult. Företaget har bara funnits i två år men har redan satt stort avtryck på branchen. Anna är inte delägare i företaget men har designat möbler åt dem, till exempel den spännande fåtöljen Social Club vars sidor kan öppnas upp och stängas till beroende på vilket socialt behov den som sitter i den har.

- Min formgivning handlar mycket om det, att utforska samspelet mellan rum och möbler och hur de påverkar människor. Nyfikenheten är för mig en stark drivkraft, det gäller nya material, produktionssätt eller estetiska uttryck.

- Och i min design strävar jag efter ett tydligt grafiskt och konstnärligt uttryck som inte ger avkall på komforten. Det får gärna finnas någon innovation eller teknisk finess, men den får inte överskina produkten, säger Björn.

Två formgivningsfilosofier som sannerligen fungerar bra för sig, men kanske ännu bättre tillsammans!

Björn Dahlström och Anna Von Schewen

Yrke: Björn är formgivare och industridesigner samt grundare och delägare av den nystartade möbelproducenten Articles. Anna är formgivare och inredningsarkitekt. Hon ritar produkter, inredningar, utställningar, privatvillor och möbler.

Baserade: I Stockholm.

Aktuella med: Nya tillägg till Stringhyllan. Björns nya glasserie för Orrefors.

c/o Svenssons

Följ oss