FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Så rengör du ditt fårskinn, genom att vädra fårskinnen utomhus håller du de fräscha och rena. Här fårskinn i olika färger hängandes över stenmur.

Mattor & Textilier

Tvätta fårskinn - så gör du

Att fårskinn är en naturprodukt som bidrar till att göra ditt hem varmt och mysigt vet de flesta. Men hur tvättar man fårskinn? Vi ger dig tips och råd på hur du tar hand om ditt fårskinn på bästa sätt.
Onsdag 11 november 2020
Share article
Så tvättar du ditt fårskinn och tar hand om det på bästa sätt, här hängande fårskinn i grått från Shepherd.

Så tar du hand om ditt fårskinn

 

När du investerar i ett äkta fårskinn är det viktigt att ta hand om det för att det ska åldras fint och hålla i många år. Fårskinn är otroligt slitstarka och har ett naturligt fett vilket i sig själv är smutsavvisande. Ull och skinn är naturmaterial vilket innebär att ditt fårskinn är unikt och därmed kan komma att åldras och förändras olika med tiden. Doft och struktur kan förändras och även solljus kan ha inverkan och bidra till färgskiftningar i ullen. Då fårskinn har ett naturligt fett är det viktigt att inte lägga det direkt på en tygklädd möbel eller ett nytt fårskinn direkt på ljusa textilier då det kan bilda fettfläckar som är svåra att få bort.

Enkel rengöring av fårskinn

 

 • Dammsug regelbundet, skaka eller torka ditt fårskinn med en fuktad trasa eller handduk.
 • Alla fårskinn och typer av fällar mår bra av att vädras utomhus, fuktig luft är bra för fårskinnet, även att lägga det i snö ett par timmar för att sedan skaka av det är ett effektivt rengöringstips som kan vara värt att testa.

Tvättråd för extra smutsigt fårskinn

 

 • Om de enklare tvättråden inte fungerar för ditt fårskinn kan det fungera att tvätta det i maskin eller lämna in på kemtvätt, även handtvätt går att ta till.
 • Viktigt att veta är att ett fårskinn som tvättats på detta vis oftast ändrar karaktär och återgår inte exakt till hur det var innan, vad som avgör hur fårskinnet blir efter tvätt är hur det har garvats vid tillverkningen.
 • Ett oklippt fårskinn kan ej tvättas i maskin då det endast kommer att trassla ihop sig och stora tovor kommer att bildas, därför rekommenderas kemtvätt för långhåriga fårskinn.
 • Klippta fårskinn däremot, kan tvättas i maskin.
 • Om skötselråd skickas med ditt fårskinn är det alltid bra att utgå från dem i första hand.
Tvätta fårskinn på rätt sätt genom att följa enkla råd, här grått fårskinn som matta från Shepherd.

Tvätta fårskinn i tvättmaskin & för hand

 

 • De allra flesta fårskinn tål att tvättas i vatten och är det märkt med ”tvättbar” så brukar regeln vara max 30 °C för hand eller i skontvätt/ullprogram i 30 °C.
 • Undvik traditionellt tvättmedel då det är för starkt för ett fårskinn, det kommer bara att torka ut och i längden förstöra fårskinnet. Använd istället ett mildare rengöringsmedel som har ett lågt PH-värde, alternativt ett riktigt ullschampo.
 • När fårskinnet är tvättat torkas det bäst genom att hängas inomhus i rumstemperatur, varmare temperaturer bör undvikas.
 • För att fårskinnet ska behålla formen är det viktigt att sträcka ut det ordentligt och gnugga det medans det fortfarande är fuktigt, annars riskerar det att dra ihop sig. Att lägga det plant under torkning är också viktigt för formens skull.
Fårskinnsfäll och fårskinnskuddar mot vit gardin från varumärket Shepherd, tvätta och rengör ditt fårskinn enligt våra skötselråd för att få fårskinnsprodukterna att hålla fint över tid.
Fårskinnsfäll och fårskinnspall från Shepherd i sovrum båda i grått. Rengör dina fårskinn på bästa sätt och tvätta fårskinnen enligt våra skötselråd för att få dem att hålla sig fina länge.
Josefin Beijer
Skribent

Favoriter i fårskinn

Se fler

c/o Svenssons

Följ oss