FRI FRAKT ÖVER 599 KR*

PRISGARANTI

SAMMA PRIS ONLINE OCH I BUTIK

125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Hem /Kunskap & inspiration/Guider/Matt- & textilguider/Välj rätt matta till ditt hem
Välj rätt matta med Svenssons mattguide - här tuftad, vit och beige matta från Scandi Living.

Matt- & textilguider

Välj rätt matta till ditt hem

Rätt matta kan lätt lyfta ett helt rum. Att köpa rätt matta kan vara desto svårare. Hur stor ska den vara, vilken form och i vilket material? Här har vi samlat användbar fakta och tips för att du lättare ska kunna välja rätt matta till ditt hem.
tisdag 26 juli 2022
Share article

Hur ska den kännas?

Tänk dig hur skönt det kan kännas att gå på en varm och mjuk Ullmatta. Den känsla av ombonad värme som ullmattan ger ett rum får du aldrig med konstfiber eller lyoceller. Ullfibern har också en bättre förmåga att isolera mot fukt och kyla än andra fiber.

En mjuk ull - eller tuftad matta kan också vara ett bättre underlag för ett lekande barn att landa på istället för ett hårt golv. En matta som dessutom uppmuntrar till någon form av aktivitet kan även vara en kul komplettering för barnrummet.

Hur upplevs ljudnivån?

Vi vet alla hur det kan eka i ett tomt rum. En matta, tillsammans med andra textilier, bidrar inte bara till en mer ombonad känsla i ditt hem, det hjälper dessutom till att dämpa ljud. Mattor och textilier kan även ha en lugnande effekt. 

Välj rätt matta för vardagsrum med hjälp av denna guide - här en grå matta perfekt placerad under soffan i ett vardagsrum.
Blå matta från &tradition i ett stilrent vardagsrum med grå soffa.

Var ska den ligga?

Olika typer av mattor passar bättre ihop med olika typer av möbler. Vävda mattor passar bättre till en matgrupp då de är tunnare och till viss del är smutavvisande. Tuftade mattor ger en mer ombonad känsla och passar därför bättre till en soffgrupp.

Vävda mattor är ofta tillverkade av ull medan tuftade mattor ofta är tillverkade av viskos, lin eller ull.

Tänk på storleken

Måtten på din matta har stor betydelse rent praktiskt, men också för hur rummet kommer att upplevas.

Tänk på att köpa en tillräckligt stor matta att ha under köksbordet så att du inte fastnar med stolen när du drar intill den till bordet. En bra regel är att ha 50-60 cm matta runt om bordet yttersta kant för att vara säker på att få plats med stolen.

En tillräckligt stor matta påverkar också inramningen av möbelgruppen som står på mattan. När du väljer matta till en soffgrupp bör mattan gå 20-30 cm utanför soffgruppen på var sida. Mattan bör även ligga minst 20 cm in under soffan. Hellre en lite större matta än en för liten.

Är du osäker på storleken?

Är du osäker på hur stor matta du behöver kan det vara ett tips att lägga ut tidningar på golvet i samma storlek som mattan du funderar över. På så vis kan du få en relativt bra bild över hur stor mattan kommer bli när du sedan får hem den.

Skapa rum i rummet

Vid stora öppna ytor kan mattor hjälpa till att ”skapa rum i rummet” och göra möbleringen till mindre öar. Det kan i sin tur göra att det känns enklare att möblera och inreda ett större rum.

Mattor, och andra textilier kan även vara ett bra sätt att skapa en röd tråd ditt hem. Mattor i samma nyans, men i olika texturer och storlekar kan hjälpa till att lyfta inredningen så det inte känns platt.

Bomullsmattor

Bomullsfibern är mycket start med en hög motståndskraft mot både värme och ljus, men elasticiteten är låg, speciellt förmågan att återgå till ursprungsformen. Bomullsmattor är väldigt lätta att sköta.

Välj rätt matta för vardagsrummet, i denna matt-guide tipsar vi om denna gula, stora matta från &tradition i ett färgglatt vardagsrum.
Rund, grå matta i en stilren matplats med detaljer i svart och möber i valnöt.

Glänsande egenskaper

Viskos har vissa “glänsande egenskaper” vilket innebär att två likadana produkter i viskos kan skilja sig i färg på grund att fibrernas glänsande effekt. Många viskosmattor är tuftade.

Vävda mattor i plast

Har du barn eller djur, eller bara vill ha en lättskött matta kan du med fördel välja en Plastmatta. De är väldigt lätta att rengöra och du behöver inte lämna in mattan på ett tvätteri för att få den ren.

Specialbeställ din matta

I vissa rum kan det krävas specialmått på din matta. Kateha specialtillverkar mattor av materialen ull, lin och bomull efter kundens önskemål. Även Kasthall, Linie Design och JAB producerar mattor efter önskemål.

Kontakta gärna vår kundservice om du vill specialbeställa en matta efter ditt eget önskemål.

Skötselråd

Livslängden på din matta beror till stor del hur väl du sköter om den. Vrid mattan med jämna mellanrum så att slitaget fördelas jämt över hela mattan. Regelbunden dammsugning ökar mattans livslängd. Har du en knuten matta kan du avsluta med att dammsuga i luggens riktning.

Får du en fläck på mattan så måste du ta bort den omedelbart. Tvätta endast mattan om den blir riktigt smutsig och lämna då helst in den till ett tvätteri.

Komplettera gärna din matta med ett mattunderlag. Det minskar både slitage och fungerar som ett halkskydd för mattan.

Lätt att rengöra

Ull har en förmåga att suga åt sig av luftfuktigheten och blir därför inte så statiskt laddad. Detta bidrar till att ullen inte drar åt sig smuts som andra fibrer, vilket i sin tur är en orsak till ullmattans bestående kvalitet och långa livslängd.

Rosa matta från &tradition som passar perfekt i ett avskalat vardagsrum.

Spänstig och tålig

Ullfibern har en naturlig spänst som gör att den är följsam och fjädrar tillbaka efter tryck. Därför ser du oftast inga spår av steg och möbler i en ullmatta. Har du haft lite tyngre möbler på mattan kan du hjälpa ullen att resa sig med hjälp av fingret.

Ullen har, i motsats till andra fibrer, ett naturligt flamskydd tack vare sitt innehåll av kväve och fuktighet.

Hur du sköter din viskosmatta

Dammsug din viskosmatta regelbundet och tänk på att dammsuga “medhårs” och att inte använda borstar. Rengör inte fläckar med vanligt vatten då detta kan skada mattan. Lämna istället in den på ett tvätteri. De flesta mattor fäller lite och det är helt normalt. Ta bara bort de överflödiga trådarna från mattan när de dyker upp. Tunga möbler kan lämna spår på mattan, vilket är helt normalt för viskosmattor.

Välj rätt matta - guide hos Svenssons.se. Här en stor, rund matta från Kasthall i ett vitt vardagsrum.

Upptäck våra mattor

Se mer

Svenssons använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användandet av cookies.

Läs mer