FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Guider/Möbelguider/Så väljer du rätt soffbord- 12 tips & råd
Så väljer du rätt soffbord, bild som visar Flower soffbord i vitpigmenterad ek från Swedese.

Möbelguider

Så väljer du rätt soffbord - 12 tips & råd

Möbeln som knyter ihop vardagsrummet: Soffbordet, en möbel som kan vara både praktisk i form av avlastningsyta eller en plats för vackra föremål och dekorativa böcker. Oavsett syfte har soffbordet en viktig funktion, men hur väljer du rätt soffbord? Vi ger dig flera av våra bästa tips och råd som underlättar valet av rätt soffbord för ditt vardagsrum.
Fredag 16 juni 2023
Share article

Syftet med soffbordet

När du ska investera i ett nytt soffbord till ditt hem är det viktigt att fundera på vilket syfte soffbordet ska uppfylla. Är det främst till för att pryda med fina inredningsdetaljer, härliga böcker och stilleben eller kommer det vara en plats där man äter och umgås framför tv:n? Syftet är viktigt att börja med då det är en avgörande faktor för vilken storlek, material, form och höjd du ska välja. Så vårt första tips är att identifiera hur du vill kunna använda ditt soffbord för att hitta rätt modell som passar både din livsstil och vardagsrum.

Så väljer du rätt soffbord - bild som visar Kofi soffbord i kvadratisk modell i färgen barn red från HAY.

Minimalistisk materialkombination - Kofi soffbord i lackerad ek med glasskiva från HAY.

Välj ett soffbord i rätt stil

Soffbord finns i en mängd olika stilar, och för att underlätta valet av rätt soffbord kan det vara bra att bestämma sig för vilken stil man är ute efter och vad som kompletterar ditt vardagsrum på bästa sätt just stilmässigt. Här får du ställa dig frågan om det är ett mer modernt soffbord du vill ha där material som glas och metall är framträdande eller om du vill ha något mer varmt och rustikt i trä? Vill du ha något tyngre och lyxigare kanske ett soffbord i någon form av sten ett alternativ eller om du föredrar något ljust och enkelt som fångar det typiskt skandinaviska? Att bestämma sig för vilken stil som passar bäst i ditt vardagsrum och med övriga möbler och inredning kommer det bli enklare att navigera och slutligen hitta rätt soffbord.

Så väljer du rätt soffbord - bild som visar två Aria soffbord i olika storlekar från Design House Stockholm. Två runda bord i oljad ek stående på ljus matta.

Elegant med ett lätt utseende - Aria soffbord från Design House Stockholm.

Välj rätt storlek på soffbordet

Att välja rätt storlek på ett soffbord kan vara klurigt, det finns en mängd olika storlekar att välja på och här gäller det att hitta ett som uppfyller de behov du har men det är även viktigt att det fungerar med rummets storlek och i förhållande till övrigt möblemang. Har du en generös soffgrupp kanske ett större soffbord för sig bra, eller vill du ha något som är enkelt att flytta runt? Det viktiga är att det varken blir för stort eller för litet då det skapar obalans i rummet. Titta på hur stor plats du har och välj ett som kompletterar övriga möbler på ett välbalanserat sätt, en enkel tumregel är att tänka stor soffa kräver större soffbord, liten soffa kräver ett mindre soffbord eller sidobord.

Rätt höjd på soffbord – 4 tips

  • Ett lågt soffbord är snyggt men är sällan så praktiskt om du exempelvis vill kunna äta och dricka vid bordet.
  • Ett bra tips att tänka på när det gäller att hitta rätt höjd på soffbordet är att välja ett som är i samma höjd som soffans eller fåtöljens sitthöjd.
  • Standardhöjden på ett soffbord är runt 45 cm, så vill du vara säker på att det fungerar med din soffa eller fåtölj är det måttet värt att lägga på minnet.
  • Undvik att välja ett soffbord som fyller hela tomrummet framför soffan, det blir oftast för stort och ger en känsla av att möblerna nästan sitter ihop med varandra och det riskerar även att göra det svårt att ta sig runt bordet på ett enkelt och smidigt sätt.
Så väljer du rätt soffbord - Bild som visar Tray table i olika storlekar i färgen toffee från danska HAY, placerade framför ljus soffa på beige matta.

Ett multifunktionellt soffbord - Tray Table soffbord i färgen toffee från HAY.

Så väljer du rätt soffbord, bild som visar Post soffbord i färgen Ice blue från varumärket Ferm Living, här placerad på trägolv bredvid en beige soffa, på bordet står en stor mörkblå vas.

Att välja rätt form på soffbordet är viktigt - Post soffbord i färgen ice blue från ferm LIVING.

Välj rätt form på soffbordet

Runt eller rektangulärt? Kvadratiskt eller en udda form? Ja vilken form på soffbord är egentligen bäst i ditt hem? Det finns något för alla och kanske är den formen du tänkt inte mest kompatibel för ditt vardagsrum utan någon helt annan? Låt oss kika närmare på några av de vanligaste formerna på soffbord för att underlätta i letandet efter rätt soffbord för ditt hem:

Runda soffbord

Soffbord finns i flera olika former men kanske allra vanligast är det runda. Ett runt soffbord är ett fint komplement till den oftast ganska raka, strama soffan där det blir ett mjukt element som bryter av de raka linjerna i rummet. Adderar du ett rektangulärt soffbord blir det en känsla av repetition och inte samma harmoni i rummet. Ett runt bord är också enkelt att samlas runt och praktiskt då de mjuka kanterna är säkrare om du exempelvis har mindre barn i hemmet. Ett runt bord för sig bra till de allra flesta soffor men inte minst till klassiska 3-sitssoffor, små soffor och divansoffor. Runda soffbord finns i många olika utföranden så är det ett runt soffbord du är ute efter är det enkelt att hitta något som faller dig i smaken.

Rektangulära soffbord

Har du exempelvis två soffor eller möbler mittemot varandra är ett rektangulärt soffbord ett bra alternativ då det ger tydliga linjer och knyter ihop möblemanget på ett bra sätt. Denna typ av soffbord är oftast generösare i storleken och passar utmärkt om du vill kunna äta och dricka samtidigt som det finns plats för exempelvis dekorativa föremål eller stilleben. Ett rektangulärt soffbord är även praktiskt om det är flera som sitter i soffan då det blir enklare att exempelvis ställa ifrån sig glas eftersom den rektangulära formen följer soffans form. Ytterligare en fördel med ett rektangulärt bord är att det kan agera avgränsare mellan olika delar i ett rum och gör sig bra i både kvadratiska och mer avlånga rum. Rektangulära soffbord finns precis som runda varianter i olika material, färger och stilar.

 

Så väljer du rätt soffbord, bild som visar det rektangulära soffbordet Kofi från HAY, här placerat framför en senapsgul sammetssoffa på en beige matta.

Enkelt & stilrent i rektangulärt format - Kofi soffbord i lackerad valnöt med glasskiva från HAY.

Kvadratiska soffbord

Vill du åt det lite mer intima som ett runt soffbord har men samtidigt behålla de raka linjerna är ett kvadratiskt soffbord ett snyggt alternativ. Ett kvadratiskt soffbord är ett stilsäkert val som gör sig bra i större vardagsrum och till en rak soffa eller i ett möblemang med sittgrupper mittemot varandra. Ett kvadratiskt bord kan även bli en fin kontrast om du har ett mjukare formspråk på övriga möbler. Kvadratiska soffbord finns i både små och större storlekar, från fina avlastningsbord som kan stå vid sidan av soffan till mer generösa modeller som passar perfekt i ett lite större vardagsrum och i materialväg finns allt från klassiskt trä till glas, metall och sten.

Udda & nytänkande soffbord

Förutom de klassiska formerna redan nämnda finns det även soffbord i andra former, något som kommit att bli lite av en uppstickare de senaste åren. Ett soffbord kan förutom att bli en praktisk möbel bli en inredningsdetalj som tar för sig och smyckar ditt vardagsrum. Soffbord där designen och formen fått vara kreativ finns det flera fina varianter på, där känslan för material och detaljer är på en helt ny nivå. Denna typ av soffbord är kanske främst för den som gärna skapar stilleben på sitt soffbord och kanske inte i första hand vill använda det för att äta och dricka vid.

Så väljer du rätt soffbord, bild som visar Distinct soffbord i stenen travertine från Ferm Living, placerat på en blå matta framför en vit soffa, över bordet hänger en lampa i rotting.

Formstarkt i travertin - Distinct soffbord från ferm LIVING.

Så väljer du rätt soffbord, bild som visar Kofi soffbord i olika storlekar och färger från HAY.

Olika färger och former - Kofi soffbord från HAY.

Soffbord i olika former

Soffbord i olika material

Valet av material när det kommer till soffbord är viktigt då alla material har olika egenskaper som kräver mer eller mindre underhåll. Materialet är också avgörande för vilken stil och känsla du vill addera i ditt vardagsrum. Låt oss titta på några av de vanligaste materialen på soffbord och vilka egenskaper och olika fördelar dessa har:

Så väljer du rätt soffbord, bild som visar Post soffbord i rökt ek från Ferm Living.

Ett material som syns mer och mer är rökt ek - Post soffbord från ferm LIVING.

Så väljer du rätt soffbord, bild som visar Pedrera soffbord i glas med underrede i krom, från Gubi.

En glasklar klassiker bland soffbord - Pedrera soffbord i glas & krom från Gubi.

Soffbord i glas

Tidlöst, elegant samt enkelt att möblera med. Ett soffbord i glas reflekterar ljus och ger intrycket av att inte ta upp så mycket plats utan smälter fint in oavsett övrig inredning. Ett soffbord i glas är perfekt för dig som vill ha något som håller i stil över tid och som vill åt den lite lätta, skira känslan. Det som kan vara värt att notera är att glas är ömtåligt och hårt, dessutom kräver det regelbunden rengöring då alla typer av fläckar och fingeravtryck blir framträdande om de inte torkas bort direkt.

Soffbord i ek

Klassiskt, tidlöst och vackert – ett soffbord i ek är hållbart och ett material som aldrig tycks gå ur tiden, dessutom är det något som passar de allra flesta inredningsstilar. Ek går att få i olika behandlingar så vill du ha något kallare finish går det att få, precis som mörkare i form av rökt ek utöver den klassiska lite varmare nyansen. Soffbord i ek finns i många olika varianter vilket gör det enkelt att hitta något som faller dig i smaken. Ett soffbord i ek kräver om det är oljat lite underhåll, är det lackat är det inte lika känsligt. För att läsa mer om hur man tar hand om sina trämöbler, ta del av vår möbelvårdsguide.

Soffbord i kalksten & marmor

Elegant och tidlöst är ett soffbord i kalksten eller marmor som passar många inredningsstilar. Dessa soffbord är oftast tunga och materialen är till viss del ömtåliga och lite känsligare. Marmor är känsligt mot syror som finns i exempelvis vin som kan lämna både färgare och matta fläckar då marmor är ett poröst material som suger åt sig. Även kalksten kan vara känsligt mot syror och få märken om olyckan är framme. Men genom att ta hand om kalkstensskivan eller marmorskivan på rätt sätt får du ett vackert soffbord som kommer hålla i många år, både i stil och kvalitet. Ta del av våra skötselråd för marmor för att lära dig mer om hur du hanterar materialet på bästa sätt.

När du hittat rätt soffbord

Att välja rätt soffbord till ditt vardagsrum är viktigt för att rummet ska kännas komplett men även estetiskt tilltalande och praktiskt. Allt handlar om att hitta en balans mellan stil och funktion samtidigt som man har vardagsrummets storlek och övriga inredning i åtanke. Genom att först bestämma syftet med ditt soffbord följt av material och storlek kommer du slutligen hitta det perfekta soffbordet som knyter ihop vardagsrummet på ett snyggt sätt. Ta del av våra övriga möbel- och textilguider för fler vägledande tips på hur du kan inreda ditt hem.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck fler soffbord

Se fler

Ta del av fler tips

c/o Svenssons

Följ oss