FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Guider/Möbelguider/Välj rätt matbord - Vår guide till din kompletta matplats
In Between SK6 matbord från &Trdaition är ett stort och rektangulärt matbord i valnöt - ett stilrent matbord perfekt för den som vill ha modern design och samtidigt plats för många.

Möbelguider

Välj rätt matbord - Vår guide till din kompletta matplats

Att hitta det perfekta matbordet till din matplats kan vara lite klurigt. Förutom att det ska vara estetiskt tilltalande är det viktigt att det har rätt storlek samt en form som är anpassad för rummet och de behov som finns. Så hur ska man tänka när man väljer matbord? Låt oss guida dig med värdefulla tips till det perfekta matbordet och den kompletta matplatsen!
Tisdag 13 december 2022
Share article

Hur väljer man rätt matbord?

När du ska välja ett matbord till din matplats är det viktigt att först mäta hur stor ytan är och därefter kolla efter ett matbord som varken blir för stort eller för litet och som rymmer antalet stolar och platser du önskar. Bordet ska även vara anpassat för de stolar du har så att du inte sitter för lågt eller högt i förhållande till bordsskivans höjd. När måtten är tagna är det även dags att fundera på vilken form på matbordet som passar bäst, är det runt eller rektangulärt? Material är också en viktig faktor, ett matbord ska hålla i många år och olika material är olika tåliga och kräver mer eller mindre underhåll när du funderat på dessa bitar så blir valet av matbord enklare.  Så låt oss kika närmre på några olika matbord, material och former som finns:

SK4 In Between matbord från &tradition i rökt, oljad ek är ett perfekt litet runt bord för fyra personer. Det runda matbordet har en stilren och tidlös design vars material kommer att åldras vackert med tiden.

Det rätta runda - In Between SK4 matbord i rökt ek från &Tradition.

Runda matbord

Det kanske socialaste bordet av dem alla - Runda matbord har fått ett uppsving de senaste åren, många tillverkare och varumärken har tagit fram sina varianter i olika storlekar, material och stilar. Och visst är det något särskilt med runda bord?  Man kommer närmre och ser varandra på ett helt annat sätt än vad man gör kring ett avlångt, rektangulärt bord. Det något mer intima som blir kring ett runt bord är väldigt trevligt och passar perfekt om man vill komma lite närmre de man delar en måltid med.  Runda bord passar bäst i lite mer kvadratiska rum eller för den lite mindre matplatsen eller köket.

 

Råd för runda bord

 • Storleken - Viktigt att ha med sig när man väljer ett runt matbord är att inte underskatta storleken, mät därför noggrant omkretsen innan du väljer vilken storlek du ska välja. Här är det även bra att ta med stolarna i beräkning och den plats de tar både indragna till bordet samt utdragna. En indragen stol lägger till ca 20 cm och en utdragen ca 60 cm.
 • Antal platser - För att beräkna hur många som får plats kring ett runt bord kan du tänka att varje person behöver ca 70 centimeter yta för att kunna sitta bra och bekvämt.
 • Bordsbenen i beaktning – Även om en generös bordsskiva ger utrymme så kan benen sätta stopp om stolarna inte fungerar med bordet. Säkerställ därför att måttet på de stolar du vill kombinera bordet med fungerar med avståndet mellan bordets ben.
 • Vill du inte behöva tänka på om stolarna ska få plats kring ett runt bord är tipset att välja ett pelarbord – på så vis kommer man runt eventuella problem med bordsben.
Amor matbord från Mavis är ett runt bord i massivt trä med tre rejäla ben och generös skiva som ger plats för många. För dig som vill ha en social matplats är detta ett perfekt runt matbord.

Runt och rejält - Amor matbord från Mavis.

Runt matbord i oljad ek, Miss Tailor matbord från Stolab har ett stilrent uttryck med svarvade ben och rund bordsskiva.

Designglädje i runt format - Miss Tailor matbord i ek från Stolab.

In Between SK4 matbord från &Tradition är ett runt, klassiskt bord i massiv, ljus valnöt med fyra tunna ben och generös bordsskiva. När du ska välja rätt matbord och är ute efter ett runt bord är detta en perfekt variant som passar in i de allra flesta hem.

Stilrent & minimalistiskt - In Between SK4 matbord i mörk valnöt från &Tradition.

Pelarbord

En variant på runda matbord som blivit populärt de senaste åren är de så kallade pelarborden. Detta är ett perfekt bord för dig som verkligen vill utnyttja alla möjligheter med ett runt matbord utan att behöva göra tillval eller fundera för mycket kring valet av stolar. Genom att bordet är konstruerat med en centrerad pelare och inga ben får man plats med betydligt fler stolar vilket låter dig utnyttja det till fullo. Med ett pelarbord behöver du inte heller fundera på iläggsskiva utan här kan du utan problem rymma allt mellan 6–12 personer.

Palais Royal matbord från Asplund är ett runt pelarbord tillverkat i vitbetsad ek. Bordet har en centrerad fot vilket gör det enkelt att kombinera med olika typer av stolar och ger även utrymme för fler platser.

Pelarbordet Palais Royal från Asplund.

Epic matbord från Gubi är ett pelarbord tillverkat i Italien av travertin sten. Bordet har en design som är inspirerad av grekiska kolonner.

Inspirerat av grekiska kolonner - Epic pelarbord från Gubi, tillverkat i tavertin-sten.

In Between SK12 pelarbord från &Tradition är konstruerat med en centrerad fot i svart metall och en bordsskiva i valnöt.

In Between SK12 matbord är ett modernt pelarbord formgivet av Sami Kallio för &Tradition.

Torsion är ett runt matbord och även ett pelarbord från Ethnicraft tillverkat av svartbetsad ek med en klarlackad yta.

Stilfullt & minimalistiskt - Torison pelarbord från Ethnicraft.

Snaregade ovalt matbord från Menu har en minimalistisk, modern design som rymmer många stolar, tillverkat i svartbetsad ek med underrede i lackerad metall.

Generöst med plats för många - Snaregade ovalt bord från Menu.

 

 

Ovala matbord

Vill man ha längden som ett rektangulärt bord har men få det lite mer sociala som ett runt bord erbjuder är det ovala matbordet optimalt. Med ett ovalt matbord får man platser till många och kan samtidigt använda rummet som riktlinjer. Man slipper även de kantiga hörnen med ont om plats och får de rundade kortsidorna som gör det lite mer socialt och mjukt. Ett bord med det bästa från två världar – perfekt för den som gillar att duka för många och som uppskattar det sociala kring matbordet men utan att behöva tumma på vare sig komfort eller estetik.

Superellips matbord från Fritz Hansen är ett riktigt klassiskt matbord utformat för både små och stora sällskap. Superellips finns i flera storlekar och är enkelt att kombinera med valfria stolar tack vare sitt minimalistiska och stilrena uttryck.

Med rum för både stora och små sällskap - Superellips bord från Fritz Hansen.

Bevel matbord från Ferm Living är ett generöst ovalt matbord i massivt, vitoljad ek. Bordet kan förlängas med en eller två iläggsskivor och är därför ultimat för den stora familjen eller för den som vill kunna duka till många.

Ett bord med stora möjligheter - Bevel ovalt matbord från Ferm Living.

Rektangulära matbord

Klassiskt och kanske allra vanligast är de rektangulära matborden som är det vi kanske är vanast att slå oss ner vid. Ett rektangulärt bord är enkelt att placera i alla typer av matplatser och kök, dessutom finns de i en rad olika utföranden, material och stilar. Ett rektangulärt bord är oftast bäst anpassat för de matrum eller kök vi har och är också enklare att mäta. Det viktiga här är att välja ett bord som inte är för stort eller för litet och där antalet stolar du har får plats ordentligt.

In Between SK5 är ett klassiskt, rektangulärt matbord i massiv ek. Bordet passar in i de allra flesta hem och kan kombineras med både stolar och sittbänkar.

För en klassisk, tidlös matplats - In Between SK5 matbord i massiv ek från &Tradition.

Miss Holly är ett klassiskt rektangulärt bord i oljad ek med en kraftig skiva som gör det tåligt. Bordet har trots sin rejäla skiva en smäcker design tack vare de omsorgsfullt bearbetade kanterna och benen.

Miss Holly matbord från Stolab - ett rejält bord med gediget hantverk!

Loop Stand matbord från danska Hay är formgivet av Leif Jørgensen. Matbordet har ett rent uttryck med karakteristiska ben som man skruvar fast i toppskivan. Ett rektangulärt bord som rymmer många och som matchas enkelt med valfria stolar.

Loop Stand matbord från danska HAY.

Bok matbord från Ethnicraft är ett stort, rektangulärt matbord i massivt trä. Bordet har en tidlös design med vackra detaljer som kommer att åldras vackert med tiden.

Gediget hantverk & vackra detaljer - Bok matbord från Ethnicraft.

Fyrkantiga matbord

Fyrkantiga, eller kvadratiska matbord är kanske inte fullt lika vanligt förekommande som ovan två nämnda, men de finns och det är ett praktiskt och visuellt snyggt sätt att inreda en mindre matplats på. Precis som ett runt matbord kommer man varandra lite närmre men det ger ett lite rakare och geometriskt uttryck. För att komplettera de raka linjerna kan det vara på sin plats med stolar i liknande stil, eller om man tvärtom vill bryta av det lite hårda ackompanjera bordet med stolar som har ett lite mjukare, rundare formspråk. Ett fyrkantigt bord är oftast anpassat för fyra stolar och gör sig därför bäst i mindre matrum eller kök.

B-table matbord är ett fyrkantigt eller kvadratiskt matbord från Gubi. Detta mångsidiga bord har en smart funktion som gör att det går att fälla upp bordsskivan så att den blir större och därmed rund.

Multifunktionellt matbord - B-table från Gubi som kan gå från litet och fyrkantigt till stort och runt!

Drop Leaf HM6 matbord från &Tradition är ett justerbart matbord som går att förstora och förminska genom en smart gångjärnsfunktion.

Snyggt & justerbart - Drop Leaf HM6 matbord från &Tradition går att förstora och förminska med smart gångjärnsfunktion.

Justerbara matbord

Justerbara matbord, eller bord med tillhörande iläggsskiva är himla praktiskt och perfekt för familjen som växer eller för den som vill kunna erbjuda mer platser för gäster när det behövs. Bord med iläggsskiva finns i både kvadratiska, runda och rektangulära varianter och likväl olika stilar och material. Med ett bord som har iläggsskiva får du enkelt mer plats för fler genom en enkel insats och kan även förändra utseendet på bordet på ett enkelt sätt. Utbudet på bord med iläggsskiva är inte lika stort som övriga typer av matbord men finns ändå i lite olika utföranden och material.

Viktigt att ta hänsyn till här är att en iläggsskiva som inte används lika ofta som det övriga bordet åldras och slits betydligt långsammare, därför har många leverantörer och tillverkare valt att göra skivorna i andra material. En annan variant på justerbara matbord är fällbord där man kan fälla ut en eller flera bordsskivor beroende på hur stort man vill att bordet ska vara, både visuellt snyggt och oerhört praktiskt!

Carl matbord från Stolab är ett gediget matbord i trä med tillhörande iläggsskivor. Ett justerbart matbord som är perfekt för den växande familjen eller för den som vill ha plats för gäster.

Med plats för några extra - Carl matbord med iläggsskivor från Stolab.

CH338 matbord i vitoljad ek från Carl Hansen & Søn är formgivet av Hans J Wegner och har ett tidlöst formspråk och med praktiska iläggsskivor som gör att du enkelt kan förlänga bordet.

CH338 matbord från Carl Hansen & Søn.

7 Tips att tänka på när du väljer matbord

 1. Bordets längd – Att välja rätt längd eller omkrets på ett bord ät otroligt viktigt men även individuellt. Standardlängder på matbord är från 180 cm upp till 250 cm. Men ta först och främst hänsyn till ytan bordet ska placeras på och beräkna sedan hur många stolar du vill ska få plats runt bordet. Genom att mäta bredden på stolen kan du enkelt beräkna hur många stolar som får plats. Det är exempelvis stor skillnad på en karmstol som Y-stolen och en nättare variant som Ton 14.
 2. Bordets bredd – Om det är ett runt, ovalt eller fyrkantigt bord som du är ute efter är standard-bredden minst 80 cm, detta för att det ska finnas utrymme för att kunna duka på båda sidor och att kuverten får plats. Vill man vara säker på att det får plats två personer på varje kortsida är det bra att välja ett bord med några extra centimeter.
 3. Rätt höjd – Ett annat viktigt mått att ha med sig i jakten på rätt matbord är höjden, standardmåttet här är ca 72–75 cm på de allra flesta bord. Denna höjd är anpassad för de allra flesta stolar och gör at man sitter bra utan att det påverkar hållningen negativt samt att man kan sitta längre stunder utan att det blir obekvämt.
 4. Benens betydelse – Ett annat tips att ha med sig när man väljer köksbord är att se vilken typ av ben bordet har, det kan ha stor betydelse för hur många stolar som får plats.
 5. Avstånd mellan vägg och bord – När du väljer ett matbord är det viktigt att räkna med avståndet som blir när man drar ut stolen från bordet, det måste finnas rum för att kunna sätta sig och gå ifrån bordet utan att det blir omständligt. Standardmåttet mellan vägg och bord bör vara minst 60 cm. Har du exempelvis en karmstol som inte får att skjuta hela vägen in mot bordet kan du lägga på ytterligare ett par centimeter.
 6. Stolens sitthöjd – För att matbordet ska fungera väl med de stolar man har eller vill kombinera sitt bord med är det viktigt att sitthöjden fungerar med bordsskivans höjd. Standardmåttet ska vara kring 30 cm mellan matbordets höjd och stolarnas sitthöjd, då blir förhållandet som allra bäst och det finns lagom med utrymme för benen. För bord som har en höjd på 72 cm är det lämpligt att välja en stol med en sitthöjd på 43 cm medan ett bord som har en bordshöjd på 74 cm är mest kompatibelt med stolar som har en sitthöjd på 45-46 cm. Notera att du även bör tänka på din egen längd i valet av stol.
 7. Tidlöst och kvalitet – Ett värdefullt råd att ta med sig i valet av rätt köksbord är design och material, att välja något som är gångbart över tid både i design och kvalitet är A & O. Välj därför ett bord som du uppskattar att du kommer att vilja ha i många år och som du tycker passar de behov som finns. Att även välja ett material som känns enkelt att ta hand om för dig är viktigt för att kunna hålla bordet i fint skick och låta det åldras med värdighet.
In Between matbord och stolar i massiv ek från &Tradition - ett matbord och stolar som skapar en komplett matplats.

In Between SK5 matbord & SK1 stolar i ljus, oljad ek från &Tradition.

Olika material på matbord – Egenskaper & Skötselråd

 • Massivt trä – väljer du ett matbord i material som ek, valnöt, ask eller björk får du ett levande bord i ett naturmaterial som ger bordet ett unikt utseende. Viktigt att ta i beaktning när du väljer ett bord i massivt trä är att det behöver tas omhand om för att bevara de fina egenskaperna som materialet har. Fördelen med ett bord i massivt trä är att det kan slipas och behandlas många gånger om, något som gör att det är lite mer tillåtande för slitage som kommer med tiden. Att ta hand om ett bord i massivt trä kan göras på en rad olika sätt med olika metoder och behandlingar, ta gärna del av vår guide för att lära dig mer kring hur man på bästa sätt tar hand om sina trämöbler.
 • Fanér – Ett något mer delikat och ömtåligt material som förekommer på matbord är fanér, exempelvis ekfanér. Materialet består av ett tunt lager trä som limmats på ett underlag, i många fall plywood. Då fanér är ett tunt material, oftast inte mer än ett par milimeter är det känsligt för repor och stötar. Då det inte går att slipa och behandla på samma sätt som massivt trä är ett matbord i fanér inte att rekommendera om det kommer att utsättas för mycket slitage. Är man däremot lite försiktigare med sitt bord och tar hand om det på rätt sätt är det inga problem att hålla det fint i många år. Ett bord i fanér är också ett mer prisvärt alternativ i jämförelse med ett i massivt trä.
 • Marmor – Precis som massivt trä är även marmor ett naturmaterial som är både tidlöst och eftertraktat. Varje stenskiva är unik med sitt mönster och kommer med sitt eget uttryck. Ett material som marmor kräver mycket underhåll och är extra känsligt för alla former av vätskor. Därför är ett matbord i marmor mest lämpat i en miljö där risken för spill inte är så stor och där kunskapen om hur man bäst tar hand om materialet finns. Men investerar du i ett marmorbord är tipset att alltid använda underlägg för både värme och vätskor, att torka upp eventuellt spill omgående och att behandla skivan regelbundet med en skyddande, anpassad olja för att behålla den fin och mer tålig. Ta del av våra skötselråd för marmor för fler användbara tips.
 • Laminat – För den som önskar ett tåligt men samtidigt snyggt matbord är laminat ett material att kika lite närmare på. Näst intill omöjligt att förstöra har materialet hög resistens mot både vätskor, smuts, repor, stötar och starkt solljus. Laminat förekommer oftast som ett toppskikt ovanpå ett annat material, exempelvis massivt trä men kräver ytterst lite underhåll och rengörs enkelt med fuktig trasa och traditionellt diskmedel. Vissa typer av laminat kan även tåla utomhusmiljö och är därför vanligt förekommande på exempelvis trädgårdsbord och stolar.
 • Nano laminat – Är ett material som har börjat bli vanligare på matbord, det som skiljer denna variant mot traditionellt laminat är att det går att få en ännu mer matt finish. Det blir en väldigt låg ljusreflektion och valet av färger är större. Precis som namnet avslöjar är materialet framtaget med nanoteknik, en metod som innebär att materialet manipuleras på en atomär nivå. Detta ger en extremt tät yta och en fin matt finish som är väldigt tålig. Ett matbord i nano laminat rengörs bäst med vatten och diskmedel, undvik syror och rengöring med slipande ingredienser.
Josefin Beijer
Skribent

Ta del av fler tips

c/o Svenssons

Följ oss