FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Inne/Enkel nyårsdukning - 6 stilfulla dukningstips till årets sista fest
Enkel nyårsdukning med Swedish Grace porslin från Rörstrand i färgen dimma, tillsammans med vit linneduk och servetter från Scandi Living, glas ur serien Karlevi från Scandi Living.

Inne

Enkel nyårsdukning - 6 stilfulla dukningstips för årets sista fest

Nyårsafton närmar sig och det är därför hög tid att börja planera inför årets sista fest! Nyår kan vara storslaget och extra allt men det finns även något fint i en enkel nyårsdukning som andas tidlöshet och minimalism. För dig som vill hålla det enkelt, kravlöst och stilfullt har vi tagit fram 6 inspirerande tips på hur du skapar en enkel nyårsdukning som fyller årets sista dag med designglädje hela vägen fram till tolvslaget!
Fredag 9 december 2022
Share article

1. Möblerat för många – Bord & stolar för nyårsfesten

När det är dags att planera för årets sista fest är det bra att börja med att se över möblemanget i form av bord och stolar, finns det plats för alla gäster? Om inte så kan ett tips vara att addera några extra stolar, pallar eller addera ett extra bord om du inte redan har ett tillräckligt stort. Att sitta bekvämt under en längre middag är viktigt och att se till att det finns utrymme för varje gäst visar på omtanke. Går du i tankarna på att investera i nytt bord eller nya stolar, ta gärna del av våra Möbelguider som kan vägleda dig till rätt val.

CH237 matbord från Carl Hansen & Søn  är ett bord som rymmer många och som är perfekt för dig som gärna bjuder på större middagar. Det klassiska träbordet har en tidlös design som kan leva vidare i generationer och åldras vackert med tiden.

Ett bord för många - CH327 matbord från Carl Hansen & Søn.

Betty stol i svart från &Traditon är en stilren och klassisk matstol formgiven av danska Jakob Thau & finländska Sami Kallio. Tillverkad i massivt trä med en skön sits vävd i linne som gör att du sitter bekvämt länge - perfekt för en lång nyårsmiddag och fest!

För långa sittningar - Betty stol i svart från &Tradition

E60 pall av Alvar Aalto är perfekt att ha som extra sittplats om man är många, den är även stapelbar och tar minimalt med plats.

Gör rum för några till med E60 Pall av Alvar Aalto!

2. Grunda med textilier – basen för en enkel nyårsdukning

För att skapa känslan av en sober, stilfull och enkel nyårsdukning är det bra att börja med en grund av textilier, en struken duk blir aldrig fel och att kombinera den tillsammans med väl valda servetter, förslagsvis i linne som ger ett elegant och stilfullt uttryck, värdigt en nyårsdukning.

Efter julens glada toner av rött och grönt kan det vara skönt att bryta av med något mer neutralt, ljust och lugnt som grund och låta detaljerna få stå för effekterna. En ljus duk i linne är värd att investera i och kan användas vid många tillfällen, året runt. Kombinera den gärna med servetter i samma nyans eller något som bryter av på ett mjukt sätt utan att ta över. Linneservetter är tillåtande och mångsidiga, här kan du välja att låta servetten bli en detalj genom en vikning eller hålla det enkelt genom att lägga den vid sidan av med servettring eller direkt under tallrikskuvertet.

Enkel nyårsdukning med linneduk och servett i vitt från Scandi Living tillsammans med Swedish Grace tallrik i färgen dimma från Rörstrand.

Krispigt & elegant blir det med Clean linneduk och servett från Scandi Living

Clean linneduk i färgen icy grey från Scandi Living är perfekt om du vill ha en sober och minimalistisk känsla i nyårsdukningen.

Clean linneduk i färgen Icy Grey från Scandi Living blir en sober bas för nyårsdukningen.

Sunshine linneservett från Himla har en stilfull design i vitt - en servett perfekt för dig som vill ha en stilren och enkel nyårsdukning.

Stilfullt i linne - Sunshine servett 4-pack från Himla.

Bryt av den enkla nyårsdukningen med en accentfärg, som exempelvis Clean linneservett i färgen smokey blue från Scandi Living.

Bryt av med en accentfärg - Clean linneservett från Scandi Living i färgen smokey blue.

Vitt porslin från Mateus passar perfekt till en enkel nyårsdukning och ger ett krispigt och vintrigt intryck.

Krispigt vitt och vinterlikt med Bubbles porslin från Mateus, här i färgen vit.

3. Porslin för den enkla nyårsdukningen

Att duka till nyårsfesten behöver varken vara komplicerat eller avancerat, genom att investera i ett klassiskt, tidlöst porslin kan du duka med det både till nyårsfesten och till vardags utan att tumma på känslan av elegans. Genom att addera detaljer runt om kommer porslinet till sin rätt även om det används till vardags.

Klassiska porslinsserier som Swedish Grace från Rörstrand, Dots från Scandi Living eller Bubbles från Mateus är typexempel på porslinsserier som aldrig går ur tiden och som är värdigt både en måndagsmiddag och den enkla nyårsdukningen. Dessutom finns denna typ av porslinsserie i många delar så du aldrig behöver sakna något.

Så ett tips är att investera i ett porslin som du vet att du aldrig kommer att tröttna på och som finns kvar den dagen när du vill och behöver komplettera med fler delar. Genom att välja ett vitt eller neutralt porslin kan du kombinera det med näst intill vad du vill i form av glas, bestick och detaljer, perfekt för dig som vill tänka både långsiktigt och hållbart samtidigt som det finns utrymme för att kunna växla mellan olika stilar på det runt omkring. 

Tidlös och klassisk dukning får du med Swedish Grace porslinsserie från Rörstrand, här i färgen dimma som är en subtilt ljusgrå färg.

Tidlös elegans - Swedish Grace tallrik i färgen dimma.

Bubbles tallrik vit tfrån Mateus stilren och tidlös tallrik som passar perfekt till både vardags och fest. Den går även att komplettera med övriga delar från Mateus sortiment.

Handmålat och bubbligt lekfullt - Bubbles tallrik från Mateus.

Dots tallrik från Scandi Living, här i vitt är en tallrik perfekt för likväl nyårsfesten som vardagsmåltiderna. Den enkla designen med subtil relief gör tallriken tidlös och otroligt enkel att kombinera med olika former av bestick, glas och porslin.

Subtil dekor - Dots tallrik från Scandi Living.

4. Sätt silverkant på din enkla nyårsdukning med rätt bestick

Inget slår ett par välputsade bestick i en dukning, och det är detaljerna som gör det! Genom att duka med väl valda bestick får den enkla nyårsdukningen en helt ny dimension. Att lägga tid på att putsa upp besticken och placera dem snyggt vid varje kuvert kommer ge en känsla av elegans och fest.

Serveras flera rätter är det fint att addera bestick för både för- och varmrätt samt dessert. Ett fint serveringssätt är alltid bra att ha till varmrätter och bjuds det på sallad är en uppsättning salladsbestick fint att ackompanjera den med. Se över dina bestick och behöver du investera i nya finns flera kompletta bestickset och serier där du kan få alla delar du behöver i en och samma design – perfekt om du vill skapa en röd tråd i den enkla nyårsdukningen.

Polar bestickset från Scandi Living är ett komplett set med stilrena bestick i blankt, rostfritt stål. Perfekta att duka med till den enkla nyårsdukningen men även till vardags.

Putsat & redo för festligheter - Polar bestickset från Scandi Living.

Bernadotte bestickset passar perfekt till den enkla nyårsdukningen men är även lika fina till vardags, de räfflade besticken i rostfritt stål kommer från Georg Jensen.

Tidlöst för vardag & fest - Bernadotte bestickset från Georg Jensen.

Skapa en röd tråd i dukningen genom att använda matchande bestick för hela dukningen, här Scandia salladsbestick som har liknande design som det klassiska besticksetet, räfflade skaft i rostfritt stål.

Kombinera besticksetet med stilfulla salladsbestick - Scandia salladsbestick från Iittala.

Skapa kontraster i nyårsdukningen genom att bland olika bestickserier, här New York dessertskedar från Georg Jensen.

För nyårsdesserten - New York dessertskedar från Georg Jensen.

5. Gott i glasen – 3 glas för en enkel nyårsdukning

Att skåla hör nyår till och oavsett vilka drycker som serveras är en nyårsdukning inte komplett utan rätt sorts glas. Regeln om tre kan vara bra att ha i åtanke när du skapar din enkla nyårsdukning – ett vattenglas, ett vin- eller ölglas och ett champagneglas. Har du dessa tre glas så får du en festlig och elegant känsla och dina gäster får valmöjligheten att själva välja vilket eller vilka glas de vill använda under kvällens gång.

Vill man avancera genom att servera flera drycker eller exempelvis olika sorters vin kan man addera glas anpassade för just det. Men att ha en uppsättning fina, tunna vattenglas, vinglas och champagneglas är en bra tumregel för att kunna få ihop en komplett festdukning. Att satsa på kvalitet är klokt och att välja en design som känns hållbar över tid. Vill du hålla det enkelt är det smart att välja en och samma serie men om du hellre gillar att mixa och skapa kontraster kan olika glas med skiljande design vara ett minst lika fint alternativ.

Addera festliga glas till den enkla nyårsdukningen, som Bubbles  champagneglas från ByOn som har vackert insprängda bubblor i glaset vilket ger det både karaktär och extra glimmer.

Servera nyårsbubblorna i festligt glas - här i Bubbles glas från Byon!

Tunna, enkla vattenglas är goda att dricka ur och är ett måste för en enkel nyårsdukning - här Bernadotte dricksglas från Georg Jensen.

Vattenglas med tunn kant är trevliga att dricka ur - Bernadotte dricksglas från Georg Jensen.

Skapa en röd tråd även genom val av glas, här Karlevi ölglas från Scandi Living, ett klassiskt högt glas i tunn kvalitet med låg fot.

För den som föredrar öl på årets sista fest - Karlevi ölglas från Scandi Living.

Ett klassiskt rödvinsglas är även det ett måste till en enkel nyårsdukning, här Essence rödvinsglas från Iittala som har en tidlös design i tunn, fin kvalitet.

Till det röda - Karlevi rödvinsglas från Scandi Living.

Avsluta nyårsmiddagen med bubbel, servera det gärna ur klassiska flöjtformade champagneglas som Intermezzo champagneglas från Orrefors.

Bubblor med guldkant - Intermezzo champagneglas från Orrefors.

Till en enkel nyårsdukning är det viktigt att addera små detaljer som lyfter dukningen och gör den extra festlig, det kan vara en fin servettvikning, ett genomgående färgtema eller en hemmagjord drink.

Lägg lite extra krut på små detaljer - det kommer göra helheten!

6. Detaljerna som förhöjer en enkel nyårsdukning

Det sitter i detaljerna – att addera väl utvalda detaljer är viktigt för att få din enkla nyårsdukning att kännas festlig och fylld av härlig designglädje! Så vilka detaljer kan man lägga till för att få nyårsdukningen att kännas lite extra stilfull?

  • Tonen sätter tonen – Att bestämma sig för en ton, nyans eller färg som går som en röd tråg genom dukningen skapar en tilltalande helhet och ett lugn – något som förstärker den enkla och stilfulla känslan. När julen är över och vi går mot ett nytt år kan det vara härligt med något bortom det röda och gröna så att satsa på lite andra färger och nyanser blir en skön kontrast.
  • Personlig välkomstdrink  - Att servera en fin och god välkomstdrink till gästerna är en fin början på nyårsfesten och sätter verkligen stämningen, den behöver inte vara avancerad men med fina glas och lite garnityr kommer man långt!
  • Nivåer av ljus - Då årets sista fest sker under decembers midvintermörker är alla former av ljuspunkter viktigt – levande ljus i form av lyktor och ljusstakar är A & O både av praktiska skäl men inte minst för stämningen. Att kombinera några höga ljusstakar med några låga skapar fina kontraster och blir en stämningsfull detalj kvällen igenom.
  • Upplagt för fest – Servera snyggt genom att använda generösa fat, skålar eller genuina skärbrädor. Att bryta av med detaljer i trä adderar lite fin värme i dukningen på samma sätt som exempelvis metall adderar en svalare och ”krispigare” effekt.
Sätt stämning på din enkla nyårsdukning med många ljus, här STOFF ljus i isblått.

Lys upp nyårsdukningen med skira ljus från STOFF.

Bygg med ljus på höjden och bredden med Stoff Nagel ljusstake - perfekt till den enkla nyårsdukningen!

Bygg med ljus på höjden med STOFF Nagel ljusstake.

Servera snyggt på fat och skärbrädor för att bryta av med lite värme i nyårsdukningen - här Yami ostbricka i valnöt från Muubs.

Servera snyggt med Yami ostbricka fråb Muubs.

  • Grönt & skönt – Färska blommor eller något härligt grönt i en eller flera vaser är alltid ett säkert kort för att ge dukningen något extra. Ett större arrangemang eller något enkelt som kvistar i en stilfull vas räcker långt.
  • Servettringar – Lite festligare blir linneservetten tillsammans med en servettring, något som håller servetten på plats samtidigt som det glänser lite extra på bordet, ett enkelt knep att ta till om avancerade servettvikningar inte är på sin plats.
  • En värmande pläd – Låt en varm och skön pläd få hänga över varje stolsrygg, fint och praktiskt till nyårsfesten – bara att svepa om sig när det är dags att gå ut i vinternatten och skåla in det nya året.
Förgyll den enkla nyårsdukningen med en vacker bukett och en härlig vas, här Canyon vas från danska Hein Studio.

För nyårsbuketten - Canyon vas från Hein Studio.

Genom att addera servettringar i din enkla nyårsdukning får du genast en festligare känsla, här Bernadotte servettringar i rostfritt stål från Georg Jensen.

Addera en enkel servettring för en festligare känsla - här Bernadotte servettring från Georg Jensen.

För den frusne gästen eller till tolvslaget utomhus - Wicker ullpläd från Scandi Living ger värme till den enkla nyårsdukningen.

För den frusne - Wicker ullpläd från Scandi Living.

Josefin Beijer
Skribent

Fler dukningsfavoriter

Se fler

c/o Svenssons

Följ oss