FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Inne/12 populära lampor att inreda med i höst
Populära lampor att inreda med, här bild som visar Flowerpot och andra lampor från &Tradition.

Inne

12 Populära lampor att inreda med

Oavsett årstid finns det alltid ett behov av ljus och belysning i våra hem. Att inreda med ett flertal ljuspunkter i ett rum är nödvändigt för att täcka behovet av ljus men det är också med lampor du kan skapa olika stämningar och harmoni med övrig inredning. Låt dig inspireras av 12 populära lampor att inreda med – lysande design från golv till tak, fönster och bord!
Uppdaterad 19 januari 2024
Share article

Populära lampor för bord och fönster – nutidens ljuslyktor

1. FlowerPot VP9 

Det hela började med att FlowerPot-familjen fick tillökning i form av VP9 – en liten portabel variant av den populära lampan formgiven av Verner Panton 1968. En lampa vars runda formspråk tagit plats i många designglada hem genom åren. Nytt för den portabla varianten är dels att den är mindre än sin storasyster VP3 och att den är medvetet lätt för att den ska vara smidig att flytta runt. Den bärbara varianten är utrustad med USB-port och laddas enkelt upp med medföljande kabel. Denna karamell tillhör verkligen en av alla de populära lampor du kan inreda med för ett ljusare hem, dessutom finns den i flera härliga färger att välja mellan.

2. Bellhop bordslampa

Formgiven av Edward Barber och Jay Osgerby för Floslanserades 2018 den populära bordslampan Bellhop – en laddningsbar liten armatur tillverkad i lackerad polycarbonat som dessutom har en dimmerfunktion i fyra olika nivåer. Denna lilla lampa är som en nutida ljuslykta som kan placeras vart som helst där det behövs lite stämningsfullt ljus!

Bild som visar Matin bordslampa med plisserad skärm i blått från HAY, ståendes på vitt sidobord.

Modern med ett poetiskt uttryck - Matin bordslampa med plisserad skärm från HAY.

3. Matin table bordslampa Ø30 cm

Modern favorit med veckad skärm. Matin från danska HAY är formgiven av franska Inga Sampé och har ett modernt men samtidigt poetiskt uttryck. Lampan är konstruerad med en ståltrådsböjd arm i polerad mässing och skärmen är tillverkad i en kombination av bomull och PVC. Lampan finns i en mängd olika färger och kan placerad vart du än behöver lite extra punktbelysning. Om du gillar Matin extra mycket finns den även som både vägg- golv och taklampa.

4. Fungo bordslampa Special Edition Brun

Med inspiration från skogen och svampen har Globen Lighting skapat bordslampan Fungo, tillverkad i glas med räfflad fot och slät skärm likt uttrycket på en riktig skivlingsvamp. Fungo blir mer än bara en lampa utan agerar även inredningsdetalj och stämningshöjare med sin unika form och där det tonade glaset skapar ett varmt och mysigt sken i rummet.

Populära bordslampor

Se fler

Populära lampor för läshörnan – golvlampor med lysande design

5. Grasshopper GM1 golvlampa

1947 var året då den kvinnliga pionjären Greta M. Grossman lanserade den ikoniska Grasshopper, en av flera populära lampor som numera finns i sortimentet via danska Gubi. Lampan har en unik design med sitt trebenta stativ och sin lätt bakåtlutande form som ger intrycket av att den lurar på ett byte. Denna populära designklassiker till golvlampa är med sin koniska, riktbara skärm perfekt för läshörnan i vardagsrummet där den kan rikta direkt ljus där det önskas.

Timberline golvlampa från Gubi formgavs under 70-talet men tillhör än idag en av Gubis mest populära lampor, här placerad i ett ombonat vardagsrum.

Elegant 70-talsdesign i lysande format - Timberline golvlampa från GUBI.

6. Timberline golvlampa

Med sina härliga 70-talsinfluenser har denna populära golvlampa signerad Mads Caprani återlanserats hos Gubi. Timberline golvlampa formgavs under 1970-talet och har en lekfull, organisk form som tillsammans med sina materialval ger den ett unikt och uttrycksfullt utseende. Den stora plisserade skärmen är riktbar och sprider ett mjukt och varmt sken, något som gör den perfekt i ett vardagsrum eller sovrum med läshörna. Lampan har en integrerad sladd i den böjda träarmen vilket blir ytterligare en uppskattad detalj.

7. AJ Golvlampa

En annan av många populära lampor för läshörnan är Arne Jacobsens AJ-golvlampa som lanserades första gången 1957, då för SAS Royal Hotel i Köpenhamn. AJ-serien räknas som den design den danske arkitekten är mest känd för världen över och idag återfinns hans berömda lampor i många designintresserades hem. Golvlampan har precis som samtliga delar i serien den utmärkande AJ-profilen med de räta linjerna i kombination med sneda och räta vinklar - ett minimalistiskt, distinkt formspråk som återfinns i många av Arne Jacobsens verk. Denna golvlampa ger ett direkt och riktningsbestämt ljus, den vippbara skärmen bidrar till att optimera ljusspridningen ytterligare. Den är dessutom vitlackerad på insidan för att ge ljuset en behaglig spridning, som gjord för hörnet i vardagsrummet eller bredvid läsfåtöljen.

AJ golvlampa från Louis Poulsen, här i rostfritt stål placerad i ett rum med trärena väggar är en populär golvlampa med tidlös design.

Klassiskt i krom av Arne Jacobsen - AJ Golvlamoa från Louis Poulsen.

8. Tripod golvlampa HM8

Designad 1953 är Tripod golvlampa från danska &Tradition en riktig klassiker när det kommer till belysning. Lampan som är formgiven av Hvidt & Mølgaard har ett formspråk som visar på tidlös minimalism när den är som allra bäst. Lampan är tillverkad i lackerat stål med detaljer i mässing och har en fantastisk balans mellan det enkla, strikta och det mjuka. Golvlampan finns i flera färger och är perfekt för läshörnan eller andra vrår som behöver lite extra ljus.

Populära golvlampor

Se fler

Populära lampor för matplats & vardagsrum

Taklampan PH5 i mononkrom vit från Louis Poulsen, en populär taklampa för vardagsrummet, här bredvid en beige soffa.

Populär designikon från 1958 - PH5 Pendel av Poul Henningsen för Louis Poulsen.

9. PH 5 pendel

Bland populära lampor för matplats och vardagsrum har vi denna favorit från danska Louis Poulsen. Den klassiska PH 5-serien som lanserades redan 1958, formgiven av Poul Henningsen som ett resultat av glödlamptillverkarnas ständiga ändringar på glödlampans storlek och form. Lika klassisk då som nu har PH 5 taklampa länge legat som en obesegrad favorit bland designfantaster världen över och dess formspråk har verkligen blivit synonymt med tidlös design. Pendeln är som gjord att hänga över ett matbord eller soffbord då den har ett bländfritt ljus tack vare sitt reflekterande treskärmssystem som riktar merparten av ljuset nedåt. Den trumpetformade överskärmen gör att den även bidrar med ett sidoriktat ljus vilket gör att hela lampan lyser på ett behagligt sätt när den är tänd.

10. Mist AP16 taklampa

Stämningsfullt ljus i modern tappning - Mist AP16 taklampa från &Tradition är formgiven av All The Way To Paris och är en modern taklampa i opalglas som sprider ett diffust och samtidigt stämningsfullt ljus. Lampan består av en munblåst skärm i glas med detaljer i lackerad aluminium och diskret textilsladd. Mist har en avskalad och minimalistisk form som låter ljuset vara i fokus och som adderar ett harmoniskt uttryck vart den än placeras.

Mist AP16 taklampa från &tradition är tillverkad i munblåst opalglas med en oregelbunden form.

Munblåst i samtida design - Mist AP16 taklampa från danska &Tradition.

11. Pantop pendel

Tillbaka från 80-talet är den nätta och populära lampa - Pantop pendel är en av många populära lampor från Verpan, formgiven av Verner Panton 1980. Elegant med en klockliknande, vidsträckt skärm som är monterad med bländaren nedåt blir den en perfekt armatur att hänga över matplatsen. Tillgänglig i flera fina och djärva färger-noggrant framtagna så att du välja den som passar både din personlighet och stämningen i inredningen bäst.

12. A1972 taklampa

Exklusiv i bambu är taklampan A1972 från Gubi, formgiven av Paavo Tynell, en ny version av originalet som var tillverkad i finskt aspträ. Takpendeln har en konformad skärm som sprider ett varmt och behagligt sken, tillverkad av smala bitar bambuträ som har syts ihop för hand och sedan fästs på stommen. På lampan sitter även en fin mässingsdetalj som ger lampan lite extra karaktär. Denna version av A1972 har en finurlig konstruktion där en motvikt i massiv mässing gör att du enkelt kan reglera höjden som lampan hänger på. En vacker taklampa som känns både tidlös och samtida.

 

A1972 taklampa från Gubi är en konformad taklampa i bambu med detaljer i massiv mässing.

Nytolkning på klassiker - A1972 taklampa i Bambu från GUBI.

Josefin Beijer
Skribent

Hitta din favoritlampa

Se fler

c/o Svenssons

Följ oss