FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

SAMMA PRIS ONLINE OCH I BUTIK

Produkter
Annat
Logga in
|
Hem /Kunskap & inspiration/Inredningstips/Inne/12 populära lampor att inreda med i höst
Aj golvlampa i vitt från Louis Poulsen och Bellhop portabel bordslampa i svart från Flos placerade  i grönmålat vardagsrum med beige soffa och soffbord i ljust trä.

Inne

12 Populära lampor att inreda med i höst

I takt med att höstmörkret smyger sig på och utomhus blir inomhus blir också behovet av bra belysning allt större. Att inreda med lampor gör hösten både ljusare och lättare, så varför inte låta dig inspireras av 12 populära lampor att inreda med i höst – lysande design från golv till tak, fönster och bord!
torsdag 27 oktober 2022
Share article

Populära lampor för bord och fönster – nutidens ljuslyktor

FlowerPot VP9 i grönt från &Tradition är en av många populära, portabla bordslampor, här placerad i ett fönster med en dekorativ staty och böcker.

1. FlowerPot VP9 

Det hela började med att FlowerPot-familjen fick tillökning i form av VP9 – en liten portabel variant av den populära lampan formgiven av Verner Panton 1968. En lampa vars runda formspråk tagit plats i många designglada hem genom åren. Nytt för den portabla varianten är dels att den är mindre än sin storasyster VP3 och att den är medvetet lätt för att den ska vara smidig att flytta runt. Den bärbara varianten är utrustad med USB-port och laddas enkelt upp med medföljande kabel. Denna karamell tillhör verkligen en av alla de populära lampor du kan inreda med i höst, dessutom finns den i flera härliga färger att välja mellan.

2. Bellhop bordslampa

Formgiven av Edward Barber och Jay Osgerby för Floslanserades 2018 den populära bordslampan Bellhop – en laddningsbar liten armatur tillverkad i lackerad polycarbonat som dessutom har en dimmerfunktion i fyra olika nivåer. Denna lilla lampa är som en nutida ljuslykta som kan placeras vart som helst där det behövs lite stämningsfullt ljus!

Bellhop portabel bordslampa i orange från Flos, en av flera populära lampor i höst, här placerad på ett mörkt träbord.
Pao portabel bordslampa från Hay i en härlig röd nyans. här placerad i en hand. En populär bordslampa i portabelt format som gör den enkel att flytta runt.
Pao portabel bordslampa från Hay i rött, placerad på nattduksbord i sovrum. En färgstark, populär bordslampa som enkelt kan flyttas runt.

3. Pao Portabel bordslampa 

Från danska HAY som är bra på att leverera populära lampor kommer denna naggande lampfavorit i portabelt utförande. Bakom denna lampa står den japanska formgivaren Naoto Fukasawa som hämtat inspiration från de nomadiska tälten i Mongoliet som kallas för just ’Pao’. Precis som tälten lyser upp fälten om natten med sina mjuka sken har Naoto Fukasawa lyckats fånga samma värme och atmosfär i den lilla lampan. Denna portabla bordslampa är designad med en integrerad LED-ljuskälla som är snyggt dold i lampskärmen, något som skapar ett väldigt jämnt sken. Den minimalistiska formen gör att denna lampa passar in i många olika miljöer, oavsett stil i övrig inredning.

4. Raku SH8 bordslampa

Med ett namn hämtat från den traditionella, japanska keramik-tekniken har den lilla portabla bordslampan Raku från &Tradition tagit lampfantaster med storm. Formgiven av Sebastian Herkner har lampan en design inspirerad från den gamla konstformen av handgjord keramik med en fot med krackelerad glasyr som varierar i utseende per lampa – som en påminnelse om att uppskatta det som inte är perfekt. Raku finns i två färgställningar och blir både en stämningsfull ljuskälla och dekorativ skulptur i ett!

Raku bordslampa från &Tradition är en portabel lampa utan sladd vilket gör den smidig att flytta runt - en omåttligt populär lampa att inreda med i höst, här placerad i fönster på en trave böcker.
Raku portabel bordslampa från &tradition, en av många populära lampor att inreda med i höst. Denna bruna sladdlösa bordslampa är perfekt att inreda med i höst då den går att placera överallt i ditt hem.

Populära lampor för läshörnan – golvlampor med lysande design

5. Grasshopper GM1 golvlampa

1947 var året då den kvinnliga pionjären Greta M. Grossman lanserade den ikoniska Grasshopper, en av flera populära lampor som numera finns i sortimentet via danska Gubi. Lampan har en unik design med sitt trebenta stativ och sin lätt bakåtlutande form som ger intrycket av att den lurar på ett byte. Denna populära designklassiker till golvlampa är med sin koniska, riktbara skärm perfekt för läshörnan i vardagsrummet där den kan rikta direkt ljus där det önskas.

En av Gubis populära lampor är Grasshopper golvlampa, här i en vinröd nyans som passar perfekt att inreda med nu i höst.

6. Timberline golvlampa

Med sina härliga 70-talsinfluenser har denna populära golvlampa signerad Mads Caprani återlanserats hos Gubi. Timberline golvlampa formgavs under 1970-talet och har en lekfull, organisk form som tillsammans med sina materialval ger den ett unikt och uttrycksfullt utseende. Den stora plisserade skärmen är riktbar och sprider ett mjukt och varmt sken, något som gör den perfekt i ett vardagsrum eller sovrum med läshörna. Lampan har en integrerad sladd i den böjda träarmen vilket blir ytterligare en uppskattad detalj.

Timberline golvlampa från Gubi formgavs under 70-talet men tillhör än idag en av Gubis mest populära lampor, här placerad i ett ombonat vardagsrum.
AJ golvlampa från Louis Poulsen, här i rostfritt stål placerad i ett rum med trärena väggar är en populär golvlampa med tidlös design.

7. AJ Golvlampa

En annan av många populära lampor för läshörnan är Arne Jacobsens AJ-golvlampa som lanserades första gången 1957, då för SAS Royal Hotel i Köpenhamn. AJ-serien räknas som den design den danske arkitekten är mest känd för världen över och idag återfinns hans berömda lampor i många designintresserades hem. Golvlampan har precis som samtliga delar i serien den utmärkande AJ-profilen med de räta linjerna i kombination med sneda och räta vinklar - ett minimalistiskt, distinkt formspråk som återfinns i många av Arne Jacobsens verk. Denna golvlampa ger ett direkt och riktningsbestämt ljus, den vippbara skärmen bidrar till att optimera ljusspridningen ytterligare. Den är dessutom vitlackerad på insidan för att ge ljuset en behaglig spridning, som gjord för hörnet i vardagsrummet eller bredvid läsfåtöljen.

8. Lady Costanza D13E golvlampa

Stilfullt möter voluminöst 80-tal – där har vi Lady Costanza golvlampa från italienska Luceplan formgiven av Paolo Rizzatto. Golvlampan är en del av den populära Costanza-serien som lanserades 1986 och har en fot och arm tillverkad i lackerat stål samt en nättare skärm i polykarbonat. Denna maffiga armatur blir verkligen ett utropstecken i rummet och bidrar verkligen med lysande design i höstmörkret!

Lady Costanza golvlampa från Italienska Luceplan är en populär lampa med grandios design som flirtar med 80-talet. Lampan består av en lpng arm och fot i lackerat stål med tillhörande skärm i polykarbonat.

Populära lampor för matplats & vardagsrum

Taklampan PH5 i mononkrom vit från Louis Poulsen, en populär taklampa för vardagsrummet, här bredvid en beige soffa.

9. PH 5 pendel

Bland populära lampor för matplats och vardagsrum har vi denna favorit från danska Louis Poulsen. Den klassiska PH 5-serien som lanserades redan 1958, formgiven av Poul Henningsen som ett resultat av glödlamptillverkarnas ständiga ändringar på glödlampans storlek och form. Lika klassisk då som nu har PH 5 taklampa länge legat som en obesegrad favorit bland designfantaster världen över och dess formspråk har verkligen blivit synonymt med tidlös design. Pendeln är som gjord att hänga över ett matbord eller soffbord då den har ett bländfritt ljus tack vare sitt reflekterande treskärmssystem som riktar merparten av ljuset nedåt. Den trumpetformade överskärmen gör att den även bidrar med ett sidoriktat ljus vilket gör att hela lampan lyser på ett behagligt sätt när den är tänd.

10. Gross pendel

Ett svävande moln av glas, så beskriver By Rydéns en av sina omåttligt populära lampor Gross som lanserats i flera modeller och utföranden de senaste åren. Denna variant i klarglas består av 37 munblåsta glaskupor som påminner om atomer – dessa ger tillsammans ett stämningsfullt skimmer när lampan är tänd. En utstickande taklampa som blir ett härligt blickfång i exempelvis ett vardagsrum, och skulle mot förmodan en glaskupa gå sönder går det att köpa reservglas, smart eller hur?

Gross taklampa från By Rydéns, här i klarglas är en av varumärkets mest populära lampor som består av flera munblåsta glaskupor vilket för tankarna till ett moln.
Pantop taklampa i vinrött från Verpan, här hängandes över mörkbetsat matbord tillsammans med rosa stol.

11. Pantop pendel

Tillbaka från 80-talet är den nätta och populära lampa - Pantop pendel är en av många populära lampor från Verpan, formgiven av Verner Panton 1980. Elegant med en klockliknande, vidsträckt skärm som är monterad med bländaren nedåt blir den en perfekt armatur att hänga över matplatsen. Tillgänglig i flera fina och djärva färger-noggrant framtagna så att du välja den som passar både din personlighet och stämningen i inredningen bäst.

12. Hive pendel

En lite nyare version av pendel från Verpan är den härligt retrosköna Hive som med sin unika form blir en iögonfallande detalj. Hive är designad på så vis att den ger ett direkt ljus riktat nedåt och de olika lager som skärmen består av ger ett diffust ljus runtomkring. Panton var känd för sitt skickliga sätt att leka med basala geometriska former, figurer och system, ofta med inspiration från organiska siluetter funna i naturen – något som återspeglas även i Hive. Denna taklampa är konstruerad med flera lager av skärmar i olika storlekar vilket ger den ett nästintill skulpturalt och karaktäristiskt uttryck, detta gör även att den försäkrar ett garanterat bländfritt sken. Hive är en av de populära lampor i retrostil som verkligen passar perfekt att hänga över matplatsen i höst!

Hive taklampa är en lite nyare version av pendel från Verpan. En retroskön lampa bestående av en geometrisk skärm i olika lager, här i rostfritt stål. Här hängandes över en svart matgrupp i ett grått kök.
Josefin Beijer
Skribent

Hitta din favoritlampa

Se fler

Svenssons använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användandet av cookies.

Läs mer