FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Inne/Skapa ett klassiskt hem med tidlös inredning - 6 inspirerande tips
Tidlös inredning i vardagsrum med matta från Classic Collection, Eva fåtölj av Bruno Mathsson, Flower bord från Swedese och AJ golvlampa från Louis Poulsen, bord försett med Flower vas från Marimekko, kuddar från Ferm Living.

Inne

Skapa ett klassiskt hem med tidlös inredning - 6 inspirerande tips

Hur inreder man tidlöst? Det kan tyckas vara svårt men så behöver det inte vara. Att skapa ett klassiskt hem kan ta tid och det behöver det få göra för att det ska kännas rätt. Genom att göra långsiktiga val och inreda med designklassiker och gedigna möbler får du ett hem som håller både stilmässigt och i kvalitet för många år. Låt oss inspirera dig till hur du kan skapa ett klassiskt hem med tidlös inredning som klarar tidens tand.
Torsdag 2 mars 2023
Share article

1. Hitta din personliga stil med hjälp av tidlös inredning

När du ska inreda tidlöst är det viktigt att börja med att utgå ifrån vad du gillar, det kan vara alltifrån vilka färger du faller för till hur du vill att ditt hem ska kännas och vad det ska uttrycka. För att få en tidlös känsla i ditt hem är det klokt att välja tidlös inredning som möbler och föremål som du vet att du inte kommer att tröttna på och som kan leva kvar länge i ditt hem. Det är en bra grund att börja med när du vill skapa ett klassiskt hem. När du har satt den tidlösa grunden kan du då och då uppdatera med enkla medel för att få en känsla av förnyelse.

Eva fåtölj från Bruno Mathsson och Flowerpot VP3 bordslampa är två typiska exempel på tidlös inredning som bidrar till en klassisk känsla i ditt hem.

En tidlös favorit - Eva fåtölj formgiven av Bruno Mathsson.

Tidlös inredning med möbler som Tiki soffa från Fogia och Pedrera soffbord från Gubi.

Genom att inreda med klassiska möbler får du en tidlös känsla i rummet.

National geographic skåp från Källemo är ett bra exempel på tidlös inredning, en klassisk möbel som kan leva med ditt hem i generationer.

Fint i färg - National Geographic bokskåp i ljusgrönt från Källemo, formgivet av Mats Theselius.

1. Välj en neutral färgpalett & addera accentfärger

Att Inreda tidlöst behöver inte betyda trist och färglöst, tvärtom så tillför färg personlighet och kontraster som är viktiga för att ditt hem ska kännas levande och intressant. Men för att inte behöva måla om eller byta tapeter för ofta kan ändå en neutral färgskala vara smart att ha som grund, på så vis kan du enkelt addera möbler och detaljer i färg som får ta för sig i stället utan att du förlorar den tidlösa känslan. Vill du få känslan av en färg i rummet är ett smart knep att använda sig av "regeln om tre" som går ut på att du placerar ut tre föremål, möbler eller detaljer i samma färgskala, på så vis upplevs rummet ha en röd tråd i form av en färg. 

Eva fåtölj från Bruno Mathsson, här tillsammans med Rio ullmatta från Classic Collection, E60 pall från Artek och Flowerpot portabel lampa i krom, alla möbler och detaljer som förstärker känslan av tidlös inredning.

Genom att addera små färgklickar gör du den neutrala basen mer intressant och livfull.

3. Välj designklassiker – tidlös inredning som håller för generationer

Tidlös inredning handlar i första hand om att hitta din inredningsstil och att skapa ett hem med möbler och detaljer som kan leva med dig under många år. Men vill du ha lite enkel hjälp på traven är designklassiker ett bra knep att använda dig av när du skapar ditt tidlösa hem. Designklassiker finns i alla kategorier, från möbler och belysning till små dekorationer, gemensamt för designklassiker är att det oftast står en erkänd formgivare bakom och att produkten är tillverkad i gedigna, högkvalitativa material. Gemensamt är även att de har en design som lyckats med att hålla sig aktuell i generationer och att den passar in nästan oavsett kontext. Så när du inreder med designklassiker kan du vara säker på att den bidrar till en tidlös inredningsstil och att du får något som håller i generationer – både i stil och kvalitet.

Tidlös inredning kan exempelvis vara klassiska möbler, som exempelvis möbelklassikern Jetson som är en fåtölj formgiven av Bruno Mathsson.

Jetson fåtölj är en riktig ikon och bidrar med en tidlös känsla i rummet.

Tidlös inredning kan du skapa med hjälp av designklassiker, som exempelvis Sjuan stol från Fritz Hansen, här med klädd sits i cognacsfärgat läder.

Sjuan 3107 helklädd Stol Special Edition, Dunes Cognac-brown.

Tidlös inredning med klassiska trämöbler från Carl Hansen & Son, här CH327 matbord tillsammans med CH23 stolar, över bordet den klassiska PH5 pendeln i vitt från Louis Poulsen.

En matplats för generationer - CH 327 matbord & CH23 stol från Carl Hansen & Son.

4. Kvalitet före kvantitet – Tidlös inredning med kvalitetsmöbler & gedigna material

När du ska inreda tidlöst är en viktig nyckel att tänka kvalitet, inte minst när det kommer till möbler. Tidlös inredning och klassiska möbler av hög kvalitet har en något högre prislapp men de har också en betydligt längre livslängd vilket gör dem till en bra investering för ditt hem. Välj hellre få, utvalda kvalitetsmöbler och detaljer och låt det få ta tid att bygga upp ditt tidlösa hem istället för många saker och möbler av sämre kvalitet som behöver bytas ut redan efter några år. Klassiska möbler kan om du tar hand om dem leva med dig hela livet och en del blir dessutom bara finare med lite patina som då ger hemmet lite mer själ. När du väljer din inredning är just material något att titta närmare på, välj gärna gedigna material som kan åldras fint, trä, rostfritt stål, olika typer av sten och glas är exempel på material som är långlivade och som med rätt omvårdnad håller sig fina i många år.

Sandsbro porslin från Scandi Living dukat på CH327 matbord från Carl Hansen & Son.

Addera något nutida till det klassiska för kontrast -  Sandsbro porslin från Scandi Living tillsammans med Ripe rödvinsglas från Muubs.

5. Tidlös inredning med stilrent framför trendigt

Ett annat sätt att tänka när du vill inreda tidlöst är att försöka förbise snabba inredningstrender och i stället försöka tolka det du fastnar för på ett mer tidlöst sätt. En sådan sak kan vara att gå på det som är lite mer stilrent i sitt snitt eller form, inte minst när det kommer till lite större, dyrare ting som möbler. Vill du ändå åt känslan av förnyelse och nutida uttryck kan du använda dig av detaljernas färger och former. Ett annat sätt att tänka på när det kommer till stilrent är att ta inspiration från miljöer som i regel är mer stilrena, exempelvis restauranger eller hotell som oftast har enkla snitt på både möbler, belysning och textilier – riktiga guldgruvor som besitter mycket inspiration för tidlös inredning

Ruutu vas, Alvar Aalto vas och AJ bordslampa är exempel på tidlös inredning som känns både klassiska och nutida.

Arbeta med kontraster, lite svärta gör genast rummet lite mer intressant.

6. Tidlös inredning med eklektiska & personliga inslag

Som tidigare nämnt behöver tidlös inredning inte betyda tråkig, helt avskalad eller nedtonad. För att undvika den känslan i ditt hem kan du tänka mixa & matcha i stället för att allt måste gå i en och samma stil eller färgskala. Genom att mixa och matcha får du en eklektisk minimalism som i grunden är lugn men som också är kreativ, personlig och intressant. Så blanda gärna, men begränsa antalet prylar för att undvika känslan av rörighet och för många intryck. När du inreder tidlöst på detta vis kan du med fördel leka med detaljer och textilier och mixa dina designklassiker med konst, antikviteter och gedigna material. Det eklektiska får du från det personliga och föremål som designlampor och mönstrade textilier eller färgklickar får gärna ta plats men behöver utrymme för att inte skapa ett rörigt intryck.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck mer tidlös inredning

c/o Svenssons

Följ oss