FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Ute/Skapa en fin trädgård & uteplats med rätt utomhuskrukor
Utomhuskrukor i grå terrakotta från HAY placerade på stringhylla utomhus.

Ute

Skapa en fin trädgård & uteplats med rätt utomhuskrukor

Våren och sommaren står för dörren och det är dags att börja planera, och plantera blommor, grönska och ätbart för balkong och uteplats. Beroende på storlek på uteplats, stil och behov finns det en hel del utomhuskrukor att välja bland. Vi ger dig tips och inspiration på både stora och små utomhuskrukor som passar allt från den första sådden till de lite större träden och blommorna.
Fredag 6 april 2023
Share article

Små utomhuskrukor – för sådd & mindre blommor

För dig som gärna sår och odlar eller gärna förser uteplatsen med lite mindre blommor eller växter är små utomhuskrukor kompatibelt och bra att använda sig av. Små utomhuskrukor finns i många olika varianter och här kan du välja att kombinera en och samma kruk-serie eller blanda olika material, former och stilar för att skapa dynamik och livfullhet. Med små utomhuskrukor kan du skapa fina grupperingar av både grönt och blommor men även bygga på höjden genom att placera krukorna på bord eller andra avlastningsytor du har på uteplatsen.

  • När du väljer små utomhuskrukor är det en fördel att använda sig av krukor som klarar väder och vind, men har du ett mer skyddat läge på din uteplats kan du även använda dig av andra sorter.
  • Se till att inte välja en för liten utomhuskruka till dina växter, då kan jorden få svårt att behålla fukten och plantan kan lätt torka ut. Även rötterna på plantan måste få plats ordentligt för att växten ska ha bäst förutsättningar för att hålla sig fin och kunna växa på sig. Är krukan för stor kan det bli problem från andra hållet, att jorden torkar för långsamt och då riskerar rötterna att börja ruttna.
  • Har du sått eller driver upp en planta kan det efter ett tag vara dags att gå upp en storlek på utomhuskruka, välj då en liten utomhuskruka som är 5 till 10 centimeter större i diameter till att börja med och gå sedan upp stegvis tills växten har nått sin fulla storlek.
Liten utomhuskruka från HAY i grått med tillhörande fat.

Med små utomhuskrukor kan du fritt placera växtlighet på olika ställen av uteplatsen.

Palissade pall
olive
2 693 kr
Köpenhamn är en liten utomhuskruka från Bergs Potter, här bredvid portabel Flower Pot lampa i beige.

Köpenhamn kruka från Bergs Potter blir fin tillsammans med Flowerpot portabel lampa.

Hydrous från Menu är en liten självvattnande utomhuskruka i gult.

Hydrous utomhuskruka är en självvattnande kruka tillverkad i stengods.

Upptäck fler små utomhuskrukor

Stora utomhuskrukor – för större blommor & träd

Har du lite större blommor, odlingar eller träd på din uteplats krävs stora utomhuskrukor som rymmer en större volym jord och där det finns generöst med plats för rötter att växa. Stora utomhuskrukor finns i flera utföranden där material, färg och form kan skilja. När du ska välja lite större utomhuskrukor är en fördel att kika på materialet för att få en uppfattning om hur tung krukan är och vad den tål i form av väder och vind.

  • Vill du kunna flytta runt krukorna enkelt är det smart att välja ett lite nättare och lättare material på kruka, men vill du ha något mer stabilt och stadigt är exempelvis krukor i lergods eller terrakotta bra. Har du träd eller växter som kan övervintra är det smidigt att välja en stor utomhuskruka som du enkelt kan förflytta från ute till inne när säsongen är över.
  • Många krukor har dräneringshål i botten, men om du vill behålla mycket fukt i jorden så är det bra att välja en stor utomhuskruka utan dräneringshål eller att du täcker över hålet med något som förhindrar att vatten rinner ut.
  • Ska du plantera ett träd i utomhuskruka är det bra att välja en modell som är minst tre gånger så stor som roten för att ge trädet bäst förutsättningar att växa till sig och må bra.
Gråsippa kruka i svart från Byarums bruk bredvid Pallisade stol i rött från HAY:

Gråsippa kruka från Byarums Bruk, formgiven av Signe Persson-Melin.

Dazia planters utomhuskrukor från Menu i grupp.

Med Daiza-krukorna från Audo Copenhagen kan du skapa frodiga stilleben.

Plantas kruka i färgen ivory från Menu.

Plantas-krukorna från Audo Copenhagen har spännande formspråk & struktur.

Blandade krukor i grupp från Ferm Living.

Hourglass kruka stor i färgen Cashmere från ferm LIVING.

Upptäck fler stora utomhuskrukor

Ro krukor i återvunnen plast från Rosendahl.

Krukan Ro från Rosendahl är tillverkad i återvunnen plast.

Utomhuskrukor i olika material

När du ska välja utomhuskrukor till din balkong eller uteplats finns det en hel del olika material du kan stöta på. Olika material har olika effekter på växten där vissa är anpassade för att låta rötterna andas medan andra kapslar in fukten. Även vikt och hållbarhet påverkas av vilket material utomhuskrukan har. Låt oss gå igenom några av de olika materialen:

  • Utomhuskrukor i plast – är ett material som kostar lite mindre och som även väger lite. Utomhuskrukor i plast passar perfekt till växter som exempelvis amplar som får hänga fritt i luften. Utomhuskrukor i plast är dessutom tåliga och förekommer i olika färger och former. Så vill du ha något slitstarkt, underhållsfritt och lätt så är utomhuskrukor i plast ett bra val.
  • Utomhuskrukor i terrakotta – är ett naturligt material som med tiden får en fin patina. Fördelen med det naturliga materialet är att det är mer poröst vilket hjälper till att släppa igenom fukt, luft samt låter rötterna andas. Nackdelen kan vara att det krävs mer vattning då materialet suger upp en del av vattnet, det gör även att lerkrukor i regel är lite mer ömtåliga.
  • Utomhuskrukor i metall – är estetiskt sätt fint att inreda uteplatsen med och är dessutom hållbara. Då metall inte är ett poröst material behåller utomhuskrukan fukten bättre vilket kan vara en fördel om det är det som växten mår bäst av.
Agnes krukställ i rotting från ferm Living.

Agnes krukställ från ferm LIVING är ett fint alternativ på kruka i rotting.

Ro kruka i grönt från Rosendahl.

Ro blomkruka Ø15 cm i färgen mörkgrön från Rosendahl.

Gråsippa kruka från Byrarums Bruk i sandgjuten aluminium.

Gråsippa kruka i sandgjuten aluminium från Byarums Bruk.

Hydrous självvattnande kruka från Menu.

Hydrous självvattnande kruka från Audo Copenhagen i färgen Ashen.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck fler utomhuskrukor i olika material

Se fler

c/o Svenssons

Följ oss