FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Inne/Inred med lampor i fönster - inspiration & tips på designlampor
Inred med lampor i fönster som med Karl-Johan portabel bordslampa från New Works, här i färgen earth red placerad på böcker i en djup fönsternisch.

Inne

Inred med lampor i fönster - inspiration & tips på designlampor

All form av belysning är en viktig komponent när vi inreder våra hem och är avgörande för hur ett rum upplevs och känns. Då vi lever stora delar av året med sparsamt dagsljus kan det vara värt att investera i praktisk och snygg belysning i form av klassiska fönsterlampor – vi ger dig våra bästa tips och idéer på hur du kan inreda med lampor i fönster som bidrar med både god design och härligt ljus!
Onsdag 18 januari 2023
Share article

7 tips inför att du ska inreda med lampor i fönster

När du ska inreda med lampor i fönster är det viktigt att det blir rätt ur fler aspekter. Förutom att fönsterlampan ska vara estetiskt tilltalande kan det vara bra att stämma av följande punkter innan du börjar leta efter rätt modell:

  • Vilket rum ska fönsterlampan placeras i? Är det i sovrummet så kanske du vill ha möjligheten att dimra lampan för att få lite mer stämningsbelysning och ett inte allt för skarpt ljus.
  • Vill du ha en lampa som har stor ljusspridning eller ett mer direkt ljus? Det avgör vilken typ av fönsterlampa du ska välja, om den ska vara med eller utan skärm eller någon form av bländskydd.
  • Varmt eller kallt ljus? Vill du ha ett varmare eller kallare sken på din designlampa är valet av rätt ljuskälla viktigt.
  • Vill du ha en hängande eller stående fönsterlampa?
  • Om du vill ha en stående fönsterlampa kan det vara bra att stämma av hur djup fönsterbräda du har för att välja en modell som får plats.
  • Vill du ha en hängande fönsterlampa kan det vara bra att stämma av eluttag och möjlighet för upphäng.
  • Storlek på fönster – även här är det bra att stämma av måttet för att välja en lampa som varken blir för stor eller för liten.
Inred med lampor i fönster och gärna i färg, här Pantop bordslampa i matt blå från Verpan som blir en riktig färgklick i fönstret!

Lysande i färg - Pantop bordslampa i matt blå från Verpan.

Färgsprakande lampor i fönster - Tips på designlampor i färg & nytänkande former

Förutom att en fönsterlampa ska sprida ljus och fylla en praktisk funktion är färg och form minst lika viktigt. Att addera en designlampa i färg kan verkligen ge rummet en härlig energi och på samma gång bli något som skapar kontrast och påkallar uppmärksamhet. Med en fönsterlampa kan man våga ta ut svängarna och därför finns det många exempel på designlampor i härliga färger och lekfulla formspråk. Vill du frångå det traditionella och skapa ett fönster som sticker ut finns det fönsterlampor som förutom i starka färger även finns i nytänkande former och materialkombinationer.

Färgsprakande fönsterlampor

Inred med klassiska designlampor i fönster - inspiration på lysande ikoner

När det kommer till belysning och fönsterlampor finns det gott om riktiga pärlor – designikoner i lampformat som kommit att bli mångas favoriter att lysa upp sina fönster med. Att förse sitt fönster med en klassisk designlampa är en god idé om du vill ha något som håller över lång tid – både stilmässigt och i kvalitet. Med en designklassiker blir det sällan fel och fördelen med denna form av fönsterlampa är att den även är kompatibla med de allra flesta inredningsstilar. Klassiska designlampor finns det många fina varianter av och det finns en anledning till att många av dessa har blivit just klassiker då dessa har stått pall tidens tand. 

Inred med klassiska lampor i fönster, som exempelvis designlampan FlowerPot VP3 i färgen signal green från &Tradition.

En ständig lampfavorit - designklassikern FlowerPot VP3 i signalgrönt.

Lysande designklassiker

Se fler

Inred med små lampor i fönster – tips på små fönsterlampor

Har du ett litet fönster som behöver lite extra ljus kan det vara på sin plats att inreda fönstret med en liten fönsterlampa. Små fönsterlampor kan tyckas vara svåra att hitta men det finns ett utbud av mindre fönsterlampor, både som hängande fönsterlampa eller pendel och fönsterlampa på fot. Det viktiga är att stämma av vilka möjligheter för uttag det finns, plats för upphäng eller om fönsterbrädan är tillräckligt djup. Små fönsterlampor kan även vara fint att inreda med som en del av ett stilleben om du även vill inreda ditt fönster med andra föremål, en liten fönsterlampa kan exempelvis placeras ovanpå något annat eller bara bli som en liten, lysande detalj.

Inred med små lampor i fönster, som med Manhattan bordslampa från &Tradition. Har du ett litet fönster är en liten fönsterlampa optimal, eller om du har ett större fönster där du vill kunna få plats med andra föremål.

Liten men lysande - Manhattan bordslampa från &Tradition.

Små fönsterlampor

Inred med stora lampor i fönster, har du stora fönsterpartier finns det utrymme att våga vara generös i valet av storlek på lampa. Här har den stora lampan Vinka från Villa Collection i rotting placerats framför ett stort fönsterparti.

Vinka lampa från Villa Collection passar utmärkt i ett större fönsterparti.

Inred med stora lampor i fönster – tips på stora fönsterlampor

För dig som har ett eller flera större fönster i ditt hem som kräver lite mer ljus eller som kräver något med lite mer volym kan en stor fönsterlampa vara snyggt att inreda med. Stora fönsterlampor finns det flera olika varianter att välja mellan, och precis som små fönsterlampor finns de i både hängande format och på fot. En stor fönsterlampa kan förutom att ge mycket ljusspridning även bli en härlig inredningsdetalj och ett nästan skulpturalt inslag i inredningen. Har du exempelvis ett fönster från golv till tak kan en golvlampa fungera eller varför inte gruppera flera lampor tillsammans? Här har du möjlighet att vara lite mer fri i valet av fönsterlampa och kan våga vara lite mer kreativ.

Stora fönsterlampor

Inred med portabla lampor i fönster – tips på flyttbara fönsterlampor

Vill du ha möjligheten att förflytta din fönsterlampa och inte behöva vara låst vid ett eluttag? Då kan en portabel designlampa vara helt rätt variant. En portabel lampa är en laddningsbar variant på belysning som oftast laddas via en USB-port. Dessa små lampor finns i en rad olika modeller och utföranden vilket gör det enkelt att hitta både en och två favoriter. En portabel lampa är förutom att vara sladdlös enkel att flytta runt och kan på så vis bidra med ljus där du behöver det för stunden. Många varumärken har släppt sina olika varianter på portabla designlampor och fler och fler hakar på med nya spännande modeller.

Inred med portabla lampor i fönster, som med Karl-Johan lampa från New Works. Enkel och smidig att flytta runt och laddningsbar via USB. Perfekt om du inte vill ha din fönsterlampa låst vid en specifik plats och eluttag.

Praktisk & portabel - Karl-Johan lampa från New Works.

Josefin Beijer
Skribent

Portabla lampor

Se fler

c/o Svenssons

Bli medlem och få 100 kr rabatt på ditt nästa köp*

Följ oss