FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Inne/Stilrena fåtöljer att inreda med - 10 favoriter
Stilrena fåtöljer som Brasilia fåtölj i fårskinn från Menu är värda att investera i om du vill ha något som håller både i kvalitet och stil över lång tid. Här Brasilia fåtölj i beige fårskinn och detaljer i oljad ek.

Inne

Stilrena fåtöljer att inreda med - 10 favoriter

Att sitta skönt är A & O när du inreder ditt vardagsrum. Komfort och design ska gå hand i hand och det är inget ska du behöva tumma på när du investerar i din nya fåtölj. Att välja en stilren fåtölj är klokt, något som håller över tid både i kvalitet och stil. Men vilken ska du välja? Vi ger dig tips på 10 stilrena fåtöljer – allt från mjuka och fluffiga i fårskinn till stramare klassiker i skinn!
Torsdag 17 november 2022
Share article

Fyra stilrena fåtöljer i fårskinn

 

Det kanske inte har undgått någon att fårskinnsfåtöljer har fått ett uppsving den senaste tiden. Man pratar om så kallade ”teddy-fåtöljer” som med sitt mjuka fårskinn och fluffiga framtoning verkligen bjuder in till att slå sig ner. Bland fårskinnsfåtöljer finns både gamla klassiker och en hel del nya varianter att välja bland. Vi har kikat närmre på några av våra favoriter bland stilrena fåtöljer i fårskinn.

1. Lamino – Är kanske vår tids mest välkända fårskinnsfåtölj, formgiven av Yngve Ekström 1956 för varumärket Swedese. Lamino är ett utmärkt exempel på tidlös formgivning där naturens egna material tillsammans med ett gediget hantverk resulterat i en stilren fåtölj som är lika rätt idag som för kommande generationer. Lamino-fåtöljen finns i flera färger och kan även kombineras med tillhörande fotpall.

2. Little Petra – Den stilrena fåtöljen som återuppstod! Little Petra är formgiven av Viggo Boesen och lanserades ursprungligen redan 1938, även då blev den en omedelbar succé som kammade hem priser för sin enastående design. Nylanserad under varumärket &Tradition har Little Petra åter gjort stor succé med sin mjuka omfamnande form och stilfulla detaljer. Den stilrena fåtöljen är mindre än vad många tror men känns trots det rejäl och generös.

Brasilia fåtölj från Audo Copenhagen är en stilren fåtölj i fårskinn och ek som även kan kombineras med fotpall i samma design.

Med inspiration från det skandinaviska 1900-talet & brasiliansk modernism - Brasilia fåtölj från Audo Copenhagen.

3. Brasilia – Inspirerad av skandinavisk design från mitten av och brasiliansk modernism har den stilrena fåtöljen Brasilia från danska Audo Copenhagen, formgiven av duon Anderssen & Voll gjort entré i fåtöljernas värld. Något rakare i sitt formspråk än tidigare modeller nämnda har denna fårskinnsfåtölj rejäla träben som ger ett stabilt intryck, i kombination med den stoppade sitsen, ryggen och armstöden får den en känsla av lätthet och hög komfort och det mörkbruna fårskinnet får fåtöljen att kännas som en enda stor kram!

4. The tired man – Som ett resultat av en tävling som hölls 1935 i Köpenhamn för möbelsnickare kom denna härliga fårskinnsfåtölj till – The tired man av formgivaren Flemming Lassen för varumärket Audo Copenhagen. Den stilrena fåtöljen är fluffig och björnliknande med generösa former och stora armstöd, som gjord för den trötta som behöver en skön stunds vila. Det är mycket möbel i denna fåtölj och den blir garanterat en favorit att slå sig ner i!

 

Ta hand om dina möbler i fårskinn

För att hålla fårskinnet fräscht och fint är det bra att veta hur man rengör fårskinn på bästa sätt. Ta del av våra skötselråd för fårskinn för att lära dig mer.

Tre stilrena fåtöljer i klassisk design av Bruno Mathsson

 

Designklassiker blir aldrig fel och de kallas inte klassiker av en slump – Stilrena fåtöljer i klassisk design finns det flera fina kandidater av, många vars design har hållit sig aktuellt över många generationer med enastående kvalitet, formspråk och detaljer. Stilrena fåtöljer som består när allt runtomkring ständigt är i förändring. Låt oss kika närmare på tre riktiga klassiker till fåtöljer, alla formgivna av Bruno Mathsson!

5. Jetson – Formgiven av Bruno Mathsson är detta mästerverk till stilren fåtölj – Jetson från DUX. 1965 formgav Mathsson denna fåtölj och inspirerades då av den begynnande rymdåldern och namnet fick han genom den amerikanska serien The Jetsons. Avskalad och futuristisk i sin framtoning och med en unik siluett har Jetson en design som håller i generation efter generation och kan ta plats i många olika miljöer och inredningsstilar. Jetson är konstruerad med en skålformad sits och består av en ram där en bärande textilväv utför sitselementet. Den är även berömd för sin snurr-funktion med vridminne. Hög komfort med väl genomtänkt ergonomi är denna klassiker till stilren fåtölj en riktig vinnare i tävlingen om skönast fåtölj!

Eva fåtölj är en av Bruno Mathssons stilrena fåtöljer som kännetecknas vid sin vävda sits av sadelgjord och detaljer i trä.

Tidlös med stilrent uttryck - Eva fåtölj i linnegjord & oljad ek.

6. Eva – Är namnet på en av Bruno Mathssons verkliga klassiker när det kommer till stilrena fåtöljer. Formgiven 1941 med en sits av massiv björk, armstöd och underrede i böjlimmad bok och en sits i flätad i sadelgjord av lin som vävs i Sverige. Eva är resultatet av det arbete som Bruno Mathsson påbörjade under 1930-talet när han studerade ”sittandes mekanik” bland annat genom att sätta sig i en snödriva för att därefter studera avtrycket hans kropp gjort i snön. 1933 hade han skapat en serie stolar som han fick möjlighet att visa upp på utställning 1936. Arbetsstolen vidareutvecklades med åren och fick armstöd och sin slutgiltiga form 1941 – den fåtöljen säljs idag som Eva och är en av flera stilrena fåtöljer som pryder många hem runt om i Sverige!

7. Karin – Den tredje kandidaten av stilrena fåtöljer från Bruno Mathsson och DUX är klassikern Karin, formgiven och lanserad 1969 med namn efter Mathssons hustru. Fåtöljen är konstruerad med ett underrede i krom, försett med små hjul och har en bärande väv i lin. Något närmre marken, lätt tillbakalutad och generös i sits och ryggstöd är Karin den perfekta läsfåtöljen där man kan sitta skönt i timmar. Karin är med sin tidlösa form en riktig möbelikon som gör sig väl i de allra flesta hem och inredningsstilar – dessutom finns den i flera olika utföranden och färger som gör att du enkelt kan hitta din Karin!

Karin fåtölj av Bruno Mathsson, en av hans mest stilrena fåtöljer känd för sin låga, breda sits med kromat underrede och runda små hjul.

Med namn efter formgivarens hustru - Karin fåtölj i linnetyg med stativ i krom från DUX.

Stilrena fåtöljer i skinn – tre favoriter

 

Snyggt, tåligt och tidlöst – stilrena fåtöljer i skinn finns det flera fina varianter av. Materialet som aldrig går ur tiden och som håller i kvalitet är egenskaper som är bra att hålla utkik efter när du letar efter din nya stilrena fåtölj. Vi har valt ut några av våra mest populära stilrena fåtöljer i skinn och tittat närmre på vilka de är!

8. Ägget – Arne Jacobsens kanske mest ikoniska fåtölj är denna stilrena variant som lanserades 1958 i Köpenhamn för Royal Hotel i Köpenhamn. Fåtöljen föddes ur idén att skapa den perfekta formen för en sittmöbel och genom att experimentera med ståltråd och gips i sitt garage kom till slut Ägget till – Idag är den stilrena fåtöljen i skinn erkänd över hela världen och är synonym med Jacobsens legendariska karriär. Idag distribueras fåtöljen via varumärket Fritz Hansen och finns i flera utföranden. Fåtöljen är otroligt komfortabel och har en djup sits och ett högt välvt ryggstöd som omsluter dig på ett behagligt sätt – en fåtölj att sitta i timmar i och som kan leva och brukas i dit hem i generationer!

9. Bruno fåtölj – Från Källemo kommer denna ikon av Mats Theselius – en klassiker bland stilrena fåtöljer i skinn. Bruno lanserades 1997 och är tillverkad i stabilt stål och läder av hög kvalitet som nitats runt ramen. Fåtöljen har fantastiska, eleganta detaljer som gör den otroligt smakfull och tidlös i sitt uttryck. Denna fåtölj är perfekt för vardagsrummet och bjuder in för sköna stunder att umgås eller att koppla av med en bra bok.

-En rolig anekdot om fåtöljen är att den återfinns på flera ambassader världen över, kanske just för att den är både komfortabel och otroligt stilren!

Bollo fåtölj i läder från Fogia är en modern klassiker och en stilren fåtölj som blir en både bekväm möbel och snygg inredningsdetalj, här i cognacsfärgat skinn.

Med generös sittkomfort & nutida uttryck - Bollo fåtölj i färgen vintage cognac från svenska Fogia.

10. Bollo fåtölj – Formgiven av Andreas Engesvik är denna charmiga fåtölj i skinn från Fogia I sann skandinavisk anda är denna bulliga och bekväma fåtölj framtagen som en ny framtida designklassiker som känns igen via sin generöst tilltagna stoppning. Den mjuka, volymösa sitsen skapar tillsammans med den slanka basen spännande kontraster och ger den ett modernt uttryck samtidigt som den andas tidlöshet. Bollo är en perfekt kandidat för dig som vill ha en stilren fåtölj i skinn som känns lite nytänkande utan att tumma på vare sig kvalitet eller design.

Josefin Beijer
Skribent

Hitta din stilrena fåtölj

Se fler

c/o Svenssons

Följ oss