FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Ute/Välj rätt parasoll & solskydd till uteplatsen - Tips & råd
Lull parasoll i färgen military olive från Ferm Living, uppfällt framför kalkstenshus.

Ute

Välj rätt parasoll & solskydd till uteplatsen - Tips & råd

För våren och sommarens soliga och varma dagar kan det vara skönt att kunna dra sig tillbaka i skuggan och skydda sig mot solens strålar och värme. Oavsett om du har en balkong, större trädgård eller uteplats finns det olika former av solskydd i form av parasoller som gör jobbet. Vi ger dig tips och idéer på parasoll och tillbehör som hjälper dig att skapa sköna platser i skuggan från vår till sensommar.
Tisdag 2 maj 2023
Share article

Stora parasoll för den större trädgården eller uteplatsen

För dig som har en större uteplats eller trädgård kan ett stort parasoll passa bäst. Har du exempelvis en större matgrupp på uteplatsen kan det krävas ett parasoll med generösare mått som ger skugga över hela gruppen, något som är uppskattat vid extra soliga och varma dagar. Ett större parasoll kan även fungera som ett regnskydd om en lättare skur dyker upp. Här kan du välja både runda, fyrkantiga eller rektangulära parasoller som kan placeras i mitten på bordet eller vid sidan av. Stora parasoller finns i både enfärgat, färgglatt eller mönstrat så här kan du välja vad som gör sig bäst för din uteplats.

Catania parasoll från Skagerak är ett annat parasoll som med sin något mindre omkrets gör sig perfekt över exempelvis en solsäng.

För en skuggig oas - Catania parasoll från Skagerak.

Små parasoll för balkong & liten uteplats

Har du en balkong eller mindre uteplats passar ett parasoll med mindre omkrets bättre, som ger skugga över ett mindre område men samtidigt fyller den funktion du önskar. Här är det smidigt med ett parasoll och parasollfot som inte väger allt för mycket som gör det enkelt att plocka bort och flytta runt vid behov. Runda parasoll är vanligast bland mindre modeller men kan i vissa fall förekomma i kvadratisk form.

Messina parasoll i vitt från varumärket Skagerak med skuggaavbildning mot tegelvägg.

Messina parasoll från Skagerak ger generöst med skugga.

Messina parasoll från Skagerak har vackra detaljer i lackad kapur.

Messina-parasollet  är tillverkat i vattenavstötande polyester med fina detaljer i lackerat kapur.

Parasoll i olika material, färger & funktioner

Många parasoll är tillverkade i material som är behandlade vilket gör att vatten lätt kan rinna av, något som är tacksamt för det svenska sommarklimatet där det är sol och regn om vartannat. Notera dock att parasoll sällan är helt vattenresistenta och kan behöva plockas in eller skyddas vid ihållande eller större mängd regn för att inte bli förstörda.

 Vill du ha ett stilrent parasoll som inte sticker ut finns det många enfärgade parasoll i neutrala färger som enkelt kan kombineras med valfria utemöbler. Vill du i stället ha något mer uttrycksfullt finns det mönstrade parasoll men även i härliga färger för den som vill addera en färgklick till uteplatsen.

För den som vill ha ett mer justerbart parasoll finns det varianter som kan roteras och lutas, detta för att kunna få skugga från olika håll under dagen. Det finns även parasoll som vevas upp eller som hissas upp med traditionellt rep och lås-funktion.

Messina-parasoll i olika färger och mönster från varumärket Skagerak.

Sätt färg på uteplatsen med parasoll i mönster och färg - Messina parasoll i färgen light apricot/dark green.

Välj rätt parasollfot till ditt parasoll

Viktigt att tänka på när du väljer parasoll är att det har ett stort vindfång, risken finns att det kan blåsa bort och i värsta fall bli förstört. För att undvika detta är rätt parasollfot A & O. Att välja en tung parasollfot är att rekommendera. Det gör att parasollet står stadigt och minimerar risken för att blåsa bort. Hur tung parasollfot du ska välja beror på hur stor diameter ditt parasoll har och om det ska gå genom ett bord eller stå vid sidan av. Ska det vara fristående rekommenderas en tyngre fot och en lättare om det ska gå igenom ett bord. Parasollfötter finns i allt från betong till granit, runda eller fyrkantiga och i vissa fall är de även försedda med hjul vilket är en fördel om du enkelt vill kunna flytta runt den utan att behöva lyfta.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck fler parasoll & parasollfötter

Se fler

Ta del av fler tips

c/o Svenssons

Följ oss