FRI FRAKT ÖVER 499 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Guider/Belysningsguider/Lys upp ditt hem med rätt belysning
Välj rätt belysning för köket som exempelvis FlowerPot VP1 från &tradition.

Belysningsguider

Lys upp ditt hem med rätt belysning

Att inreda med ljus är en konst, och ljus är tillika en inredningsdetalj som ett funktionellt måste. Ljus påverkar vårt humör och välbefinnande, ofta utan att vi tänker på det. Här delar vi med oss av några praktiska råd om hur du skapar en ljussättning som är både trivsam och praktisk.
tisdag 26 juli 2022
Share article

Olika typer av belysning

Du behöver ljus i ditt hem av flera anledningar. Ljus skapar trygghet, och bidrar samtidigt med en mysig och ombonad atmosfär. Ljus hjälper dig kort och gott att göra vad du vill, när du vill och var du vill.

Allmänbelysning sprider ett mjukt ljus och ger dig en god överblick av hela rummet. Allmänbelysning är även viktigt om du t.ex. letar efter dina nycklar, som gör att du behöver ljus med stor spridning i hela rummet.

Stämningsbelysning är till för att få till en mjuk och mer hemtrevlig känsla i rummet. Ett bra sätt att skapa stämningsbelysning är att placera mindre lampor som sprider ett diffust ljus på olika ställen. 

Funktionsbelysning är belysningen som ska underlätta för dig när du läser, hackar en lök eller spelar sällskapsspel. Funktionsbelysning lyser upp ett begränsat område med ett koncentrerat och riktat ljus.

Välj rätt belysning till din matplats som med den klassiska VP2-pendeln från &tradition för fint stämningsljus.
I hallen passar det perfekt att placera en mindre bordslampa på en skänk eller byrå, som exempelvis bordslampan Como från &Tradition.
FlowerPot VP8 vägglampa från &Tradition passar perfekt som sovrumsbelysning och sänglampa.

Entré- och hallbelysning

Hallen är vårt första intryck av hemmet. Här behövs ljus för att se var kläder och skor finns, och kanske även ljus vid spegeln. Många använder sig av infällda spotlights i detta område men det är en god idé att komplettera med Vägg- eller bordslampor.

Tänk på att belsyning som är placerat lägre ger ett mer välkomnande intryck.

Sovrumsbelysning

När du ska ljussätta ditt sovrum finns det några saker du bör tänka på för att få till rätt känsla samt täcka de behov som finns. En sänglampa bör gärna sitta så att den kan vridas och därmed användas oavsett om du sitter eller ligger ner samtidigt som den inte stör den som ligger bredvid. En bordslampa att ställa på nattduksbordet är mer flexibel men kräver mer plats än exempelvis en vägglampor. Tänk även över om du behöver allmänbelysning i sovrummet för att kunna lysa upp hela ytan vid behov.

Inred din matplats med rätt belysning som här med en klassisk pendellampa från Louis Poulsen i modellen PH5.

Belysning till matplatsen

Vi tillbringar mycket tid med olika sysslor vid matbordet. I Skandinavien är det tradition att hänga en pendellampa lågt över bordet, ca 60 cm mellan bordsytan och underkanten av lampan. Stora pendlar kan gärna hänga lite högre, eftersom de många gånger är en del av inredningen och inte enbart ljus över matbordet. Det är viktigt att lampan hängs så att man inte blir bländad av ljuskällan och under alla omständigheter är det viktigt att man kan se personen på andra sidan av bordet.

Tips när du ljussätter matplatsen

Använd gärna en dimmer för att skapa en varm och trivsam atmosfär över din matplats. En öppen skärm skickar ljuset nedåt medan pendlar av glas, papper eller tyg ger diffust ljus både runt bordet och ut i rummet.

Tänk på att vita och blanka bordsytor reflekterar mycket mer ljus än mörka, matta ytor.

Köksbelysning

Välj belysning först och främst utifrån funktionen i ditt kök. Små pendlar i en höjd så man inte stöter till dem när man står vid arbetsbänken. Häng dem med ett avstånd som minskar skuggor. Använd lampor som ger en bra avbländning. Belysning med riktat ljus lyser enbart upp bordet medan transparenta material även lyser upp själva rummet.

 

Vardagsrummet

Här pågår ofta många olika aktiviteter och därför är behovet av ljus större. Funktionsbelysning att läsa, leka och arbeta vid, stämningsskapande ljus och sist men inte minst allmänbelysning med ljus för att man ska kunna få en bra överblick vid exempelvis städning.

Ljuspunkter i vardagsrummet

Generellt kan man säga att det behövs 6-8 ljuspunkter i ett vardagsrum. En liten bordslampa på en hylla eller enkel fönsterlampa mjukar upp mörkret. Lite väggljus bakom teven minskar skillnaden av ljus mellan den lysande skärmen och bakgrunden så du inte blir trött i ögonen. Golvlampor passar bäst som läslampor vid soffor eller fåtöljer då de kan flyttas runt efter behov. Varför inte fästa en lampa på bokhyllan så den lyser ner på böckerna.

Tänk på allt som ställs in i rummet som möbler, mattor, tavlor på väggen och böcker i bokhyllan slukar ljus och att man behöver mer ljus ju äldre man blir.

Inred ditt vardagsrum med stämningsbelysning i form av den klassiska VP3-lampan från &tradition.
Inred ditt vardagsrum med flera ljuspunkter för att skapa fin stämning, som denna klassiska AJ golvlampa i krom från danska Louis Poulsen.

Att välja rätt ljuskälla

Att välja rätt ljuskälla till sin lampa är inte alltid lätt och därför har vi sammanställt en guide som hjälper dig lite på vägen. LED-ljuskällor är ett bra alternativ eftersom de drar lite ström och har en extra lång livslängd.

Ljusstyrka mäts i lumen (lm). Ljuskällan Megaman PRO, som vi säljer, med 810 lm känns som en gammal glödlampa på 60 W, men förbrukar bara 9,5 W energi. Vi säljer ljuskällor med olika ljusstyrka (lumen).

Stämningsbelysning: 220 - 360 lumen

Allmänbelysning: 400 - 470 lumen

Funktionsbelysning: 806 - 1 520 lumen

Varmt eller kallt ljus

Ljusets färgtemperatur mäts i Kelvin (K). I hemmiljö är det lämplig med 2 700 - 3 000 Kelvin. Ljuskällor som har ett lågt kelvin ger ett varmare ljus vilket är idealiskt för avkoppling. Kallare ljus passar bra när du till exempel arbetar eller lagar mat.

Välj rätt belysning för läshörnan och välj en lampa med riktat ljus, som denna variant vid namn Tripod från &Tradition, i färgen maroon.
Vuelta bordslampa från Ferm Living kan placeras på en mängd olika ställen i hemmet och sprider ett mjukt, mysigt sken när den är tänd.

Välj ljuskälla efter användningsområde

Förr var det enkelt - en glödlampa fungerade överallt. Å andra sidan höll den inte så länge. Idag har vi olika ljuskällor med olika egenskaper att välja mellan. Alla med betydligt längre livslängd än den klassiska glödlampan. Låt användningsområde och krav på färgåtergivning leda dig rätt!

LED

LED anses allmänt vara det största som hänt belysningsbranschen sedan glödlampan uppfanns. LED-lampan har en överlägsen livslängd, vilket gör att du sparar både el, pengar och miljö. Färgåtergivningen har förbättrats och LED finns nu också i dimbara varianter.

c/o Svenssons

Bli medlem och få 100 kr rabatt på ditt nästa köp*

Följ oss