FRI FRAKT ÖVER 495 KR*
PRISGARANTI
ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN
Du behöver ljus i ditt hem av flera anledningar. Ljus skapar trygghet, och bidrar samtidigt med en mysig och ombonad atmosfär. Ljus hjälper dig kort och gott att göra vad du vill, när du vill och var du vill.
Allmänbelysning sprider ett mjukt ljus och ger dig en god överblick av hela rummet. Allmänbelysning är även viktigt om du t.ex. letar efter dina nycklar, som gör att du behöver ljus med stor spridning i hela rummet.
Stämningsbelysning är till för att få till en mjuk och mer hemtrevlig känsla i rummet. Ett bra sätt att skapa stämningsbelysning är att placera mindre lampor som sprider ett diffust ljus på olika ställen.
Funktionsbelysning är belysningen som ska underlätta för dig när du läser, hackar en lök eller spelar sällskapsspel. Funktionsbelysning lyser upp ett begränsat område med ett koncentrerat och riktat ljus.
Hallen är vårt första intryck av hemmet. Här behövs ljus för att se var kläder och skor finns, och kanske även ljus vid spegeln. Många använder sig av infällda spotlights i detta område men det är en god idé att komplettera med Vägg- eller bordslampor.
Tänk på att belsyning som är placerat lägre ger ett mer välkomnande intryck.
När du ska ljussätta ditt sovrum finns det några saker du bör tänka på för att få till rätt känsla samt täcka de behov som finns. En sänglampa bör gärna sitta så att den kan vridas och därmed användas oavsett om du sitter eller ligger ner samtidigt som den inte stör den som ligger bredvid. En bordslampa att ställa på nattduksbordet är mer flexibel men kräver mer plats än exempelvis en vägglampor. Tänk även över om du behöver allmänbelysning i sovrummet för att kunna lysa upp hela ytan vid behov.
Vi tillbringar mycket tid med olika sysslor vid matbordet. I Skandinavien är det tradition att hänga en pendellampa lågt över bordet, ca 60 cm mellan bordsytan och underkanten av lampan. Stora pendlar kan gärna hänga lite högre, eftersom de många gånger är en del av inredningen och inte enbart ljus över matbordet. Det är viktigt att lampan hängs så att man inte blir bländad av ljuskällan och under alla omständigheter är det viktigt att man kan se personen på andra sidan av bordet.
Använd gärna en dimmer för att skapa en varm och trivsam atmosfär över din matplats. En öppen skärm skickar ljuset nedåt medan pendlar av glas, papper eller tyg ger diffust ljus både runt bordet och ut i rummet.
Tänk på att vita och blanka bordsytor reflekterar mycket mer ljus än mörka, matta ytor.
Välj belysning först och främst utifrån funktionen i ditt kök. Små pendlar i en höjd så man inte stöter till dem när man står vid arbetsbänken. Häng dem med ett avstånd som minskar skuggor. Använd lampor som ger en bra avbländning. Belysning med riktat ljus lyser enbart upp bordet medan transparenta material även lyser upp själva rummet.
Här pågår ofta många olika aktiviteter och därför är behovet av ljus större. Funktionsbelysning att läsa, leka och arbeta vid, stämningsskapande ljus och sist men inte minst allmänbelysning med ljus för att man ska kunna få en bra överblick vid exempelvis städning.
Generellt kan man säga att det behövs 6-8 ljuspunkter i ett vardagsrum. En liten bordslampa på en hylla eller enkel fönsterlampa mjukar upp mörkret. Lite väggljus bakom teven minskar skillnaden av ljus mellan den lysande skärmen och bakgrunden så du inte blir trött i ögonen. Golvlampor passar bäst som läslampor vid soffor eller fåtöljer då de kan flyttas runt efter behov. Varför inte fästa en lampa på bokhyllan så den lyser ner på böckerna.
Tänk på allt som ställs in i rummet som möbler, mattor, tavlor på väggen och böcker i bokhyllan slukar ljus och att man behöver mer ljus ju äldre man blir.
Att välja rätt ljuskälla till sin lampa är inte alltid lätt och därför har vi sammanställt en guide som hjälper dig lite på vägen. LED-ljuskällor är ett bra alternativ eftersom de drar lite ström och har en extra lång livslängd.
Ljusstyrka mäts i lumen (lm). Ljuskällan Megaman PRO, som vi säljer, med 810 lm känns som en gammal glödlampa på 60 W, men förbrukar bara 9,5 W energi. Vi säljer ljuskällor med olika ljusstyrka (lumen).
Stämningsbelysning: 220 - 360 lumen
Allmänbelysning: 400 - 470 lumen
Funktionsbelysning: 806 - 1 520 lumen
Ljusets färgtemperatur mäts i Kelvin (K). I hemmiljö är det lämplig med 2 700 - 3 000 Kelvin. Ljuskällor som har ett lågt kelvin ger ett varmare ljus vilket är idealiskt för avkoppling. Kallare ljus passar bra när du till exempel arbetar eller lagar mat.
Förr var det enkelt - en glödlampa fungerade överallt. Å andra sidan höll den inte så länge. Idag har vi olika ljuskällor med olika egenskaper att välja mellan. Alla med betydligt längre livslängd än den klassiska glödlampan. Låt användningsområde och krav på färgåtergivning leda dig rätt!
LED anses allmänt vara det största som hänt belysningsbranschen sedan glödlampan uppfanns. LED-lampan har en överlägsen livslängd, vilket gör att du sparar både el, pengar och miljö. Färgåtergivningen har förbättrats och LED finns nu också i dimbara varianter.