FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Inne/Stilguide höstens inredning 2023 - tendenser inom färg, material & stil
Höstens inredning 2023 handlar bland annat om att inreda med mycket belysning, här bild som visar Como portabel lampa i färgen stone blue från &tradition.

Inne

Stilguide höstens inredning 2023 - tendenser inom färg, material & stil

Hösten är snart här och så även en ny säsong av design- och möbelglädje från alla våra varumärken. Så vilka tendenser är det vi ser inför hösten 2023? Vi ser möbler i rökt ek, nya former av belysning, kontraster, taktila material och en säsong där färger och spännande kombinationer av kulörer verkligen får ta plats – I vår stilguide går vi igenom hur hösten ser ut i möbel – och inredningsväg, från färgerna till materialen och influenserna.
Torsdag 6 juli 2023
Share article

Materialen som dominerar – Trä, Krom & Färgat glas

Trä - Ett material som aldrig går ur tiden är olika former av trä och under hösten 2023 är materialet om ännu mer dominant, både när det kommer till möbler och inredningsdetaljer. Det ljusa träet är fortsatt dominant och det mörka träet som har kommit tillbaka ser vi fortsatt mycket av, inte minst den rökta eken som förekommer både på matbord, stolar och hyllor. Att kombinera olika träslag är också en tendens vi ser mycket av, träkänsla skapar både värme och liv i ett hem och genom att blanda olika träslag får du ett mer lekfullt och eklektiskt hem, men att gå på ett och samma träslag är inte heller fel om du vill ha en mer lugn, monokrom känsla. Trämöbler och inredningsdetaljer är hållbara nyckelspelare i ett hem och är värt att satsa på om du vill inreda tidlöst och långsiktigt.

Krom – Bland metallerna är det fortsatt mycket krom som dominerar även om detaljer i mässing och brons förekommer så är krom ett material som många varumärken plockat upp i sin materialpalett. Det högblanka materialet ger en futuristisk känsla och skapar ett fint blänk och kontrast mot de lite starkare kulörerna som förekommer i övrigt. Krom ser vi mycket av både när det kommer till lampor och inredningsdetaljer men även i detaljer på möbler.

Färgat glas – Det munblåsta glaset har fått ett nytt uppsving och att både samla och blanda glas i olika former och kulörer är en tendens vi ser mycket av. Då färg generellt är något vi ser mer och mer ut av blir det färgade glaset en naturlig förlängning och ett välkommet element att inreda våra hem med. Hantverkskänslan är något vi uppskattar och det taktila, oregelbundna som bara munblåst glas kan ha är något vi gärna plockar in i våra hem. Vaser, dricksglas och dekorativa föremål får gärna ta plats i stilleben eller för sig självt och är ett enkelt sätt att plocka in färg på i sitt hem utan att det känns för mycket.

Stilgulde höstens inredning 2023, bild som visar Ambit taklampa i svart hängandes över midst bord i rökt ek, på bordet står tre Silent vaser i färgen burnt orange med blommor i.

Muuto visar på några av höstens tendenser - rökt ek & färgat glas.

Höstens färger 2023 – Färgstarkt & kontrastrikt

Färg och ännu mera färg – så kan man sammanfatta höstens inredning 2023. Efter pandemin och några år av mycket grått och beige i våra hem är vi mer redo än någonsin att färgsätta våra hem på nytt och låta inte bara en utan flera färger få samspela på allt från möbler till väggar och inredningsdetaljer. Nu finns det nästan inga gränser för vad som är för mycket färg utan reglerna för vad som är lagom har nästan suddats ut. Kontraster är något vi ser mycket av, att blanda ljust och mörkt, varmt med kallt men även ton i ton. Färger som är dominerande är fortfarande toner av blått och rött men även inslag av mjukare pasteller som smörigt gult, ljusrosa och lavendel förekommer i accenter. Men i grund och botten är det främst grundfärgerna som är mest regerande och dessa ser vi på allt från den lilla bordslampan till den stora soffan, så hur mycket eller lite du vill inreda med färg väljer du själv men utbudet är generöst.

Höstens inredning 2023 bjuder på mycket färg, bild som visar en kleinblå soffa från HAY.

Våga möblera i färg, exempelvis med en koboltblå soffa från HAY.

Toner av blått ser vi mycket av i höstens inredning 2023, som den ikoniska vasen Kink från Muuto.

Toner av blått är återkommande i höstens palett - Kink vas i ljusblått från Muuto.

Stilguide höstens inredning 2023 som visar på mycket färg även på möbler, som denna intensivt gröna schäslong från Muuto där en grå pläd och naturfärgad kudde ligger placerade.

Ärtigt grönt syns även i möbelväg - Schäslong från Muuto.

Blått och rött är färger som syns mycket i höstens inredning 2023, även randigt som mönster. Bild som visar Sobremesa vas och kakburk från HAY stående i ett fönster.

Rött, blått & randigt är något som syns mycket i höstens inredning 2023 - Sobremesa-serien från HAY prickar in alla tre.

Färgpalett för höstens inredning 2023.

Färgpaletten för höstens inredning 2023 innehåller både neutraler, klara grundfärger och inslag av pasteller.

Mjuka, generösa & rundade möbler

Mjuka, bulliga och generösa – så kan vi beskriva många av de möbler vi ser när det kommer till höstens inredning 2023. Även om de raka linjerna och det klassiska uttrycket lever kvar så ser vi nu en mer lekfull möbelform där rundade hörn, svängda ryggstöd och generös volym är tydliga tendenser. Möblerna vi ser känns lite tyngre, närmare golvet och inbjudande med djupa sitsar och omslutande ryggstöd. Material med textur, färg och mönster är tydliga tendenser och det taktila är viktigt – man vill röra, och känna vid sin soffa, fåtölj eller sittpuff. Den trygga klassiska färgskalan lever vidare inom möbelsegmentet men för den som vågar färg finns nu både soffor, fåtöljer och puffar att få i härliga färger och det om något kommer att bidra med möbelglädje i ditt hem.

Pacha loungefåtölj från Gubi visar på det formspråk vi ser mycket av i höstens inredning 2023, en vit, fluffig och bullig fåtölj som är generös med voluminös sits och armstöd.

Med runda former och härlig sittkomfort - Pacha loungefåtölj från GUBI.

Ett annat exempel på en bullig och mjuk fåtölj som går hand i hans med höstens inredning 2023 är Wrap lounge chair från Muuto, här i ett linnetyg med vitt underrede i stål.

Omslutande och avslappnad - Wrap loungefåtölj från Muuto.

Inland soffa i färgen denim blue från &Trtadition visar på rundade former och har en låg, tung profil som verkligen matchar det vi ser mycket av i höstens inredning 2023.

Soffan Inland i färgen denim blue från &Tradition har alla attribut en skön soffa bör ha.

Upptäck fler fåtöljer & puffar

Betydelsefull belysning – Lampor & armaturer

Att belysning är lite ut av A & O när du inreder ditt hem är kanske ingen hemlighet och behovet av belysning är kanske som allra störst nu när hösten och mörkare årstider snart tar vid. Betydelsen av lampor är och kommer alltid att vara viktig men en tydlig tendens vi ser är att alla former av lampor fått en ännu mer central plats när det kommer till att inreda våra hem. Mer tekniska, nya belysningslösningar är något vi ser mer av men även behovet av de små, mindre ljuspunkterna som exempelvis kan flyttas runt eller skänka ljus till ett mindre, koncentrerat och kanske oväntat område. Den portabla lampan fortsätter att synas och fler och fler varumärken kommer med nya varianter eller fler färger på befintliga. En annan detalj som kommer tillbaka, hämtat från tidigare årtionden är den textila eller plisserade lampskärmen, men även varianter i naturmaterial som trä och papper – även här är det känslan av det taktila och den starkare färgpaletten som kommer igen och belysningen blir mer än bara ljus utan en skulptural installation som skapar ett blickfång i ditt hem.

Portabla lampor och all form av punktbelysning ser vi mycket av i höstens inredning 2023, här syns den portabla bordslampan Como i färgen stone blue från &Tradition.

Portabel ljuspunkt för hemmets alla rum - Como bordslampa från &Tradition.

Bild som visar Herman bordslampa från &Tradition, en mindre lampa med fot i trä och marmor och med en skärm i vitt opalglas.

Lysande materialmix - Herman bordslampa från &Tradition kombinerar tre material.

Bild som visar Flowerpot VP 7 i svart-vitt mönster med influenser från 60-talet, något som syns mycket i höstens inredning 2023.

Med mönster från 60-talet - Flowerpot pendel VP7 i svart-vitt.

Plisserade skärmar är något vi ser mer av i höstens inredning 2023 som i denna bild där vi ser fler Matin-lampor från HAY med plisserade skärmar i olika färger.

Plisserade favoriter - Matin-lamporna från HAY finns i flera olika modeller & färger.

Upptäck fler lampor

Mönstermix – Mattor & textilier

Mattor, kuddar och plädar – textilier är detaljer som ramar in och sätter stilen i ditt hem. Det är med textilier som du kan skapa en röd tråd i färg och form men även skapa en viss känsla som exempelvis varmt och ombonat eller ljust och minimalistiskt. Textilier är också ett välbeprövat knep att använda sig av om du enkelt vill kunna förnya ditt hem utan att behöva byta ut allt. Textilbilden vi ser mycket av när man kikar på höstens inredning 2023 är mönstermix där färgerna och kontrasterna kommer igen och där vi ser tydliga influenser från 60- och 70-talet men i en modern tappning. Vi ser mönster på allt från stora mattor till kuddar och plädar, precis som i många andra kategorier är färgerna framträdande och att mönstermixa och blanda färger är kanske mer rätt nu än någonsin, ju brokigare och personligare desto bättre. Mönsterbilden vi ser är allt från klassiska rutor och ränder till härliga 70-talsvågor och organiska formationer. Materialen är en blandning av allt från linne till bomull och bouclé och även olika texturer som ger textilierna det taktila och sensoriska är väl representerat.

Bild som visar Evelina Kroon Berry rain ullmatta från Layered, en rutig matta i blått och rött som går hand i hand med höstens inredning 2023 där vi ser mycket grundfärger och rutiga mönster.

Rejäla rutor - Evelina Kroon Berry rain ullmatta från Layered går i höstens färgpalett.

Textilier i färg och mönster är perfekta att inreda och förnya hemmet med, här Untitled AP10 pläd från &Tradition som går i en härlig koboltblå nyans, en av de färger vi ser mycket av i höstens inredning 2023.

Med textilier kan du enkelt förändra & förnya - Untitled AP10 pläd från &Tradition.

Mönstrade kuddar är textilier som du enkelt kan förändra och förnya ditt hem med, här bild som visar Tilliskiivi och Unikko kuddfodral i beige, rosa och vinrött från Marimekko.

Mönstermix från Marimekko - Tiiliskivi kuddfodral i färgen linen-peach.

Upptäck fler textilier

Inredningsdetaljer – Konst, organiska former & hantverk

När det kommer till detaljer och det som sätter en personlig prägel på våra hem så ser vi starka influenser från konst och hantverk där skulpturer, dekorativa föremål och tavlor är återkommande element. Här är material, struktur och hantverket viktiga delar och vi vill gärna åt det unika, lite udda som ger våra hem en välkommen twist. Att blanda gammalt och nytt, hemmagjort och handgjort tillsammans med exklusivare detaljer skapar en härlig mix. Att samla, gruppera och stapla föremål i stilleben är något vi ser mycket av och det är ett tacksamt sätt att förnya sitt hem på – bara genom att flytta på föremål och sätta dem i nya sammanhang kan ge rummet ett nytt uttryck. Detaljer som mönstrade vaser, skulpturer och fina böcker är exempel på detaljer som är återkommande element. De organiska formerna är som i många andra kategorier även förekommande här, det kan vara en svängd vas, en skulptur eller en poster med ett abstrakt motiv. Detaljerna gör stor skillnad och med små medel kan du göra stor skillnad för helheten i ditt hem.

Detaljer i form av dekorativa föremål som exempel en organiskt formad vas är en av de saker vi ser mycket av i höstens inredning 2023, här en bild som visar vasen Uva i ljusblått från AYTM.

Organiska former i blått - Uva vas i färgen pale mint från AYTM.

Melt väggklocka i koboltblå från Ferm Living är en inredningsdetalj som passar väl in i höstens inredning 2023 med sin organiska form och sin klarblåa färg.

Tid för höstens form- & färgspråk - Melt väggklocka från ferm LIVING.

Upptäck fler inredningsdetaljer

Sammanfattning av stilen – Modern & lyxig retro med det bästa från förr

Sammanfattningsvis kan stilen för höstens inredning 2023 kan beskrivas som en modern version och tappning på retro men tydliga influenser från 60- och 70-talet i kombination med det nutida uttrycket. De tunga möblerna, de lyxiga materialen och de utsökta färgkombinationerna och vågade mönstren som tillsammans bildar en eklektisk, lekfull stil, full med möbel- och designglädje. Så oavsett om du gillar alla delar eller bara fastnar för någon enstaka kan du inspireras och tolka den fritt och utefter vad som passar bäst i ditt hem – för när det kommer till still finns det inga rätt eller fel.

Bild som visar kontorsplats med bokhylla i ek från Audo Copenhagens showroom i Köpenhamn.

Med gedigna material som trä och accenter i färg skapar du ett hem med värme och personlig karaktär.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck våra nyheter

Se fler

c/o Svenssons

Följ oss