FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Ute/Inred med loungemöbler utomhus – 12 tips på sköna utemöbler
Bild som visar Pallisade loungefåtöljer och loungebord i färgen iron red från HAY, på uteplats av betong mot mörk, grånad husvägg.

Ute

Inred med loungemöbler utomhus – 12 tips på sköna utemöbler

Med en nalkande sommar blir stunderna på uteplats och balkong fler och fler. Här kan vi slå oss ner för avkopplande stunder i både sol och skugga när vi vill ta oss en stunds vila, umgås eller njuta av sommarens alla goda ting. För att få den där riktigt avslappnade och komfortabla känslan är ett starkt tips att kika närmare på loungemöbler utomhus – en kategori av sköna trädgårdsmöbler för uteplatsen som erbjuder hög komfort och god design för sommarens alla stunder utomhus.
Onsdag 10 maj 2023
Share article

Loungemöbler utomhus – Modeller & material

När du söker efter Loungemöbler utomhus kan det vara bra att veta vad det är som utmärker denna typ av sköna utemöbler. Loungemöbler är utemöbler som är specifikt utformade för avkoppling och socialt umgänge. I denna möbelgrupp ingår vanligtvis soffor av lägre modell, fåtöljer med bredare och djupare sits, bord och andra tillbehör som hjälper dig att skapa en bekväm uteplats eller balkong.

Loungemöbler för utomhusbruk finns i en mängd olika stilar – från moderna till mer traditionella. Snygga utemöbler i form av en loungegrupp går att sätta ihop helt efter vilka behov man har men också utefter storleken på uteplatsen eller balkongen. Här kan du välja allt från större soffor till enklare stolar, fåtöljer och bord.

Eftersom loungemöbler är utemöbler är det viktigt att välja högkvalitativa material som klarar av väder och vind. Vanligast i materialväg är aluminium, trä, konstrotting och metall. Här är det främst tycke och smak som är vägledande, men väljer du utemöbler i trä kan det tillkomma underhåll för att hålla dina loungemöbler fina i flera säsonger. Ta gärna del av vår skötselrådsguide för utemöbler för att läsa mer om de olika materialegenskaperna och tillhörande möbelvård.

Miljöbild föreställandes Santander modulsoffa i mörkgrått från 1898 ståendes mot mörk husvägg i trä, under soffan en vit matta, framför soffan ett soffbord i teak.

Loungesoffor för stor & liten uteplats

Vill du skapa en mysig loungehörna på din balkong eller uteplats är en loungesoffa bra att investera i. Här får du generöst med plats och maximal komfort. Loungesoffor finns i en mängd olika modeller och storlekar, från de lite mindre 2-sitsmodellerna som gör sig utmärkt för en balkong eller liten uteplats till de lite större hörn- eller modulsofforna. Låt oss kika närmare på några olika typer av loungesoffor:

Bland sköna loungemöbler är Stockaryd soffa från 1898 en väl värdig kandidat. Soffan som är tillverkad i teak köps med tillhörande dynor, här stående på uteplats med dynor i beige.

Klassiskt i teak från 1898 - Stockaryd soffa 3-sits i teak/beige.

1. Stockaryd loungesoffa från 1898

Från 1898 kommer den tidlösa och klassiska loungesoffan Stockaryd, tillverkad i teak med tillhörande dynor. Denna soffa lyfter inte bara din utomhusmiljö till nya höjder utan erbjuder även hög komfort. Då soffan är tillverkad i teak kan du med enkla medel hålla den fin i många år, antingen genom att olja in den med teakolja eller låta väder och vind ge den en silvergrå patina som är karaktäristiskt för teak.

2. Paletti modulsoffa från FATBOY

Från varumärket Fatboy som har ett brett utbud inom kategorin loungemöbler utomhus kommer loungesoffan Paletti som är av modulmodell. Detta innebär att du valfritt kan kombinera antalet delar för att skapa en skräddarsydd loungegrupp utomhus, helt anpassad efter dina behov. Paletti är konstruerad med en kraftig och stadig metallstomme och har generösa, bekväma sitt- och ryggkuddar. Klädseln på dynorna är avtagbar vilket gör den enkel att tvätta, tyget är även UV – och vattenbeständigt som är en fördel vid växlande sommarväder. Paletti finns i olika färgställningar och de olika modulerna ger många möjligheter till att skapa en perfekt loungehörna för din uteplats.

Bild som visar Paletti modulsoffa från Fatboy, här i grått. Soffan som är byggd som en hörnsoffa står placerad på ljus matta och framför står ett soffbord i teak.

Med Paletti modulsoffa från Fatboy kan du bygga din loungsoffa helt anpassad för din uteplats.

Bild som visar modulsoffan Paletti från varumärket Fatboy, här i den gråa färgen mist. Soffan har generösa, mjuka kuddar och står placerad framför ett lågt bord i teak.

Loungesofforna i Paletti-serien erbjuder maximal komfort med sina rejäla sittdynor & ryggkuddar.

Detaljbild på Paletti modulsoffa från Fatboy, närbild på dynan i färgen mist med Fatboy-logotyp i rött.

Komfort & nutida design i ett - Fatboy skapar både sköna & stilfulla loungemöbler.

3. Bönan modulsoffa från Skargaarden

Bönan loungesoffa från Skargaarden är även den en modulsoffa tillverkad i lackerad aluminium med dynor och kuddar gjorda i sunbrella-tyg, ett material som är anpassat för utomhusbruk. Bönan finns i olika färgställningar och de olika modulerna gör att du kan bygga din loungesoffa precis som du vill ha den. Det hållbara materialet i loungesoffan gör att den kräver minimalt med underhåll och kan utan problem stå ute året om.

Bild som visar Bönan modulsoffa från Skargaarden. Denna modell är i färgen light grey med vitt underrede. Här står loungesoffan placerad på stor uteplats med stengolv, med trädtoppar och havsutsikt i bakgrunden.

Stilren & mångsidig - Bönan modulsoffa från Skargaarden kan byggas ut och formas för din uteplats & behov.

Bild som visar Jack Outdoor loungesoffa från Ethnicraft. Här med gråa dynor och stomme i teak. En stilren soffa placerad framför en hög stenmur med ett lågt avlångt bord framför, också i teak.

Modernt & elegant i teak och textil - Jack outdoor 3-sitssoffa från Ethnicraft.

4. Jack outdoor loungesoffa från Ethnicraft

Vill du ha en stilren och tidlös loungesoffa på din uteplats är Jack outdoor 3-sitssoffa från varumärket Ethnicraft ett fint alternativ. Loungesoffan är tillverkad i obehandlad teak och har en modern och elegant utformning som gör att den känns samtida. Med dynor tillverkade av snabbtorkande skumfyllning ett vattenavvisande och UV-resistent polypropentyg blir soffan tålig för sommarvädrets växlingar då baksidan av dynorna dessutom är konstruerade för att släppa igenom överflödigt vatten.

Hitta din loungesoffa

Se fler

Bild som föreställer Tio easy chair loungestolar och cafébord från Massproductions, här i en blå färg där flera bord och stolar står utspridda på en grusad innegård.

Loungehörna i färg? Med Tio-serien från Massproductions kan du skapa en uteplats som erbjuder både komfort & samtida stil.

Loungefåtöljer för stor & liten uteplats

Vill du komplettera din loungesoffa och skapa en loungegrupp så är en loungefåtölj eller två fint att addera bland dina loungemöbler utomhus. En loungefåtölj är även perfekt om du vill skapa en loungehörna på en liten uteplats där en större soffa kanske inte får plats. Här finns det en rad olika modeller att välja mellan, där material, färg och storlek kan variera, låt oss kika närmare på några varianter av loungefåtöljer:

Bild som visar Thorvald loungestol i den vita färgen ivory från &Tradition.. Stolen står placerad på stenlagt uteplats.

För den moderna och stilrena uteplatsen - Thorvald loungestol från &Tradition

 

5. Thorvald loungestol från &Tradition

För dig som vill inreda med stilrena loungemöbler som har ett samtida uttryck är Thorvald SC100 loungestol från &Tradition ett fint alternativ. Stolen är tillverkad i högkvalitativt lackerat stål och kommer i flera färger. Stolen är formgiven av Space Copenhagen och har en något lägre och bredare profil än sina motparter i samma serie vilket gör den perfekt för en mer avslappnad sittstil.

Bild som visar Thorvald loungestolar i färgen ivory från &Tradition.

Med Thorvald loungestolar från &Tradition kan du skapa en avslappnad uteplats i samtida stil.

6. Pallisade loungefåtölj från HAY

Formgiven av Ronan & Erwan Bouroullec är Pallisade loungefåtölj från HAY en stor favorit bland loungemöbler utomhus. Pallisade är tillverkad i pulverlackerat stål med ett stilrent och modernt uttryck som ger uteplatsen karaktär. Pallisade loungefåtölj finns i flera färgställningar och kan med fördel kombineras med fler delar ur samma serie för att skapa en komplett loungegrupp.

7. AH601 loungefåtölj från Carl Hansen & Søn

En riktig klassiker bland loungemöbler utomhus är loungefåtöljen AH601 från Carl Hansen Søn, formgiven av Alfred Homann. Denna fåtölj är tillverkad i teak som är ett lättskött träslag som med tiden får en mer silvergrå patinering. Vill du i stället behålla den varma rödbruna nyansen kan du välja att behandla stolen. Stolens gedigna design visar på Homanns känsla för eleganta detaljer i kombination med en funktionell och avskalad estetik vilket syns särskilt i de handslipade skarvarna som sammanfogar fåtöljens olika delar. Här får du en loungefåtölj som är skön att sitta i och som ger uteplatsen en tidlös och elegant känsla.

Bild som visar Tio easy chair loungestol i blått från Massproductions. En stol tillverkad i stål med en tunn och nätt design.

För en minimalistisk uteplats i färg - Tio easy chair loungestol i färgen overseas blue.

8. Tio easy chair loungestol från Massprooductions

Sprungen ur möbelserien Tio från svenska Massproductions kommer denna loungestol med sitt luftiga, eleganta och tidlösa uttryck. Loungestolen är tillverkad i pulverlackerat stål och finns i flera olika färger, något som är perfekt för dig som eventuellt vill addera lite mer färg till din balkong eller uteplats. Tio-stolen är en av Massproductions mest framstående möbler som bland annat vunnit Sveriges Arkitekters pris Guldstolen 2009 samt blivit invald i Nationalmuseums permanenta samlingar.

Hitta din loungefåtölj

Se fler

BIld som visar Pallisade loungebord i färgen iron red från danska HAY. Bordet står tillsammans med två Pallisade loungestolar i samma färg på tegelgolv.

Robust med raka linjer - Pallisade loungebord i färgen iron red från HAY.

Loungebord för stor & liten uteplats

En uteplats eller balkong är inte komplett utan någon form av bord, likaså om du vill skapa en loungegrupp eller loungehörna. Oavsett storlek på uteplats eller balkong finns det loungebord som passar. Gemensamt för de allra flesta loungebord är att de är låga för att matcha sitthöjden på dina loungemöbler utomhus. Låt oss kika på några favoriter bland loungebord:

9. Stockaryd loungebord från 1898

Ett rymligt loungebord och trädgårdsbord i teak, så kan man beskriva bordet Stockaryd från varumärket 1898. Bordet har en tidlös och stilren design med en ribbad skiva som lyfter fram den vackra teaken lite extra vilket ger ett varmt uttryck. Precis som många andra utemöbler i teak är detta loungebord obehandlat vilket gör att det med tiden kommer att få en fin, grå patina. Det rektangulära loungebordet passar utmärkt för en större loungegrupp och är en praktisk avlastningsyta för sommarens stunder på uteplatsen.

10. Saltö loungebord från Skargarden

Formgivet av Matilda Lindblom är loungebordet Saltö en stilfull favorit bland loungemöbler utomhus. Det runda bordet är tillverkat i pulverlackerat aluminium som gör det väldigt slitstarkt och lättskött. Ett bord som klarar olika väderförhållanden och som med sin runda form ger uteplatsen ett mjukt och välkomnande uttryck.

Bild som föreställer Saltö loungebord från Skargaarden. Ett runt bord tillverkat i pulverlackerat aluminium, här placerat på uteplats med trätrall bredvid Bönan loungesoffa i vitt.

För dig som föredrar ett runt loungebord - Saltö soffbord i färgen light grey från Skargaarden.

11. Quatro outdoor loungebord från Ethnicraft

Ytterligare ett runt alternativ till loungebord som kan kombineras med dina loungemöbler utomhus är Quatro soffbord i teak från Ethnicraft. Tillverkat i massiv, obehandlad teak ger bordet ett lite mer rustikt och rejält uttryck. Bordet ger en fin värme till uteplatsen och kan med fördel kombineras med andra loungemöbler i teak för att få en röd tråd stilmässigt.

12. Crate side table loungebord från HAY

För en liten uteplats eller balkong passar det lilla sidobordet Crate från danska HAY perfekt, men även som en extra avlastningsyta för den större uteplatsen. Bordet är tillverkat i lackerad furu och har en mer robust design som känns rejäl och gedigen samtidigt som det har ett modernt uttryck. Bordet har två avlastningsytor och är med sin storlek enkelt att flytta runt vid behov.

Josefin Beijer
Skribent

Hitta ditt loungebord

Se fler

c/o Svenssons

Följ oss