FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Inredningstips/Ute/Inspiration balkong – 9 tips på balkongmöbler för liten & stor balkong
Balkongmöbler för liten och stor balkong, Desert solstol från Ferm Living passar både på den lilla och stora balkongen.

Ute

Inspiration balkong – 9 tips på balkongmöbler för liten & stor balkong

Det stundar för utomhustider och i takt med att vårsolen kikar fram kan vi börja njuta av stunder på våra balkonger igen. Vi har samlat inspiration för balkongen med tips på balkongmöbler och för både den lilla och den stora balkongen, allt du behöver för att kunna njuta av utomhusstunder från tidig vår till sensommar.
Fredag 10 mars 2023
Share article

1. Bestäm vilken sorts balkong du vill ha – tips & idéer

Innan du börjar inreda och möblera din balkong kan det vara klokt att bestämma dig för vilken sorts balkong du vill ha. Är den främst till för att sitta och äta på? Eller är det en balkong för vila och stunder i solen? Kanske har du ett nyfunnet eller långvarigt intresse för odling? Bestäm vad som är viktigt för dig och utefter vilket utrymme du har kanske du får plats med en av dessa saker eller alla.

  • Att dela in sin balkong i olika zoner är ett tips, precis som du har anpassat ditt hem inomhus kan du tänka lite på samma sätt även för balkongen, men i ett mindre format. En zon för måltider, en zon för vila och en för exempelvis odling.
  • Vill du maximera utrymmet är det bra att försöka hitta platseffektiva lösningar på möbler, förvaring och inredning. Kanske du kan välja utomhuspallar i stället för stolar om det inte får plats exempelvis.
  • Dag & kväll – anpassa balkongen efter dagtid och kvällstid, på dagen kanske du föredrar att ligga och sola eller njuta av en god bok i skuggan, då kanske en hopfällbar solstol och ett parasoll är smart att investera i. På kvällen kanske du vill äta middagen utomhus, då kanske en liten cafégrupp eller matgrupp är rätt för din balkong?
Pallisade bord och bänkar från HAY, perfekta balkongmöbler för den lite större balkongen.

2. Balkongmöbler för liten balkong

När du ska inreda en lite balkong är det viktigt att se över vilka behov som finns, är det primärt en plats för att kunna sitta och äta på? Eller kanske är det en plats för vila i solen eller skuggan? Oavsett vad svaret är så är det viktigt att ha en klar bild över vad som är viktigt innan du börjar fylla balkongen med möbler och inredning. Låt oss kika på smarta lösningar i form av balkongmöbler och balkonginredning för den lilla balkongen.

3. Cafébord & stolar – matplats för liten balkong

När du ska inreda din lilla balkong och göra den redo för vår och sommar är det viktigt att tänka smart för att utnyttja de få kvadratmetrarna på bästa sätt. Är du främst ute efter stolar och bord är det praktiskt att välja ett cafébord med tillhörande stolar, dessa balkongmöbler kan i regel fällas ihop vilket är behändigt när du vill vinterförvara möblerna eller frigöra yta till annat. Cafébord och stolar finns i en rad olika utföranden som färger, form och material. Vanligast är kanske varianter i lackerat stål som väger lite och som ger ett mer nätt och enkelt uttryck.

Desert pall från Ferm Living är en praktisk balkongmöbel som kan fällas ihop och enkelt flyttas runt.

4. Smarta & platseffektiva balkongmöbler för liten balkong – Pallar, puffar & bänkar

Får du kanske inte plats med en hel sittgrupp på din balkong? Då kan en trevlig bänk eller ett par fina pallar eller sittpuffar vara ett alternativ. Det finns många fina trädgårdsbänkar och utomhuspallar som är perfekta för den lilla balkongen men även som extra sittplatser på den stora uteplatsen. Pallar kan i regel staplas eller fällas ihop vilket är en fördel om du har ont om plats, de är även smidiga att flytta vid behov. Sittpuffar har det med åren kommit flera varianter på, framtagna i tyg som är mer anpassat för utomhusbruk – både snyggt och komfortabelt. Bänkar är perfekt om du vill kunna sitta fler än en och den kan även fungera som yta för krukor, vattenkanna eller annan utomhusinredning.

5. Sköna balkongmöbler för den lilla balkongen - Loungefåtöljer & loungesoffor

Vill du i stället åt en lite mer avslappnad balkong där syftet är att kunna sitta bekvämt och länge, kanske för att sola, läsa och vila? Då är en loungefåtölj eller mindre loungesoffa något att titta lite närmare på. Får du rum med en större loungemöbel kan du komplettera med ett nättare bord som avlastningsyta i stället. Loungemöbler finns i en rad olika utföranden och storlekar, likaså materialen varierar. Gemensamt är att de är designade för hög komfort och att de är något rymligare än traditionella balkongmöbler.

6. Balkongmöbler för stor balkong – Inred för olika zoner

Har du en större balkong eller terrass har du mer spelrum att tillgå när du väljer balkongmöbler och balkonginredning. Får du plats med en hel matgrupp finns det flera möbelgrupper att välja bland och får du rum med loungegrupp eller solstolar finns det även där många fina alternativ i form av stil och material. Har du mycket utrymme att tillgå kan du dela in balkongen i olika zoner; en för matplats att njuta av dagens alla måltider vid, en för vila och avslappnande stunder och kanske något för odling och växtlighet om det intresset finns. Precis som en liten balkong krävs det planering för att få ut det bästa ur kvadratmetrarna för att få en så praktisk och samtidigt trivsam utomhusmiljö som möjligt.

7. Matgrupper till stor balkong

Vill du skapa en matplats på balkongen är ett matbord för utomhusbruk en god investering som du sedan kan kombinera med matstolar. Här kan du välja matbord i olika storlekar, material och former helt beroende på vad som passar i stil och storlek. Vill du ha något lättskött och underhållsfritt är det klokt att välja ett matbord i lackerat stål medan ett bord i trä kräver lite underhåll. Matgrupper för balkong kan köpas som set i en serie eller i separata delar vilket är smidigt om du vill skräddarsy din balkong lite mer. Viktigt när du ska inreda med lite större bord och stolar är att du mäter innan för att se att det finns tillräckligt mycket plats för att dra ut stolarna från bordet, vill du även kunna skjuta in stolarna helt mot bordskanten kan det vara klokt att välja en modell utan armstöd.  Samma sak gällande matbord, välj en modell som varken blir för stor eller för liten, utan räkna med hur många platser du vill att bordet ska rymma och mät sedan om detta är möjligt för din balkong innan du börjar leta efter rätt modell.

Sköndal matbord i teak från varumärket 1898. Ett stort utebord perfekt för den stora balkongen eller uteplatsen.

8. Loungemöbler & loungegrupper – balkongmöbler för avslappnande stunder

Är balkongen till för vila, avslappnade stunder och kanske tid för solande? Då kan balkongmöbler som Loungemöbler eller en loungegrupp vara på sin plats. Loungemöbler är i regel lite generösare i storleken och kommer ofta med sköna dynor för extra komfort. Möblerna har oftast bredare och djupare sits vilket gör de ultimata för mysiga, långa stunder utomhus, från vår till sensommar. Loungemöbler kommer i en rad olika utföranden men finns i allt från stolar till soffor och fåtöljer. Moduler är även vanligt förekommande vilket gör det möjligt att bygga sig en egen loungegrupp anpassad för just din balkong.

9. Balkongmöbler för soliga stunder - Solstolar & solsängar

Är du en riktig soldyrkare som gärna njuter av solens strålar eller som gärna tar en lur i skuggan är en solstol rätt för din balkong. Balkongmöbler som solstolar och solsängar finns både större och mindre format och med eller utan olika funktioner. Gemensamt för de allra flesta modeller är att de har justerbara lägen som gör att du kan välja hur mycket du vill att ryggstödet ska luta bakåt, något som gör att du enkelt kan växla mellan att sitta mer upprätt eller ligga ner. Många modeller är även hopfällbara vilket är en fördel när du ska förvara dem eller vill frigöra plats. Precis som övriga utemöbler för balkong finns solstolar och solsängar i olika färger, storlekar, material och former vilket gör det enkelt att hitta något som passar just din balkong.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck fler balkongmöbler

Se fler

c/o Svenssons

Följ oss